Diari digital d'Andorra Bondia
El personal denuncia la innació per cobrir les vacants a Urgències
El personal denuncia la innació per cobrir les vacants a Urgències

El personal denuncia la inacció per cobrir les vacants a Urgències


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La situació al servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell és del tot insostenible. La realitat és que aquesta àrea disposa d’una plantilla molt inferior a la necessària i si segueix funcionant és per les hores extres que assumeix el personal, tal com van exposar fonts properes. Això ha fet que els professionals hagin traslladat al director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) el seu neguit per les circumstàncies en què s’està treballant, ja que s’ha arribat a un punt en què una nova baixa tindria “conseqüències molt greus”. Davant de tot plegat, el personal d’Urgències denuncia la innació tant del SAAS com del ministeri de Salut per cobrir les vacants.

Les contractacions de metges a Urgències sempre han estat molt lluny de les necessitats que té el país. Fa tres anys, el personal d’aquest servei ja va detectar que cada cop la plantilla de metges havia de fer front a un ritme de treball superior, el descontentament creixia i la gent marxava. Per això va traslladar aleshores una carta a la direcció, al ministeri de Salut i al Col·legi de Metges en què es cridava l’atenció pel fort ritme de treball (amb guàrdies molt canviants segons les necessitats), la manca de metges cada cop més important, les vacants no es cobrien i els professionals anaven “desbordats”. Un exemple d’aquesta situació és la que es viu a l’hivern des de fa dos anys, en què s’ha eliminat el metge de reforç i la feina és assumida per la resta de facultatius. La resposta de la direcció en aquell moment va ser que es preveien noves contractacions però mai han arribat. Al contrari. La situació ha empitjorat perquè ha anat plegant personal del servei. Les últimes baixes s’han registrat en els darrers sis mesos, en els quals han marxat sis persones i no hi ha hagut cap incorporació nova. Fins i tot ha dimitit el coordinador d’Urgències. 

Això ha fet que a hores d’ara només hi hagi 15,5 jornades laborals completes, si bé per cobrir el servei serien necessàries 28 jornades laborals –una plantilla que mai s’ha assolit. De facultatius n’hi ha una vintena però alguns fan jornades completes i d’altres mitja jornada o, fins i tot, un terç de jornada. La situació ha comportat que els professionals estiguin “molt cremats”, que la pressió assistencial sigui cada cop més gran, mentre que de nous metges no n’arriba cap. Tal com explica el personal d’Urgències, si s’ha pogut tirar tot endavant ha estat perquè es tracta d’un servei que no es pot tancar i també gràcies al temps lliure dels professionals. Així, fonts properes denuncien que hi ha gent que treballa més de 60 hores setmanals, un fet il·legal però que l’hospital accepta perquè no té cap altra opció. De fet, avisen que “si s’aconsegueix” fer el calendari de febrer serà “a costa de la gent”, perque tothom haurà de fer 200 hores mensuals en el pitjor mes de l’any. Encara que el que falten són metges, la situació també està afectant les infermeres, que han d’assumir més càrrega de feina. Tot plegat dispara la despesa del SAAS en hores extres, remarquen.

I davant aquest panorama, el personal d’Urgències lamenta la passivitat de la direcció, que diu que contractarà professionals però no adopta cap mesura. Assegura que els onze metges que havien d’arribar a principis de gener no s’acabaran incorporant i que tan sols hi haurà dues reincorporacions (una baixa maternal i una metgessa en excedència que tornen). Per això, van denunciar que s’ha arribat a la situació que van vaticinar el 2015 sense que s’hagi pres cap mesura i ara “tenim un problema”. A banda de la direcció del centre i del ministeri, el personal d’Urgències es mostra molt crític amb el Col·legi de Metges, que ni va contestar la carta enviada fa tres anys i s’ha desentès del problema.

Andorra no és atractiva

Les fonts consultades indiquen que s’ha arribat a aquesta situació perquè no hi ha tanta oferta de professionals, el sou que s’ofereix no és gaire diferent al d’Espanya, el ritme de treball no permet la conciliació familiar i els professionals no veuen possibilitats de promoció. De fet, expliquen que en els darrers anys ha marxat un bon nombre de metges amb experiència (una xifra que supera els que s’han pogut incorporar durant el mateix període de temps) i que la direcció no ha fet cap mesura per conservar-los. “El problema és que Andorra ha deixat de ser atractiva fins al punt que la gent d’aquí vol tornar a casa”, indiquen, un fet que sembla no preocupar la direcció, “ni aquesta ni les anteriors”. Per contrarestar aquesta tendència que ha anat a l’alça, exposen que caldria cobrir una assistència amb el màxim nombre de metges i no amb el mínim, dissenyar un calendari coherent (amb una jornada que s’ajusti a les 160 hores mensuals) i la incorporació de la formació dins del contracte laboral, tal com passa a Espanya i França (aquí s’han de formar en el temps lliure). 

Les fonts consultades exposen que no es preveuen mesures de pressió per resoldre la situació tenint en compte que és un servei molt sensible.

La falta de metges fa créixer el temps d’espera dels pacients fins a sis hores

Les mancances de personal, i l’augment de la població han provocat un increment important del temps que han d’esperar els pacients d’Urgències abans de ser atesos. Així, les fonts consultades asseguren que s’ha arribat fins a les quatre i sis hores d’espera en el cas de patologies banals, és a dir, les que no són greus. Anys enrere, els pacients havien d’esperar un màxim d’entre dues i tres hores els dies de més afluència. Això ha suposat que hi hagi més queixes dels usuaris. A banda d’aquest perjudici, les vacants a Urgències tenen altres implicacions per als usuaris. Tal com explica el personal d’aquest servei, la gran quantitat d’hores extres provoca que els professionals estiguin menys motivats, més cremats i més cansats perquè visiten un nombre de pacients més elevat del que haurien de visitar. I davant aquest fet exposa que com més càrrega i més pressió tenen, les probabilitats d’error augmenten. És per això que reclamen mesures urgents per donar resposta a les necessitats, i que els professionals puguin tenir unes condicions laborals dignes per oferir el millor servei a la població. Aquestes qüestions s’han de tractar en una reunió amb el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Joan Martínez Benazet.

personal
denuncia
vacants
urgències
inacció
cobrir

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No acabo de entender como es posible que el hospital ( dirección ) llegue a esta situación, ya en verano tenían muchísimas dificultades y como bien sabemos todos en nuestro país en plena temporada hay muchísimo más trabajo ... Bien llegado este punto, en cualquier empresa mal gestionada o con problemas de este nivel, siempre se acabaría buscando una solución o un responsable ... El Jefe de urgencias ? Donde está? Trabaja? Visita pacientes ? Entiendo que cuando hay una situación así todos arrimamos el hombro. Este Jefe lo hace ? Es el único jefe que no hace de médico ? Creo que es muy injusto que profesionales como los médicos que les costó muchísimo llegar a serlo y no olvidéis nunca que esto es más q una vocación ... toda tu vida gira en torno a esta profesión !! Estén en una situación así ! Dimisiones ya !! Equipo de médicos y enfermeros, un aplauso mayúsculo a la valentía de plantar cara a la situación . Un usuario del hospital, sadusfecho del personal que trabaja diariamente a pesar de las dificultades . Sr Jefe estirado ( dimisión )

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte