Diari digital d'Andorra Bondia

El nou paquet de lleis sociolaborals manté l’acomiadament no causal


Escrit per: 
Marià Miño / Foto: N.S.

El Partit Socialdemòcrata (PS) i Andorra pel Canvi (ApC) van entrar ahir a tràmit al Consell General dues proposicions de llei per modificar la Llei de llibertats sindicals i el Codi de relacions laborals per la via d’urgència.

Finalment, els dos grups no han arribat a un acord per eliminar l’acomiadament no causal, una de les principals reivindicacions dels representants dels treballadors, si bé els textos inclouen avenços com la regulació del dret de vaga i de la negociació col·lectiva. Així mateix, proposen que qualsevol empresa pugui tenir delegats de personal, independentment de la seva proporció. 
Els representants dels dos grups van afirmar que s’ha arribat a un acord “de base” per avançar en els punts de coincidència. En aquest sentit, la consellera general socialdemòcrata que ha portat el procés de negociació, Mariona González, va apuntar la voluntat d’“anar més enllà” i eliminar el comiat no causal. No obstant, va constatar que tenien “criteris diferents”, de manera que “no ha estat possible i ho lamentem”.
De l’altra banda, el conseller general d’ApC Carles Ensenyat va argumentar que “hi ha d’haver un comiat no causal”, ja que “les causes subjectives no es poden eliminar” i “a tots els països del món hi són”. Finalment, va concloure que la seva eliminació suposaria “omplir els expedients [disciplinaris] de forma desmesurada, un fet que tampoc beneficia els treballadors”.
Les proposicions de llei es fixen especialment en l’acció sindical a l’empresa. A més d’acabar amb la limitació que estableix la llei actual perquè tan sols les empreses de més de vint treballadors puguin tenir delegats de personal, es crea la figura del delegat sindical per a les societats que superin els 50 empleats. Així, el text preveu que n’hi pugui haver entre un i tres, depenent de la plantilla de l’empresa. A més, els textos fixen que, en defecte dels delegats de personal, l’empresa pugui negociar amb representants del sector.
Així mateix, es regula el dret de vaga i el dret a la negociació col·lectiva, dos punts que els grups consideren essencials. En aquest sentit, Ensenyat va apuntar que “encara que el Govern creï normes, la capacitat de negociar dóna llibertat de consens perquè els sectors econòmics es desenvolupin lliurement” i puguin prendre decisions sobre qüestions com l’obertura durant els caps de setmana. Pel que fa a la regulació del dret de vaga, el conseller general va apuntar que “enforteix la posició del treballador i alhora l’empresari sap quins serveis mínims tindrà”, de manera que “garanteix unes regles de joc i una entesa entre l’empresa i el treballador”.
Més enllà dels drets dins de l’empresa, la proposició de llei qualificada de llibertat sindical estableix que els sindicats que disposin com a mínim del 15% dels delegats de personal o membres dels comitès d’empresa en tot l’àmbit nacional es consideraran més representatius, i que, per tant, tindran una “singular posició jurídica a l’efecte de determinar els seus drets d’acció sindical”. També entrarien dins d’aquest grup els sindicats que disposin d’un mínim del 20% dels delegats sindicals en un àmbit sectorial determinat.

Els grups preveuen que el procés per aprovar les proposicions de llei s’allargui almenys fins al febrer
Els representants dels grups parlamentaris socialdemòcrata i d’Andorra pel Canvi (ApC) van valorar ahir de manera positiva que s’hagi arribat a un acord després de mesos de treball. No obstant això, van matisar que les proposicions de llei presentades ahir al Consell General són textos “de base” i van preveure que el període d’esmenes s’allargui, com a mínim, fins al febrer de l’any vinent, tot i que s’ha tramitat per la via d’urgència.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, va mostrar la voluntat que els textos s’aprovin per unanimitat, amb les esmenes del grup reformista. Així mateix, va assegurar que “encara que no s’aprovin les esmenes el text tirarà endavant, perquè és una gran millora”.
El líder d’ApC, Eusebi Nomen, va destacar que “avui és un dia important perquè és la primera proposició de llei treballada pels grups polítics que arriba al Consell General” i va afegir que els textos “són oberts perquè el grup reformista pugui treballar-los, sempre que en no en desvirtuï el contingut”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte