Diari digital d'Andorra Bondia
Es preveu que el parc produeixi anualment 1.400 MWh/any, és a dir, l’equivalent en consum elèctric de 250 llars.
Es preveu que el parc produeixi anualment 1.400 MWh/any, és a dir, l’equivalent en consum elèctric de 250 llars.
Calvet i Moles a l'ETR de Grau Roig, aquest matí.
Calvet i Moles a l'ETR de Grau Roig, aquest matí.

El parc solar de Grau Roig es preveu que estigui operatiu abans de l’hivern


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Facundo Santana

FEDA ha donat el tret de sortida a la fase final del projecte del parc solar que s’ubicarà al costat de l’Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de Grau Roig. Així ho han anunciat aquest matí el director general de FEDA, Albert Moles, i el director d’Enginyeria, Marc Calvet, en el marc de la presentació de les obres i els detalls de la nova infraestructura fotovoltaica. “La idea és acabar el projecte a finals d’estiu per posar-lo en marxa el setembre o abans de l’hivern”, ha indicat Moles.

La instal·lació disposarà de 2.002 panells amb els quals es preveu produir anualment 1.400 MWh/any, és a dir, l’equivalent en consum elèctric de 250 llars i permetrà l’estalvi de 18 tones de CO₂. El cost per la construcció del parc solar és d’1,2 milions d’euros aproximadament.

A més, es tractarà del primer parc solar de tot el país amb panells bifacials, una tecnologia que permet aprofitar millor la radiació solar gràcies al reflex de l’energia a terra o a la neu. “La part exterior de la placa té uns 540 watts instal·lats mentre que la posterior en té 150”, ha detallat Calvet. Així doncs, el projecte té dos objectius: incrementar la producció nacional d’energia renovable i analitzar el rendiment d’aquest tipus d’instal·lació en alta muntanya.

L’enginyer ha assenyalat que també estudiaran el rendiment i la viabilitat de la tecnologia bifacial, la qual hauria de permetre aconseguir un increment del 30% de la producció, superior a la prevista inicialment.

D’altra banda, Calvet ha ressaltat que la tipologia de l’estructura dels panells solars escollits no requereix excavacions ni l’ús del formigó per a ancorar-les, sinó que s’aprofitarà la geografia del terreny. A títol d’exemple, ha indicat que les tanques tindran un acabat de fusta i es canalitzarà un torrent perquè l’impacte en la fauna i el medi es vegi el menys afectat possible.

Pic de Maià
Pel que fa al parc eòlic del Pic de Maià, el director general de FEDA ha explicat que estan acabant de fer mesures i estudis d’impacte per tenir els permisos i intentar començar el projecte entre finals d’aquest any i inicis del 2023. 

Quan el temps que tardarien a construir el parc eòlic, Moles ha indicat que les obres podrien tenir una durada d’un parell d’anys i es preveu destinar entre uns 25 i 28 mil euros, segons la tecnologia que es faci servir. La instal·lació eòlica podria generar cada any entre uns 45 i 50 gigawatts per hora.

La limitació del preu del gas a Espanya podria alleugerir les tarifes al Principat

Fa un parell de setmanes que la Unió Europea (UE) va donar llum verda a la proposta d’Espanya i Portugal per limitar el preu del gas destinat a la producció elèctrica. 

Tenint en compte que Espanya és un dels principals exportadors d’electricitat a Andorra, el director general de FEDA, Albert Moles, es mostrava a l’espera de què Europa ho acabi de validar i es posi en funcionament per veure els efectes que poden tenir al Principat. 

Al seu entendre, el preu de l’energia que compren al país veí del sud, podria disminuir una mica. “En principi estem sotmesos a les regles del mercat espanyol”, ha insistit, recordant que és difícil fer-ne una previsió tractant-se d’un producte que es troba en escassetat i marcat per la crisi per culpa de la guerra i els problemes geopolítics del moment.

Moles ha detallat que l’objectiu de l’Estat espanyol és limitar els preus d’aquest estiu i d’aquest pròxim hivern, perquè siguin una mica inferiors als de l’hivern passat. “Però en cap cas serà la meitat”, ha refermat. Tot i la reducció del preu, el mercat del gas tornarà a apujar els preus del producte i amb l’aplicació d’aquestes mesures es preveu que l’impacte sigui menor a Espanya i, com a consegüent, a Andorra.

D’altra banda, Moles ha manifestat que l’impacte de les noves tarifes de la llum al Principat han estat el previst. “Al final la demanda és la que és i el percentatge de pujada és el que vam dir”, ha apuntat. 

 

Andorra
Canillo
Grau Roig
energies renovables
parc solar
eòlic
Pic de Maià
llum

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

"La instal·lació eòlica podria generar cada any entre uns 45 i 50 gigawatts per hora." 45-50 GWh???? Què us heu begut??

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte