Diari digital d'Andorra Bondia
Foto de grup d'autoritats policials i de l'executiu, amb el cap de Govern, Xavier Espot al centre, amb els homenatjats durant la festivitat de la patrona del Cos de Policia.
Foto de grup d'autoritats policials i de l'executiu, amb el cap de Govern, Xavier Espot al centre, amb els homenatjats durant la festivitat de la patrona del Cos de Policia.

El nou ministre ofereix diàleg a un Cos de Policia que encara demana més efectius


Escrit per: 
Agències

 La festivitat de Santa Maria Auxiliadora, patrona del Cos de Policia, ha suposat l'estrena, en acte oficial, del nou cap de Govern, Xavier Espot, i del nou ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. Pel fet de portar poc més de 48 hores en el càrrec, Rossell s'ha volgut mostrar prudent a l'hora de valorar quines són les necessitats prioritàries del cos policial i si acontentarà totes les seves demandes. Únicament ha insistit en oferir-los tot el diàleg que sigui necessari, i els ha emplaçat a una reunió els propers dies per veure "quines s'han d'abordar en primer lloc". Segur que dins d'aquestes demandes estarà inclosa la petició de seguir augmentant els efectius policials. Així ho ha confirmat el director de la policia, Jordi Moreno. Aquest mes acaben la formació tretze nous agents i, a partir d'aquí, "no sabria dir la xifra exacta, però de ben segur que en faltaran més".

La xifra exacta s'establirà un cop entrin de manera definitiva aquests nous agents. I és que la seva incorporació implica l'obertura de noves places internes a diverses àrees policials, ha confirmat Moreno, així com la incorporació de quatre nous comandaments, que s'ubicaran en funció de les necessitats puntuals dels grups existents. Aquestes promocions "motiven els policies" i, en resum, "es treballa millor", ha opinat Moreno.

Però la necessitat de contractar més agents continua sent la mateixa. Malgrat que, aquest any, es contractaran cinc policies auxiliars, una figura que contempla la llei del cos però que fins ara no existia al país. Faran tasques administratives (i alliberaran així als agents que les estan fent en l'actualitat), i els servirà de formació perquè, quan surtin noves places, s'hi puguin presentar ja amb experiència, ha exposat el director de la policia. La normativa contempla que la figura del policia auxiliar ha de ser el d'una persona entre 18 i 21 anys, però s'està canviant perquè hi pugui accedir qualsevol ciutadà.

En el seu discurs davant d'autoritats polítiques del país, el cos policial andorrà però també el de banda i banda de la frontera, Moreno ha destacat sobretot la tasca feta el darrer any en la lluita contra el tràfic d'estupefaents (especialment pel fet d'haver allunyat la droga dels centres escolars i dels menors en general), la lluita en el camp de la ciberseguretat i la lluita contra el contraban, que ha donat "uns resultats molt satisfactoris". Ha recordat la resolució amb èxit de casos com la banda que robava caixes fortes, la que robava rellotges d'alta gamma o la detenció d'experts carteristes.

El darrer a parlar a l'acte de la festivitat de la patrona de la policia (el qual s'ha iniciat amb una desfilada dels agents i on s'ha homenatjat a treballadors que porten 15, 20 i 30 anys al cos), ha estat el cap de Govern, Xavier Espot. Ha reconegut que, malgrat que en el seu nou càrrec ha de ser transversal, sent "una proximitat especial amb el ministeri de Justícia i Interior", pel seu càrrec durant gairebé set anys precisament com a ministre d'aquesta cartera. Ha insistit que ara cal treballar en els reglaments dins la llei que regulin les diferents especificitats del cos.

Finalment, ha insistit en el paper de la policia pel que fa a l'atenció a les víctimes i ha considerat que cal seguir millorant els protocols establerts en aquest sentit. Els agents, pel fet d'atendre a víctimes i delinqüents, són els primers "a mantenir l'ordre dins de la llei", ha manifestat. Per la seva part, Rossell ha confirmat a Moreno en el càrrec de director de la policia.

Posar fre al "col·lapse" a la justícia

En un altre ordre de coses, i preguntat per la situació que viu la justícia andorrana, el nou ministre ha reconegut que des de diversos col·lectius, entre ells els advocats, li han transmès la sensació que es viu una situació de "col·lapse". "La gent en parla, em consta que és així", ha assegurat, i acabar amb això "serà un dels reptes" del ministeri, ha afirmat Rossell.

El ministre ha assegurat que encara no té decidits els secretaris d'Estat, tot i que ja ha iniciat les converses, per exemple amb Joan Antoni León, fins ara secretari d'Estat de Salut.

,

nou
ministre
justícia
Interior
cos
policia
Dia
patrona
efectius
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic