Diari digital d'Andorra Bondia
Vista des de Fiter i Rossell del pàrquing a tocar de l’hospital on es vol construir l’edifici annex.
Vista des de Fiter i Rossell del pàrquing a tocar de l’hospital on es vol construir l’edifici annex.

El pla d’ampliació de l’hospital es farà enguany i les obres l’any que ve


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia

L’ampliació de l’hospital amb un edifici annex que estaria situat al carrer Fiter i Rossell, en què actualment hi ha un pàrquing i on hi havia projectada la unitat de radioteràpia, es començarà a construir l’any que ve. Així ho ha anunciat avui la ministra de Salut, Helena Mas. En concret, ha detallat que el projecte de llei de pressupost del 2024 inclou una partida per portar a terme el pla funcional del nou edifici. Un cop fet, serà  llavors l’any que ve quan s’iniciaran els treballs. Per això, a partir del 2025 s’inclouran al pressupost els plurianuals per poder costejar aquestes obres. Uns treballs que, segons ha manifestat la directora del SAAS, Meritxell Cosan, poden ascendir a uns 30 milions d’euros. I què hi aniria? Doncs tal com ha revelat ella mateixa, s’hi podria situar l’hospital de dia i el bloc quirúrgic. Caldrà veure, però, com queda el projecte finalment tenint en compte que també s’hauran de reordenar algunes plantes de l’actual centre hospitalari, ja que les consultes externes del servei de salut mental s’externalitzaran en un immoble proper.

La recepta, a l’estiu
La titular de Salut també ha assenyalat que la recepta electrònica podria estar enllestida cap a l’estiu. “Tant de bo sigui abans de la festa de Meritxell del 2024”, ha declarat. Segons ha detallat, es tracta d’una “de les prioritats del ministeri” i potser van ser massa optimistes amb els terminis per tenir-la enllestida que s’havien donat fins ara.  Així, segons ha assegurat, ja s’ha acabat amb el desenvolupament del vademècum, un catàleg de més de 200.000 medicaments i productes sanitaris, amb una descripció de cadascun d’ells a través de 60 ítems. Ara, s’ha de treballar en el software que hi ha d’haver al darrere i que ha de posar en conjunció el catàleg de medicaments amb la història clínica, la CASS i farmàcies. Mas creu fermament que “tindrà un impacte molt positiu en els usuaris del sistema sanitari”.

Tercer pagador, ‘sine die’
Pel que fa a la implementació generalitzada del règim del tercer pagador, la ministra ha negat que la seva posada en funcionament estigui associada a tenir la recepta electrònica. I sobre aquest punt no ha aportat cap novetat. Així és que després de l’acord favorable de tots els grups parlamentaris per posar en marxa aquesta figura fa 19 mesos, després de 15 mesos d’entrada en funcionament per a la gent gran i persones amb discapacitat per als actes mèdics i de mig any d’aplicar-la als actes de farmàcia per a la gent gran, la posició del Govern no s’ha mogut ni una coma. Així les coses, avui la ministra ha tornat a repetir el que ja sabíem; és a dir, que es continua analitzant l’impacte del tercer pagador. Ha reconegut, això sí, que la CASS està preparada informàticament per poder-ho fer, com el mateix organisme ha assenyalat, d’altra banda, en diverses ocasions. Però cal veure quina ha estat l’evolució de la despesa després de la seva implantació per als majors de seixanta-cinc anys i les persones amb discapacitat i quines han estat les millores i les deficiències. Un cop analitzat, es podrà veure com procedir, ha reiterat Mas.

No a la radioteràpia
En el tema de la radioteràpia, la posició de Salut continua inamovible. Segons Mas, l’aposta continua sent que els pacients oncològics rebin el millor tractament fora del país.

Pacte de salut i línies del ministeri, més del mateix
El mateix contingut amb noms diferents. La presentació per a la premsa del Pacte Nacional per a la Qualitat, l’Eficiència i la Sostenibilitat del Sistema Sanitari que ha fet avui la ministra de Salut, Helena Mas, va ser pràcticament idèntica a la feta fa tres mesos davant la comissió legislativa de salut. En aquest sentit, Mas ha recordat que la salut mental, les patologies oncològiques i les cròniques i complexes són els blocs patològics estratègics del ministeri i ara del Pacte d’Estat de Salut. Uns blocs disposats sota el paraigües de quatre línies estratègiques transversals per al ministeri i ara incloses  al pacte: promoció de la salut i prevenció de la malaltia, accés a una assistència sanitària de qualitat, sostenibilitat del sistema sanitari i recerca i innovació. Tot plegat, acompanyat de cinc iniciatives legislatives: llei del SAAS, de l’oblit, del tabac, del medicament i  d’ordenació farmacèutica. Ara la cinquantena de col·lectius implicats en el pacte hauran de fer aportacions. Estaria enllestit d’aquí a dos mesos com va dir el cap de Govern? Mas no s'ha volgut mullar. La intenció hi és. Caldrà veure, però, quines i quantes aportacions es fan.

pla
hospital
obres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte