Diari digital d'Andorra Bondia
Un usuari connectant-se a internet des del mòbil.
Un usuari connectant-se a internet des del mòbil.

El perfil de l'usuari d'internet: es connecta des d'una llar, a Andorra la Vella i entre les 21 i les 24 hores


Escrit per: 
Agències

Que els ciutadans del país consumeixen cada vegada més dades a internet és un fet evident, i de fet les dades així ho demostren. El 2013 el tràfic d'internet de banda ampla internacional va sumar un total de 7,5 gigabytes (GB), el 2016 es va duplicar fins als 14,2 GB, el 2017 ja era de 23,2 GB i aquest 2018 es va tancar amb 33,5 GB. L'increment els darrers anys ha estat de l'ordre del "50%" anual, ha explicat el potaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall. En l'evolutiva de l'internet de banda ampla nacional la tendència ha estat similar: 5,1 GB el 2017 i 7,7 GB el 2018.

Aquesta és una dada per entendre com ha evolucionat l'ús d'internet a Andorra, com també ho és la del consum de la banda ampla mesurat en Gigabits per segoon (Gbps). El 2018 aquest consum mitjà va ser de 9,35 Gbps, i "fa 10 anys era la meitat". I aquest és el consum mig, però es va arribar a pics molt més elevats, com el registrat el 25 de maig, amb un ample de banda mig de 30,99 Gbps entre les 21 i les 24 hores.

El perfil d'usuari d'internet, segons l'estudi d'Andorra Telecom i partint d'aquest consum de banda ampla, és el d'una persona que es connecta des de la seva llar, a la parròquia d'Andorra la Vella i en la franja horària de les 21 a les 24 hores.

I és que entre les 21 i les 24 hores l'ample de banda mig puja fins als 16 Gbps (recordem que la mitjana del 2018 va ser de 9,35). En canvi, a la franja entre les 3 i les 6 de la matinada, la més tranquil·la pel que fa a volum de dades utilitzades, baixa fins a una mitjana de 3,68 Gbps.

Per dates, i a banda del període horari rècord registrat el 25 de maig, els dies de més consum al país l'any passat van ser el 8, 9 i 16 de desembre. Es va fregar i fins i tot superar els 18 Gbps en la mitjana de tota la jornada. La utilització de dades per part dels turistes va ser clau per arribar a aquestes xifres.

En la distribució per parròquies, el tràfic de consum es concentra en un 28,54% a Andorra la Vella, en un 17,74% a Escaldes-Engordany, en un 15,55% a Encamp, en un 13,71% a de la Massana i ja en percentatges inferiors Sant Julià de Lòria, Canillo i Ordino, per aquest ordre.

Així mateix, en la distribució de la tipologia del consumidor, informa Andorra Telecom, el 73% correspon a client residencial i el 27% a client d'empresa.

Els vídeos d'Instagram, grans consumidors

El fet que els principals consumidors d'internet siguin clients residencials i no empreses (que són els que gestionen més volum de dades d'internet) sorprèn fins i tot a Andorra Telecom. Amb tot, exposa Casadevall, l'ús de l''streaming' i penjar i mirar vídeos a les xarxes socials va en augment, i són els que copen la principal utilització d'aquesta velocitat de banda ampla. Sobretot els vídeos d'Instagram, explica Casadevall. Fa uns anys la descàrrega de fitxers era el que més es consumia, afegeix, fossin cançons o pel·lícules a través de programes com Emule o Napster.

L'increment anual del consum, amb tot, no preocupa Andorra Telecom. La capacitat de gestió de la velocitat de banda ampla que pot assumir el país és encara molt més gran que l'ús real. De fet, explica Casadevall, Andorra pot gestionar gràcies a les sortides i entrades de banda ampla que té cap a Catalunya, França i també una línia directa cap a Espanya, entre 70 i 80 Gbps, molt per sobre el pic màxim de 31 al que s'ha arribat al país. "Ho fem per temes de redundància", defensa el portaveu de la companyia, és a dir, per assegurar-se que, si cau una de les línies internacionals, es pugui tirar de les altres.

Això permet, exposa, que en situacions en què a l'Alt Urgell s'han quedat sense internet a Andorra aquest funcioni sense problemes.

Amb tot, l'objectiu marcat per Andorra Telecom és arribar l'any vinent a una banda ampla de sortida i entrada del país de 100 Gbps, per poder oferir "garanties" a les empreses que es volen establir al país, i assegurar-los que no tindran problemes de connexió. És una manera, per tant, de captar inversió estrangera.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte