Diari digital d'Andorra Bondia
FEDA vol sumar a la producció de la central hidroelèctrica altres projectes de generació d’electricitat a partir d’energies renovables.
FEDA vol sumar a la producció de la central hidroelèctrica altres projectes de generació d’electricitat a partir d’energies renovables.

El parc eòlic del Maià hauria permès estalviar 4 milions d’euros a FEDA


Escrit per: 
E. Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

El parc eòlic del pic del Maià és un dels grans projectes que FEDA està impulsant per tal d’augmentar la producció d’electricitat al país a partir d’una font d’energia, el vent, que és neta i renovable. Després dels mesuraments duts a terme en aquest indret durant tot un any, la companyia ha arribat a la conclusió que el potencial de producció del parc estaria al voltant dels 40 GWh, pràcticament la meitat del que produeix la central hidroelèctrica d’Engolasters. Uns 40GWh que, a més, serien capaços de cobrir entre el 7% i el 8% de la demanda actual d’energia elèctrica. Es tracta, doncs, d’un potencial de producció gens menyspreable i és que “a tall d’exemple, amb l’augment de preus al mercat de l’energia que hi ha hagut de setembre a desembre, ens hauria permès estalviar entre 3 i 4 milions d’euros en compra d’energia a fora”, segons els càlculs del director general de FEDA, Albert Moles. 

Moles està convençut que projectes com aquest o el de construcció d’un parc solar a Grau Roig són “importants des d’un punt de vista econòmic i de sobirania energètica, però també pel que fa a la reducció d’emissions de CO2”. Al cap i a la fi, insisteix, “són projectes nets i això és el que estem buscant amb la transició energètica que estem impulsant”.

Per avançar cap a la sobirania energètica, FEDA no només està treballant en aquests dos projectes, el parc solar de Grau Roig i el parc eòlic del pic del Maià, una mica més endarrerit, sinó que aposta pel foment de les instal·lacions fotovoltaiques particulars. En aquest sentit, el director general de FEDA apunta que la consecució d’aquest objectiu només es podrà assolir  “amb la suma de grans projectes i d’iniciatives petites i mitjanes“ com poden ser aquestes instal·lacions particulars.

El pressupost de FEDA per a l’any 2022 preveu una partida de 4,3 milions d’euros per iniciar el projecte d’instal·lació del parc eòlic del pic del Maià, que té un cost global previst de 27,4 milions i inclou la instal·lació de 8 aerogeneradors. Un dels avantatges del parc eòlic, tal com assenyala Moles, és que “permetrà produir energia renovable els mesos d’hivern, que és quan hi ha una major demanda, quan els preus de l’electricitat a mercat són més cars i quan l’energia hidràulica o fotovoltaica no poden cobrir la demanda”.

Més enllà dels compromisos adquirits per Andorra pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic i per tant de reducció de les emissions de CO2 mitjançant l’impuls de les energies renovables entre altres mesures, l’acció duta a terme per FEDA els darrers anys és una aposta estratègica. Així, Moles considera que la situació que està vivint Europa amb l’escalada de preus al mercat s’explica “d’una banda per les limitacions d’importació de gas des de Rússia i pels contractes que té o per la gestió dels contractes que ha fet, però també pel retard en les inversions en energies renovables, ja sigui solar o eòlica, i és que tots els projectes són lents i costen de fer”. El director general de FEDA considera que en aquest aspecte, i pel fet de ser un país petit, Andorra té l’avantatge de poder actuar i reaccionar de manera més àgil.

L’energia fotovoltaica va creixent gràcies a l’autoconsum i suposa el 2% de la producció

En el seu balanç de l’any, el director general de FEDA i la directora general adjunta, Albert Moles i Imma Jiménez, van explicar que quan es tanqui el 2021 la producció nacional haurà estat de 107 MWh aproximadament, cosa que haurà permès abastir el 20% de la demanda total del país, un valor similar al d’altres anys. La font principal és la central hidroelèctrica al peu del llac d’Engolasters, que suposa el 69% de la producció nacional. Aquest 2021 la producció de la central hidroelèctrica haurà estat d’uns 80.000 MWh. L’any passat, gràcies a una major quantitat de precipitacions i també “al manteniment que s’hi realitza”, la central hidroelèctrica de FEDA va batre el seu rècord històric i va arribar a produir 121.398 MWh.

La resta de la producció nacional d’electricitat prové de la valorització energètica de Ctrasa (21%), la central de cogeneració de Soldeu (8%)  i la producció d’energia fotovoltaica que, gràcies a l’autoconsum, ha anat creixent i suposa ja el 2% de la producció total.

FEDA
parc eòlic pic del Maià
energies renovables
Albert Moles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte