Diari digital d'Andorra Bondia
La subsíndica, Sandra Codina, en la compareixença posterior a la junta de presidents.
La subsíndica, Sandra Codina, en la compareixença posterior a la junta de presidents.

El nou raonador s’escollirà a partir d’un concurs obert a tota la ciutadania


Escrit per: 
M. S. / Foto: M. S.

Seguint les recomanacions de la Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d’Europa, i donant resposta a una de les peticions del propi Raonador del Ciutadà, la junta de presidents ha acordat avui una nova fórmula per a l’elecció del raonador, segons ha explicat la subsíndica general. Sandra Codina, que ha remarcat que es busca amb el canvi un procediment “molt més transparent”, ha detallat que s’obre l’elecció a tota la ciutadania. 

Així, el Consell General publicarà properament un avís per tal que totes aquelles persones que es vulguin postular per al càrrec, que com a mínim tal com diu la Llei del raonador han de ser andorrans i majors d’edat, ho puguin fer.

Posteriorment serà la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals qui avaluarà i farà la selecció dels candidats, ha explicat Codina, que tot i que no ha detallat els requisits que es demanaran si ha avançat que convindria que els aspirants tinguessin “formació de jurista, en drets humans o una trajectòria professional”, i ha admès que òbviament “no tothom hi podrà optar”.

D’altra banda, la subsíndica ha informat d’un canvi en la previsió de sessions del Consell General de manera que les previstes per a mitjans de mes tindran lloc finalment el dia 17, sessió ordinària, i el dia 18, sessió de control a l’executiu. Precisament, en la sessió del 17 d’octubre es procedirà a la votació del nomenament de les dues persones que ocuparan les dues places d’inspecció que hi ha a l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) després de la dimissió, primer de la inspectora que estava de baixa, i, posteriorment, de la segona que encara quedava. 

En aquest sentit, Codina ha recordat el procés obert per buscar el relleu de la primera inspectora, un procediment que s’ha aprofitat també per poder cobrir la segona vacant ja que, com ha remarcat la subsíndica, “era absurd esperar un altre avís i les dues persones són molt aptes per aquest càrrec”.

En la reunió de la junta de presidents s'ha acordat també que la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) sol·liciti al secretariat d’aquest organisme l’organització a Andorra de la sessió de tardor de l’OSCE-PA del 2026, una trobada que, si s’acabés fent, portaria al país més de 400 persones entre membres de les delegacions i personal associat.

Finalment, s'ha acordat també demanar a l’Associació Parlamentària de la Francofonia iniciar els tràmits perquè Andorra deixi de ser associat i passi a ser membre.

Raonador
Concurs
ciutadania

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Si us plau, Claude Benet seria genial que fossis el raonador, ja que tens el seny i la capacitat per ser-ho.
Claude Benet com a raonador brillant!
És massa honest per ser raonador, el senyor Benet. S'estima el país i la gent que ha contribuït a aixecar-lo, d'una manera sincera. Qui hi havia, el Vila, a qui tan aviat li agafaven brots de revolucionari com proposava que aquells que no podien assumir el preu desorbitat de lloguer pugessin a un bus en direcció a la Seu i s'hi quedessin a viure, era ideal. Ha de ser algú així, amb cert grau de semenfotisme cap a les persones i les seves circumstàncies.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte