Diari digital d'Andorra Bondia
La majoria dels detinguts són homes majors de 40 anys i residents.
La majoria dels detinguts són homes majors de 40 anys i residents.

El percentatge de positius dels controls d’alcoholèmia es duplica en dos anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El percentatge de positius amb relació als controls d’alcoholèmia efectuats durant les dates nadalenques gairebé s’ha duplicat en dos anys. Si a la campanya 2016-2017 aquesta proporció suposava el 3,27%, a la del 2018-2019 aquest percentatge ja ascendeix al 5,91%. Malgrat que poden semblar percentatges baixos, les xifres absolutes poden mostrar més la rellevància del problema. En la darrera campanya de Nadal contra l’alcohol i les drogues al volant, la policia va efectuar un total de 2.063 controls, dels quals 1.941 van donar un resultat negatiu i 122, positiu. D’aquests positius, 98 han comportat detencions per superar en més de 0,81 grams la taxa d’alcohol per litre de sang.
En sinistralitat a les carreteres, aquestes dades es tradueixen en el fet que 10 d’aquestes persones detingudes han estat involucrades en accidents de circulació amb danys materials i dos amb accidents amb ferits. Aquestes xifres d’accidents relacionats amb el consum d’alcohol són les mateixes que en l’anterior campanya del 2017-2018. Val a dir que l’any passat la campanya va tenir un període molt més ampli, ja que va començar el 13 de novembre del 2017 i va finalitzar el 8 de gener del 2018. Llavors es van efectuar 2.283 controls i 113 van donar un resultat positiu. La d’aquest Nadal, en canvi, el període marcat ha estat des del 3 de desembre fins al 5 de gener. Tot i això, el nombre de positius en alcohol ha estat superior al de l’any passat. 
Pel que fa a l’alt índex d’alcohol, cal destacar que la taxa més elevada ha estat de 2,94 grams. A més, el comunicat de la Policia també destaca que han estat tres els detinguts que han donat positiu en drogues i alcohol, amb taxes que van d’1,03 als 2,20 grams per litre de sang.  Altres tres detinguts han donat positiu en drogues, i dos més han presentat refús a fer-se la prova. La policia també distingeix els detinguts entre conductors particulars i professionals, ja que aquests darrers transporten mercaderies i també persones, com és el cas del transport públic. Durant la darrera campanya han estat dos els conductors professionals detinguts per superar la taxa d’alcohol permesa. 

La majoria, homes adults
Si es mira les 98 persones detingudes, 14 són dones i 84 són homes, dels quals 80 residents i 18 no residents. 
Per franges d’edat,  la Policia destaca en el seu comunicat que 40 dels detinguts superaven els 40 anys. Els arrestats joves d’entre 18 i 25 anys van ser 28, i els que tenen entre 26 i 40 anys van ser 30. Amb relació als detinguts en l’anterior campanya, cal destacar que els joves perden pes en el nombre de detencions front a l’increment dels adults de més de 40 anys.
Si es mira per franges horàries, la majoria dels controls, de les sancions i de les detencions s’efectuen a partir de les 10 de la nit i fins a les 6 de la matinada. Hores en què per ser dates nadalenques la gent acostuma a sortir després de sopar a locals d’oci on abans i després han consumit begudes alcohòliques i decideixen, tot i això, agafar el cotxe. Així, segons comunica la policia, entre les 22 hores i les 6 del matí es van fer 960 controls, es van posar 21 sancions i hi va haver un total de 72 detencions. En aquest termini de temps, que és sempre durant el qual hi ha el major nombre de detencions, els controls positius representen un 9,69% del total, mentre que a la campanya de Nadal de l’any passat aquesta proporció ascendia a més de l’11%. 
La següent franja horària amb més controls i també més sancions i detinguts, és la que va entre les 14.00 hores i les 10 de la nit. Durant aquestes hores i en el període esmentat de la campanya, els agents de policia van efectuar 630 controls, amb dos sancions i 15 detencions. Finalment, de les 6 del matí i fins a les 14.00 hores, es van efectuar 473 controls, amb una sanció i 11 detencions. 
La Policia recorda que amb aquesta campanya de controls es vol incidir en el fet que la suma d’alcohol més volant “és del tot inviable”. L’objectiu d’aquesta campanya i d’altres contra l’alcohol i les drogues al volant que es publiciten al llarg de l’any és de la disminució de la sinistralitat en les carreteres i amb la finalitat última de l’assoliment de l’ambiciós objectiu de zero víctimes mortals per l’any 2019 que tot just acabem d’encetar, diu el comunicat de la Policia. 

campanya
controls
alcoholèmia
percentatge
postius
tanca
duplica
dos anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic