Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’arxiu de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó.
Imatge d’arxiu de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó.

El nou Renova destinarà dos milions a la millora de l’estalvi energètic


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

El nou programa Renova comptarà amb una dotació de dos milions d’euros amb la voluntat de continuar impulsant l’estalvi energètic dels habitatges. D’aquests dos milions, però, 427.000 euros es destinaran a sol·licituds fetes l’any passat i que, per esgotament del pressupost, van quedar fora. Segons ha explicat el ministre Portaveu en funcions, César Marquina, corresponen a 28 demandes per a, majoritàriament, sistemes de producció energètica o la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

S’ha de tenir en compte que les actuacions en matèria d’eficiència energètica i millora de les instal·lacions de producció de calor formen l’eix central del programa, juntament amb la producció d’energia elèctrica mitjançant instal·lacions de producció d’energia elèctrica. Entrant al detall dels diferents programes, destaca l’ajut fins al 40% per a la instal·lació d’equips d’alta eficiència per a la producció de calor i climatització per a usos de calefacció o producció d’aigua calenta sanitària. Així mateix, tal com ha apuntat l’Executiu en un comunicat, també es pot rebre una ajuda del 40% de l’import total de les obres per a la instal·lació d’equips d’aprofitament d’energia solar fotovoltaica d’autoconsum. Per contra, les ajudes seran del 30% per a la millora de l’eficiència energètica de les finestres i porta-finestres, amb la voluntat de millorar l’aïllament dels habitatges i així poder reduir el consum d’energia, que poden arribar a estalvis d’entre un 10% i un 21%.
Per accedir al programa, els immobles rehabilitats han de ser de residència principal de les persones sol·licitants, amb un mínim del 70% de les unitats en el cas d’una comunitat de propietaris, i tenir una superfície inferior a 130 metres quadrats. Queden exemptes d’aquestes condicions els ajuts a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i instal·lacions de producció de calor, a les quals pot accedir tothom. “Vista la situació actual, l’estalvi energètic és més necessari que mai”, ha assenyalat Marquina.

D’altra banda, també es contempla la possibilitat de sol·licitar ajudes per impulsar millores dels aïllaments per al conjunt dels edificis, amb un suport econòmic d’entre el 40-15%, així com per a la millora de l’accessibilitat o seguretat industrial amb un ajut d’entre el 10 i el 15%.

Quant a les bonificacions per a petits edificis antics (anteriors al 1980), es contempla una d’extra del 10% addicionals i una d’un 15% si l’habitatge a rehabilitar s’incorpora de nou al mercat de lloguer.

Andorra
Renova
2023
Marquina
energia
estalvi
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic