Diari digital d'Andorra Bondia
Mach, Moles i Pol, durant la presentació de la 31a Diada andorrana a l'UCE.
Mach, Moles i Pol, durant la presentació de la 31a Diada andorrana a l'UCE.

El passat, present i futur del parlamentarisme andorrà, a la 31a Diada andorrana a l'UCE


Escrit per: 
Agències / Foto: L. M.

Aquest dimecres al matí s'ha presentat la 31a Diada andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, que se celebrarà el proper dissabte, 18 d'agost. El tema que ha escollit la Societat Andorrana de Ciències (SAC) per aquesta 50a edició de l'UCE és el parlamentarisme andorrà i, a banda de polítics en actiu, també comptarà amb ponències d'historiadors i analistes de diversos àmbits, per tal que cadascú aporti la seva visió sobre el passat, el present i, especialment, el futur d'aquesta qüestió. En aquest sentit, per reflectir l'interès de la temàtica, Antoni Pol, de la SAC, ha destacat que entre el 2016 i el 2020 a Andorra es commemoraran vuit esdeveniments importants, entre els quals els 600 anys de la creació del Consell de la Terra. En aquest mateix acte, que ha tingut lloc al museu de l'Electricitat de FEDA, s'ha presentat el llibre de la diada andorrana de l'any passat, que porta per títol 'Andorra i l'acord d'associació amb la Unió Europea'. La presidenta de la SAC, M. Àngels Mach, ha volgut remarcar que Andorra existeix perquè ha sabut diferenciar-se de la resta i resistir i que, en la negociació oberta amb la UE, el país ha d'oferir alguna cosa que no el perjudiqui i, alhora, que li pugui interessar.

La 31a Diada andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, que se celebrarà el proper dissabte 18 d'agost, girarà al voltant del passat, el present i el futur del parlamentarisme andorrà, així com de la necessitat de reformar-lo i adaptar-lo als temps actuals. Aquesta ha estat la temàtica escollida per aquest any per part de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), que aplegarà personalitats diverses per tal de tractar la qüestió de la manera més transversal possible. El programa s'ha donat a conèixer aquest dimecres al matí al museu de l'Electricitat de FEDA, juntament amb la presentació del llibre de la diada de l'any passat i que porta per títol 'Andorra i l'acord d'associació amb la Unió Europea'.

A la diada d'enguany hi prendran part prop d'una dotzena de polítics, com el síndic general, Vicenç Mateu; el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi; el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo; la consellera general Sílvia Bonet, o el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López; a més d'historiadors i analistes polítics (periodistes, filòsofs, especialistes en ciències polítiques, etc.). Entre d'altres coses, parlaran de com apropar el Consell General als ciutadans, dels escenaris de futur que se li plantegen al parlamentarisme andorrà, dels factors que poden desestabilitzar i influenciar en el parlamentarisme i es preguntaran si a Andorra el parlamentarisme està en crisi.

El membre de la SAC, Antoni Pol, ha dit que ara era el moment de tocar aquest tema, donat que entre el 2016 i el 2020 es commemoraran vuit esdeveniments importants a Andorra, entre els quals destaca els 600 anys de la creació del Consell de la Terra, però també els 50 anys dels drets polítics de les dones o els 25 anys de l'aprovació de la Constitució. "Moments històrics que han condicionat el parlamentarisme andorrà", ha afegit Pol, que ha volgut remarcar que si Andorra existeix "és perquè ens hem sabut diferenciar" de França i Espanya. "Hem d'evolucionar", ha insistit Antoni Pol, a més de recordar que un dels gens dels andorrans és "la unitat", reflectida en la història per saber trobar el punt just de sumar i no restar.

Pel que fa al llibre que recull les ponències de l'any passat, la presidenta de la SAC, M. Àngels Mach, ha comentat que van escollir-lo perquè estan en marxa les negociacions sobre l'acord d'associació i perquè l'important és el conjunt de totes ponències, ja que n'hi ha de polítics, d'empresaris, de comerciants, d'ambaixadors i exambaixadors que tracten diferents problemàtiques, com pot ser la del tabac. En aquest sentit, Mach ha posat de manifest que cal tenir clar el que Andorra necessita de la Unió Europea, però també el que la UE pot aportar a Andorra. I, tenint en compte això, arribar a l'acord més convenient per a les dues parts. Amb tot, la presidenta de la SAC no ha amagat que l'esforç d'Andorra per solucionar alguns temes és molt més gran que el de qualsevol altre país de dimensions majors i amb una llengua reconeguda.

La publicació de la Societat Andorrana de Ciències compta amb la col·laboració del Govern d'Andorra i de FEDA. El director general de Forces Elèctriques d'Andorra, Albert Moles, ha donat un doble motiu per justificar la participació de l'entitat en aquesta diada. D'una banda, ha agraït a la SAC l'oportunitat de donar a conèixer el museu i les activitats de FEDA a Andorra i a fora del Principat. I d'altra banda, perquè moltes de les diades que s'han celebrat fins avui estaven relacionades amb l'energia, l'aigua, el canvi climàtic o la sostenibilitat, qüestions estretament lligades amb la seva activitat i que, alhora, afecten i interessen a la societat.

Aquesta serà la 50a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent. A banda de les ponències, la diada andorrana comptarà amb altres activitats paral·leles, com una missa en català, a la qual hi assistirà l'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives; la taula rodona 'Països catalans, mite o realitat?', que comptarà amb participació de persones de tots els indrets de parla catalana; un homenatge a Pompeu Fabra o un concert amb un grup andorrà.

UCE universitat catalana estiu Prada Conflent parlament Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte