Diari digital d'Andorra Bondia
El nombre de multes de trànsit es dobla i arriba al rècord de 14.807
El nombre de multes de trànsit es dobla i arriba al rècord de 14.807

El nombre de multes de trànsit es dobla i arriba al rècord de 14.807


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: M.F.

L’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (IMACA) del 2016 alerta que es manté una alta sinistralitat. El nombre d’accidents s’incrementa per quart any consecutiu, arribant a un total de 594. També ho fan les sancions, i d’una manera exponencial, ja que assoleixen una xifra rècord que arriba a un total de 14.807 sancions, un 70% més que al 2015. D’aquestes sancions, si mirem quines són les més nombroses, són les d’excés de velocitat, i aquestes sí que s’incrementen més del doble, assolint la xifra de 12.391 (al 2015 en van ser 5.898). La dada més positiva de l’informe i de la sinistralitat de l’any passat és que és el primer any des que s’emet aquest informe, que ja compleix sis anys, que hi ha zero víctimes mortals a les carreteres del Principat.

Molts atropellaments
L’any passat hi van haver 43 atropellaments, es tracta de la xifra més baixa dels darrers sis anys, però des de l’ACA alerten que encara és una “xifra alta i que les administracions locals han de tenir en compte i han d’estar vigilants”, va comentar Sasplugas. La capital és la que més atropellaments va registrar, n’hi va haver un total de 19. 
Si mirem els accidents en general i per parròquies, la que més en registra és la capital, que és també on circulen més vehicles i, en total, l’any passat hi van haver 237 accidents. La segueix de lluny Escaldes, que en té 98; Encamp, que en té 72; i Sant Julià i la Massana, que en tenen 64 i 60, respectivament. Les que menys accidents registren són Canillo i Ordino, amb 42 i 21 accidents respectivament. 
Pel que fa al perfil dels conductors implicats, se’n comptabilitzen un total de 954. Val a dir que creixen els que tenen entre 18 i 21 anys, “una dada a vigilar, ja que són els nous conductors”, va explicar el secretari general de l’ACA, Antoni Sasplugas . 
Si ens fixem en el nombre de víctimes, tot i remarcar que, des del 2011, és l’únic any amb zero víctimes mortals, val a dir que el número de ferits greus augmenta i van ser 26 les persones que l’any passat van patir ferides o lesions de gravetat a les carreteres. El nombre de ferits lleus baixa de 287 al 2015 a 259 l’any passat. 
Dels 594 accidents de l’any passat, 68 van tenir incidència d’alcohol o drogues, amb sis ferits greus. 

Excés de velocitat
Les multes imposades pel cos de la policia i per motius de trànsit o mobilitat van arribar l’any passat a la xifra rècord de 14.807, possiblement per un increment de controls. Destaquen com a més nombroses les 12.391 que es van registrar per excés de velocitat, més del doble que l’any anterior, que hi va haver 5.898 sancions. Tot i això, des de l’ACA també van destacar les 244 sancions per circular sense cinturó de seguretat, una dada que, malgrat el número no és tant alt, és rellevant. 

Més pàrquings al Pas
El nombre de places d’aparcament va incrementant-se any rere any. Si es mira per poblacions, el Pas de la Casa és on més places hi ha, ascendint la xifra a 5.991, tot i que s’ha de tenir en compte que aquí es compten també les de les pistes d’esquí. La segueix la capital, amb 5.284 places; la Massana, amb 3.560 places; Escaldes, amb 2.225; Canillo, amb 2.069; Sant Julià, amb 1.994; i Ordino amb 636 places. 
Altres dades rellevants són la davallada del 14% en absentisme de vehicles a l’ITV, que s’ha aconseguit per una campanya i també per la millora de la gestió de les reserves de cita prèvia.
Pel que fa als permisos de conduir, cal destacar que al 2016 hi havia expedits un total de 9.750 permisos, dels quals 805 són de primera expedició o, el que és el mateix, nous conductors. 
Quant a mobilitat hivernal, es destaquen les 4.607 tones de sal que es van utilitzar per fer les carreteres més ben transitables. 
Finalment, una altra dada d’interès són les marques més venudes. Mercedes continua essent la més venuda, seguida de Volkswagen, que puja un lloc en aquest rànquing, i BMW passa a la tercera posició. 

Un ‘open data’ de mobilitat pel país

L’ACA planteja en el darrer informe la necessitat de recollir totes les dades de mobilitat per fer una base digital fàcil d’entendre per totes les administracions i amb la qual puguin tenir un temps de resposta i aplicació de polítiques ràpids. Es tracta del que s’anomena open data que permetrà comparar, combinar i interconnectar tota la informació des de les diferents adminsitracions. Ahir, onze mesos després, es van presentar les dades de mobilitat del 2016. És per això que l’ACA considera que s’ha de ser més àgil a l’hora de tenir dades. De fet, el mateix IMACA posa d’exemple la recaptació de dades dels accidents en cada parròquia. Cada comú disposa d’una recopilació de dades diferents per registrar un accident. El Comú escaldenc és qui registra més dades d’un accident, amb una ubicació exacta del número concret del carrer, així com l’hora, la causa, la marca dels vehicles, els ferits, entre d’altres. En canvi, Sant Julià només posa si hi ha ferits, si hi ha morts o si és accident amb danys materials. El Comú de la capital ho fa encara més senzill: accident amb ferits o sense. Per tot, des de l’ACA consideren que, a més de les administracions, a nivell d’usuari, amb aplicacions com l’Strava, es pot aconseguir un gran open data de la mobilitat del Principat, perquè les accions a plantejar-se com l’habilitació de carrils bici o pas de vianants es basi amb dades reals i actuals. 

nombre
multes
trànsit
dobla
record
14.807
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic