Diari digital d'Andorra Bondia
L’adjudicació feta per Andorra la Vella i Sant Julià va acabar als tribunals i encara no se n’ha dit l’última paraula.
L’adjudicació feta per Andorra la Vella i Sant Julià va acabar als tribunals i encara no se n’ha dit l’última paraula.

El plet per la recollida de la brossa a la capital i Sant Julià encara cueja


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El litigi entre l’empresa que va perdre el concurs per l’adjudicació del servei de recollida d’escombraries a Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella i el Comú lauredià encara no està tancat. I és que l’empresa que va quedar fora de l’adjudicació ha presentat una reclamació econòmica pels perjudicis que considerar que ha tingut i s’està en espera que els tribunals dictin sentència. 

Les dues corporacions van convocar un concurs conjunt el 2016 que va guanyar Pirinenca de Serveis després que es decidís excloure Feper-Altimir del procés. Segons es va explicar en aquell moment, la taula de contractació va considerar que hi havia elements per excloure-la perquè no complia amb el plec de condicions, com el fet que no preveia la substitució de tots els contenidors. Davant d’aquesta situació, Feper-Altimir va portar la decisió a la Justícia en considera que les administracions no tenien raó.

Arguments 
L’empresa exclosa considerava que se’ls havia dificultat l’accés a la documentació sol·licitada per tal de poder impugnar l’adjudicació, de manera que entenien que se’ls havia vulnerat el dret a un procés degut; a més remarcaven que la seva oferta complia el plec, ja que no s’establia la necessitat de substituir tots els contenidors i per últim exposava que qui va fer la proposta d’adjudicació no va ser la mesa de contractació, sinó els caps d’àrea d’Higiene Pública dels dos comuns. Els treballs es van adjudicar per 856.389 euros, dels quals 636.239 anuals els assumirà el Comú d’Andorra la Vella i 220.150 el Comú de Sant Julià de Lòria.

Dos anys més tard, el Tribunal Superior (TS) va donar la raó al recurrent en el punt en què al·legava que la proposta d’adjudicació havia d’haver estat feta per la mesa de contractació i no pels caps d’àrea d’Higiene Pública. Per aquest motiu es va haver de retrotraure el concurs al moment de la mesa de contractació. Així es va haver de tornar a constituir i valorar de nou les ofertes presentades perquè fos aquest òrgan qui emetés la proposta d’adjudicació, si bé va tornar a sortir guanyadora Pirinaica de Serveis.

Amb tot, com que Altimir abans d’aquesta adjudicació ja duia a terme la recollida a Sant Julià, considera que si l’adjudicació no es va fer correctament, va acabant sent declarada nul·la i, per tant, l’adjudicació no va prendre eficàcia realment legal fins que la mesa de contractació no va tornar a fer la proposta, hauria d’haver continuat realitzant la recollida i, per tant, percebent la compensació econòmica acordada anteriorment. Així, com a conseqüència de la sentència del TS es va acabar fent una reclamació administrativa davant del tribunal de batlles perquè el reclamant creu que existeix, segons les fonts consultades, “un perjudici quantificable i qualificat”. En aquest sentit, també el Comú de Sant Julià es prepara per a una nova batalla judicial, ja que la setmana passada al BOPA feia pública l’adjudicació d’una provisió de fons de 15.675 euros a Silvestre Advocats. Les fonts consultades van indicar que fa pocs dies es van tancar les conclusions del judici i ara s’està en espera de sentència.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic