Diari digital d'Andorra Bondia
El nombre de parts a l’Hospital es redueix en més de 300 en vuit anys
El nombre de parts a l’Hospital es redueix en més de 300 en vuit anys

El nombre de parts a l’Hospital es redueix en més de 300 en vuit anys


Escrit per: 
P.G./FOTO:J.G.

El 2008 l’Hospital va atendre 875 parts, el 2014 van ser 572, l’any següent van repuntar fins als 601 i el 2016 van tornar a baixar a 558. L’evolució de la maternitat a Andorra ve donada per aquesta baixada del nombre de parts i també per un augment de l’edat de la mare. L’edat mitjana de la mare és de 33,1 anys, quan en regions veïnes com Catalunya és de 31,9 anys (segons dades del 2015). Aquestes són dades del programa maternoinfatil que seran part de l’argumentació per explicar la conferència sobre l’evolució de la maternitat a Andorra que impartiran les llevadores Mireia Casanovas i Cristina Pérez, dissabte en la Diada de la llevadora, que se celebrarà a La Llacuna a partir de les quatre de la tarda. 

D’aquests parts registrats l’any passat, 558, més de la meitat, eren de primípares, o dones que parien per primer cop, i més d’un 30% era el segon. 
Les llevadores durant aquesta evolució de la maternitat també han anat prenent un paper més presencial. Des del 2012 tenen consulta a atenció primària, amb horaris amplis. “Som més accessibles i estem més al carrer”, va comentar la llevadora Marta Alsina.

Les llevadores no només són presents al part, sinó que el seu paper és molt important en la fase prepart i també en el postpart. “En el postpart et tenen com una referència perquè ja et coneixen i venen i ens pregunten tots els dubtes”, va dir Mireia Casanovas. 

FUNCIONS SENSE REGULAR
Tot i el creixement de les funcions i tenir un paper més presencial, aquest col·lectiu no disposa d’una llei que reguli la professió “i això provoca inseguretat a l’hora d’actuar en segons què”, comenta Casanovas.

Actualment són catorze llevadores i s’espera que al juny acabin la formació dues més. Una plantilla que consideren suficient per repartir-se les tasques a tots els centres d’atenció primària i a l’Hospital, on Casanovas destaca la importància que té tenir sempre en planta de maternitat almenys una llevadora. 

Les llevadores consideren important continuar celebrant la seva diada perquè “volem continuar conscienciant del paper de la llevadora”, va destacar Casanovas, i també “perquè anem ampliant les nostres tasques i hem d’informar on ens poden trobar”, va comentar Noemí Morell. 

“El que més m’agrada de la meva professió és acompanyar la dona durant el procés de dilatació, que és el moment més difícil, i donar-li eines per ajudar-la, i també m’agrada l’atenció primària i les classes prepart”, comenta Casanovas. Morell, per la seva banda, destaca “l’evolució de la dona, des que la coneixes en prepart fins al postpart, i quan et veuen pel carrer i et saluden i et diuen: tu em vas ajudar en el moment més meravellós de la meva vida”. 

La diada de dissabte tindrà també com a protagonistes els pares, perquè es farà un taller que anirà a càrrec de les llevadores Núria Alonso i Rosa Maria Sabaté. A més també es farà pública la resolució del concurs de fotografies que ha impulsat el col·legi de llevadores via les xarxes socials. El dia també constarà d’activitats lúdiques per als més menuts i d’un berenar per tots els assistents. 

Les llevadores destaquen que el paper dels pares també ha evolucionat en la implicació en el part. “Han passat de fumar a la sala d’espera a ser presents en les classes prepart i durant tot el part”, comenta Casanovas. Tot i això, val a destacar que a l’Hospital encara no poden entrar al quiròfan si és una cesària, quan en altres hospitals catalans ja es permet que hi entrin i sigui més humanitzada la cesària.

 

llevadores
part
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic