Diari digital d'Andorra Bondia
El Parc Natural de Sorteny introdueix criteris per al control del nombre de visitants
El Parc Natural de Sorteny introdueix criteris per al control del nombre de visitants

El Parc Natural de Sorteny introdueix criteris per al control del nombre de visitants


Escrit per: 
Agències

El Pla rector del Parc Natural de la Vall de Sorteny ha introduït canvis en la regulació del pas d’excursionistes i visitants, i ha augmentat les zones de protecció. A finals del mes de juny, el Consell rector va aprovar les modificacions relatives a la capacitat de càrrega i d’acollida del parc que impliquen el control dels riscos que porta l’afluència de visitants. Tot i que el conseller de Medi Ambient del Comú d’Ordino, Marc Pons, assenyala que no hi ha problemes en l’afluència, sí que considera que aquesta nova reglamentació ajudarà a prevenir futures complicacions.

Els objectius del parc i les estratègies de gestió es fixen en un Pla rector que defineix les zones del parc i els usos que s'hi destinen. La conservació del patrimoni natural i el cultural, establir i potenciar un espai d’educació ambiental i ordenació d’esbarjo o la recerca són tres dels objectius amb què el parc vol aprofundir. Precisament, amb la investigació i la recerca és on el parc és capdavanter i representa un "diferencial respecte altres" segons assenyala Marc Pons. Recerca sobre espècies protegides, un inventari de patrimoni cultural o la proposta d'aspectes etnogràfics del parc s'inclouen dins el programa d'activitat.

Actualment, un 40% del parc és zona de reserva on es limita molt l’activitat. Però a partir de les darreres modificacions, s'estableixen controls per avaluar la capacitat de càrrega del parc per no atapeir l'afluència de visitants. Aquest objectiu es marca per evitar efectes negatius sobre l’ecositema i millorar la capacitat d’acollida. Així, dins el departament de Medi Ambient els tècnics controlen un seguit d'indicadors, fan seguiment dels camins i estudien la freqüentació de gent.

L'any passat varen passar pel parc unes 34.000 persones, i l'increment en els dos darrers anys ha estat d’un 30% i gairebé un 60% a l’estiu. Pons assenyala la necessitat de buscar l’equilibri i tenir clara la funció protectora del parc. En la millora de la capacitat d'acollida, properament el Comú es posarà a treballar en la millora dels accessos i aparcaments, sense tenir encara cap proposta com a definitiva. S'estudia facilitar l'accés al parc a partir d'un vehicle llançadora des d'un indret proper, o bé ampliar l'aparcament actual però, segons el conseller, "de moment no hi ha res sobre la taula".

Una de les altres modificacions del Pla rector és la inclusió a zona de reserva i ampliació de la protecció de l'espai ubicat entre el pic de l'Estanyó i el pic de la Cabaneta, una zona d'interès d’alt valor ecològic i de poca freqüentació. També les zones humides han estat incloses dins un apartat d'especial de protecció donada la fragilitat de l’ecosistema i "minimitzant el pas de persones".  

Parc Natural de la Vall de Sorteny
Marc Pons
Comú Ordino
Sorteny
preservació
medi ambient
Patrimoni
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic