Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, va fer ahir balanç del Renova i en va explicar les novetats per al 2018.
El cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, va fer ahir balanç del Renova i en va explicar les novetats per al 2018.

El pla Renova rep 317 sol·licituds el 2017, un 38% més que l’any anterior


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

La convocatòria 2017 del programa Renova d’ajuts per a la millora del parc immobiliari, l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables va rebre fins a 317 sol·licituds, un 38% més respecte de les 230 que es van rebre l’any anterior. Així ho va explicar ahir el cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, que va remarcar que l’import de les sol·licituds va créixer un 50%.

Així mateix, Miquel va fer una valoració molt positiva d’una iniciativa ja “del tot consolidada” que, des dels seus inicis, el 2011, ha comportat actuacions per valor de 45,1 milions d’euros en les diferents convocatòries en què s’ha sol·licitat un import en subvencions de fins a 5,6 milions d’euros. Aquestes xifres, va destacar Miquel, representen que “cada euro invertit per l’executiu repercuteix en 8,12 euros en el teixit econòmic del país”.
Pel que fa a la convocatòria per a aquest any, que compta amb una dotació d’1,5 milions d’euros més 150.000 euros suplementaris que es destinaran a ajudes a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, Miquel va explicar que des de l’executiu es pretén fomentar aquelles actuacions globals en edificis i les reformes que tinguin major efecte sobre l’eficiència energètica i la reducció del consum més que no pas aquelles actuacions més petites, com el canvi de finestres,  per exemple, que han representat el 75% de les actuacions del pla en aquests anys.
Per aquest motiu, Miquel va destacar que s’ha creat la branca Renova+, que va adreçada a aquelles actuacions de millora global de l’edifici encaminades a obtenir la certificació energètica de l’edificació A o B. Per aquest motiu, s’augmenten els topalls de subvenció, i es passa dels 95.000 als 125.000 euros, amb un percentatge de subvenció del 30%, en el cas que s’assoleixi la certificació A, i es passa de 80.000 a 100.000 euros, amb un percentatge de subvenció del 25%, en el cas de la certificació B.
Pel que fa al programa clàssic, també s’incideix en aquelles actuacions que tinguin un major impacte. D’aquesta manera, les millores en façanes i cobertes es podran subvencionar entre un 14% i un 18% en funció del nivell de millora, mentre que es penalitzaran les actuacions sobre finestres i es limitarà el percentatge de subvenció entre un 5% i un 14%.
Pel que fa a la nova línia d’ajudes a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, el Renova fv, Miquel va explicar que es canvia totalment el plantejament de l’ajuda tenint en compte les disposicions del projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que preveu que es permeti l’autoconsum. 
En aquest sentit, el cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic va precisar que, en lloc de subvencionar la compra de l’energia produïda, es vol afavorir la generació distribuïda, el consum de proximitat i l’aprofitament d’energies renovables,  motiu pel qual se subvencionarà la instal·lació d’equips d’aprofitament d’energia solar fotovoltaica amb un percentatge del 40% i un topall de 20.000 euros.

Un estalvi del 2% de la demanda tèrmica

El cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, va explicar que s’ha portat a terme una avaluació de les actuacions dutes a terme en el marc del Renova, des de l’inici al 2011 i fins a l’agost de l’any passat, que han permès aconseguir un estalvi d’11,8 GWh/any (el 2017), fet que representa un 2% de la demanda tèrmica nacional. 

En el cas de les emissions, s’ha assolit una reducció de 3.160 Tn CO2/any (2017), al voltant de l’1% de les emissions no absorbides del país i que s’ha permès l’estalvi de l’equivalent a 1.184.000 litres de gasoil l’any.

 

Nova trobada amb els comuns pel problema de l’habitatge

Govern i comuns, aquesta vegada amb tècnics de diferents departaments de l’Administració, es tornaran a reunir demà per abordar possibles mesures per fer front a la problemàtica de l’habitatge. Així ho va confirmar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va voler treure ferro a la negativa de les corporacions locals, expressada després de la reunió de cònsols de dimarts, a rebaixar l’ITP i a reduir les cessions econòmiques en el cas de les promocions destinades al mercat de lloguer i va assegurar que la trobada amb el cap de Govern i el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, en el marc de la mateixa reunió de cònsols, va ser “genèrica i enunciativa per començar a treballar”. 
En aquest sentit, Cinca va assegurar que des del Govern “es mantenen totes les propostes” que va fer el ministre Xavier Espot durant el debat del pressupost al Consell General, i que, precisament, en la reunió de demà “s’aprofundirà en cadascuna”. Així, va continuar el portaveu de l’executiu, serà aleshores quan “es podrà veure si són viables o si cal descartar-ne alguna” o, fins i tot, si se’n poden proposar d’altres. I és que per Cinca la problemàtica de l’habitatge cal abordar-la amb un “ampli ventall de mesures” i “des de molts àmbits”.
En aquesta línia, i interpel·lat sobre si una de les possibles solucions podria passar per la regulació dels allotjaments turístics i el control dels pisos il·legals que preveu la nova llei, el ministre va avançar que a finals de març estarà ja enllestit el reglament que ha de regular precisament el funcionament i les condicions d’aquests apartaments turístics. El ministre va precisar que un cop tancat es farà arribar als agents implicats, i també a les corporacions parroquials, amb la idea que, en un termini de quinze dies, hi puguin fer les aportacions que considerin escaients perquè a final d’abril “el reglament pugui veure la llum”. 

 

Renova
Habitatge
comuns
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic