Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’un herc corrent per la muntanya.
Imatge d’un herc corrent per la muntanya.

El Parc de l’Alt Pirineu promociona el projecte de reintroducció de l’herc


Escrit per: 
Agències

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha editat nou material divulgatiu per difondre el projecte de reintroducció de l’herc (nom tradicional amb què es coneix la cabra salvatge als Pirineus), impulsat per França. La proximitat geogràfica ha permès també l’establiment d’una població estable a la part nord del Parc i de la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars. 
L’objectiu és apropar a la ciutadania les particularitats d’aquesta espècie, que es va extingir a la zona a principis del segle XX per la pressió cinegètica. Concretament, al Parc Natural Regional dels Pirineus  ariegesos s’han alliberat en total 95 exemplars (39 mascles i 56 femelles) entre el 2014 i el 2017, al paratge natural de Le  cirque de Cagateille (Ustou) i a Coumebière (Aulus-les-Bains). En aquest període han nascut 26 cabrits, una part dels quals ja dins del vessant català, fet que demostra la bona adaptació de l’espècie en aquest hàbitat.
Per reintroduir-lo, el Parc Nacional dels Pirineus i el Parc Natural Regional dels Pirineus ariegesos van posar en marxa un projecte de recuperació de l’espècie als Pirineus francesos, amb l’alliberament d’exemplars de poblacions que hi ha a la península Ibèrica, concretament del Parc Nacional de la Sierra de Guadarrama, que acull hercs genèticament més similars a l’extinta població pirinenca, que no presenten problemes de consanguinitat i malalties.
Prèviament al seu alliberament, els exemplars són examinats i sanejats per evitar la transmissió de cap malaltia als ramats, amb què poden conviure, sobretot a l’estiu, a les zones més abruptes, especialment amb ovelles i cabres.
Catalunya col·labora en el seguiment científic i l’anàlisi dels resultats que es du a terme des de França per l’INRA de Tolosa.  Encara que la cabra salvatge no és esquerpa, cal evitar destorbar l’animal, que es pot estressar amb la presència d’excursionistes. 
Així, en cas de visualitzar-ne una caminant per l’alta muntanya, al Parc, es recomana prendre distància i gaudir de la seva observació. També es pot col·laborar amb el projecte fent un seguiment dels exemplars observats i anotar el color del collar i dels cròtals, la seva posició geogràfica, i adreçar les dades mitjançant un formulari al web del projecte.

parc natural Alt Pirineu
cabra salvatge
herc
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic