Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la primera reunió de presentació del pacte d'Estat de salut.
Un moment de la primera reunió de presentació del pacte d'Estat de salut.

El pacte d'Estat de salut haurà d'allargar els terminis


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El pacte d'Estat de Salut no estarà enllestit en dos mesos "màxim" com va preveure el cap de Govern, Xavier Espot, el passat 15 de gener, durant la presentació del primer esborrany del text. Avui mateix ho ha reconegut avui la ministra de Salut, Helena Mas, que ha informat que dels 51 agents i associacions que s'ha volgut implicar ja han rebut el retorn de 26 i tenen pendents les respostes de 21. Unes respostes que com que es vol ser "inclusius" encara que sigui fora de termini esperen rebre per poder incloure-les en un document que després serà motiu "de negociació" per poder arribar al màxim consens possible. I fins quan es podria allargar el termini? Doncs potser "una setmana més", ha dit la ministra.

Pel que fa a les retirades del pacte del PS, Concòrdia i Liberals i les condicions imposades per Andorra Endavant per mantenir-se, Mas ha reiterat la seva sorpresa adduint que el document presentat era un primer esborrany subjecte a canvis i reformulacions. En aquest sentit, ha insistit que la finalitat de la participació del SAAS, la CASS, els col·legis professionals i les associacions de malalts en aquest pacte d'Estat que "continua" el seu curs és precisament la d'enriquir el text per fer "evolucionar" el document. Un document que pot patir modificacions substancials o més de detall, ha admès.

El reglament de dietètica ambulatòria i incongruència de gènere a la recta final 

El reglament referit a la dietètica ambulatòria i la incongruència de gènere es troben en la recta final. Així ho ha anunciat avui la titular de Salut, Helena Mas, que ha reconegut que s'estava treballant sobre aquestes qüestions relacionades amb la cartera de serveis amb els col·legis professionals concernits. També es troba en un procés avançat el reglament de podologia. Segons la ministra, la cartera de serveis de la CASS evoluciona per donar resposta a les necessitats de la població i és en col·laboració amb el Col·legi de Metges, per exemple, amb qui es valora la introducció de nous serveis coberts per la CASS.

Convé recordar que la introducció d'aquests àmbits esmentats -podologia, dietètica i disfòria de gènere- ja es va aprovar fa justament dos anys, el març del 2022. Des de llavors s'ha regulat aspectes com la inclusió de la reproducció assistida o la cobertura dels actes de psicologia.

Satisfacció pel treball sobre la recepta electrònica

Preguntada sobre el desenvolupament de la recepta electrònica, la ministra de Salut, Helena Mas, ha assenyalat que ja d'està treballant la segona fase del projecte, un cop acabat el vademècum únic amb els medicaments espanyols i francesos. "La progressió és favorable i estem satisfets", ha valorat. Ara s'està en la segona fase que consisteix a treballar amb el Col·legi de Metges en un model específic de prescripció que pugui arribar a les farmàcies en format electrònic per part dels professionals mèdics a través de la història clínica compartida. En principi, segons es va anunciar, la recepta electrònica hauria de ser una realitat aquest estiu.

L'expedient al centre de radiologia, en fase d'al·legacions

La ministra de Salut, Helena Mas, ha explicat avui que l'expedient informatiu obert a un centre de diagnòstic per la imatge està en la fase d'al·legacions. També ha confirmat que la investigació es va obrir per no bolcar els resultats de les proves efectuades en la història clínica compartida, tal com obliga la llei. Igualment ha explicat que cal molta "prudència" i que "és precipitat parlar de possibles conseqüències" al centre, com ara sancions, fins que no s'acabi d'instruir l'expedient.

pacte d'Estat
Salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte