Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la signatura del protocol entre el Govern i els comuns en la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir a Pal.
Un moment de la signatura del protocol entre el Govern i els comuns en la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir a Pal.

El personal comunal es formarà per copsar casos de violència masclista


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA/ J. Viladot

El Govern i els set comuns van signar ahir un protocol que ha d’ajudar a prevenir situacions de violència masclista i facilitar la detecció i derivació d’aquests casos. Un dels aspectes inclosos en el protocol és la formació dels professionals comunals, un element que els donarà eines per identificar els casos. La formació anirà a càrrec de la Universitat d’Andorra (UdA), amb qui l’executiu està tancant un acord. Ni el Govern ni els comuns van poder especificar ahir el nombre de treballadors que l’hauran de seguir ni si serà o no obligatòria.

En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va explicar que ara caldrà definir qui ha d’accedir a aquests continguts, que s’han previst com una formació continuada. Els mandataris van apuntar la possibilitat que siguin les persones més representatives de cada departament les que s’acabin formant.

Aquest se suma a d’altres protocols sobre violència masclista que el Govern ha signat amb altres actors, com ara la policia, les associacions de dones i el sector educatiu, malgrat que Filloy va destacar que aquest té una rellevància especial perquè els comuns són la institució més propera a la ciutadania i els seus empleats treballen “sobre el terreny”. Així, va assenyalar que els professionals de les cases pairals, les escoles bressol, les ludoteques, els centres per a joves o els mateixos agents de circulació poden detectar dones que es troben en una situació de risc. La formació també servirà perquè aquests treballadors tinguin clars els canals de derivació per tal que aquesta sigui més ràpida i evitarà la revictimització de les dones, va dir.

Les portaveus de la reunió de cònsols celebrada ahir al restaurant del coll de la Botella de l’estació de Pal, Olga Molné i Conxita Marsol, van destacar la importància de la formació per detectar i prevenir situacions de violència masclista. “Els comuns hi posarem tots els esforços”, van afirmar.

Proposta per reduir taxes a les activitats agrícoles
Els comuns consideren que caldria rebaixar algunes taxes a les activitats ramaderes o agrícoles per ajudar-les a esdevenir negocis “més rendibles” i garantir així la seva supervivència. Aquesta és una de les aportacions que les corporacions preveuen fer a la llei òmnibus d’agricultura que ara està treballant el Govern. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va comparèixer ahir davant de la reunió de cònsols per presentar l’avantprojecte d’aquest text. Calvó va obrir la porta a contribucions dels comuns, i és per això que es crearà una delegació de totes les corporacions per fer-hi aportacions.

Altres suggeriments requereixen  modificacions legislatives, concretament de la Llei del sòl. Així, els comuns remarquen que aquesta llei limita la construcció de naus agrícoles a precari de fins a 400 metres, una superfície que no és suficient per a les explotacions agrícoles. Poder-ne construir de dimensions més grans donaria impuls als nous agricultors, va dir Molné.
 
La llei òmnibus d’agricultura té per objectiu impulsar lleis que facilitin la creació d’estructures adaptades al sector, convertir la raça bruna en emblema nacional, augmentar la tinença de ramats ovins (ja que estan desapareixent i són de cabdal importància per mantenir nets els sotaboscos), i facilitar el pastoralisme en condicions homogènies per a totes les races. Calvó va explicar als cònsols que el text persegueix promoure la participació del sector públic, fomentar el consum de productes de qualitat i proximitat, reforçar les polítiques relatives al sector agrícola o ramader, i impulsar nous cultius o activitats complementàries tenint en compte que el conreu de tabac té data de caducitat.

Aportacions a la llei de l’Institut de l’habitatge
Els comuns s’han donat deu dies per tancar el document amb les aportacions de les corporacions a la llei d’aprovació de l’Institut Nacional de l’Habitatge d’Andorra. Tal com van assenyalar les portaveus dels cònsols, les diferents corporacions estan introduint-hi propostes segons les necessitats que hi ha a cada parròquia i els posicionaments polítics de cada equip de govern. El document serà una suma d’aportacions i no pas un text consensuat per les set administracions comunals. Un cop al Govern, serà aquest qui estudiarà les que s’acaben aplicant i les que no.

Congrés de turisme de neu, el 2022 a Canillo
La pròxima edició del Congrés de turisme de neu i muntanya tindrà lloc l’any 2022 i es desenvoluparà a Canillo. L’esdeveniment s’havia de celebrar el març passat, però es va haver d’ajornar per la crisi del coronavirus, ja que la majoria dels participants van cancel·lar la seva presència. L’organització va considerar que no es podia mantenir la qualitat si el congrés es feia per via telemàtica i es va acordar posposar-lo. La seu del certamen havia de ser la parròquia de Canillo.

 

 

 

personal
Comunal
violencia
masclista
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic