Diari digital d'Andorra Bondia
Camp amb el conseller Cerni Pol i el tècnic Jordi Solé en la reunió per presentar la revisió del pla d’urbanisme, ahir.
Camp amb el conseller Cerni Pol i el tècnic Jordi Solé en la reunió per presentar la revisió del pla d’urbanisme, ahir.

El POUP redueix l’edificabilitat en zones protegides i poc poblades


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

La revisió del Pla d’Urbanisme (POUP) de Canillo vol avançar cap a una edificabilitat més sostenible i una protecció del patrimoni natural. És per això que inclou una reducció de l’edificabilitat important, d’una mitjana del 57%. Així, els canvis projectats implicaran que en sòl urbanitzable (que suposa el 77% del disponible a la parròquia) es deixi sense edificar 4,2 milions de metres quadrats menys dels previstos en el pla en vigor. Aquesta reducció de l’edificabilitat, però, serà progressiva. Així, la disminució serà d’entre el 0% i el 41% a mesura que ens allunyem del centre urbà. A més, s’han previst dues zones de protecció especial en què l’edificabilitat es rebaixa de forma dràstica (un 79% i un 93%, respectivament). Aquestes dues zones corresponen a valls que cal protegir, com són la d’Incles, de Mereig, de Montaup, la vall del Riu i l’Armiana, i de la Coma i Entor.

Així doncs, en les zones protegides es redueix la superfície màxima de la planta, l’altura de l’edificació (una planta baixa i una planta) i s’amplia la parcel·la mínima, afavorint la construcció d’habitatges unifamiliars.

Amb aquests canvis al pla d’urbanisme, la parròquia de Canillo passarà de tenir un sostre màxim de 109.000 habitants a 46.000, una xifra que suposa deu cops la població permanent actual i cinc cops més si es té en compte els turistes i les segones residències. El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha destacat que tot plegat permet preservar unes valls en les quals fins ara es podia construir edificis de dimensions importants. Això sense posar en risc l’accés dels residents a l’habitatge, ja que l’oferta actual està “molt per sobre” de la demanda, ha dit Camp. Avui hi ha 7.300 unitats immobiliàries a la parròquia, de les quals tan sols 4.700 estan utilitzades. Per tant, hi ha capacitat de créixer en població encara que no es construeixi.

Quant a la vialitat, al pla d’urbanisme s’hi han incorporat tres carrers nous. Dos d’ells són al nucli de Canillo. El primer uniria la rotonda de Sella i el càmping Pla passant pel pont de Santa Creu i el Comú de Canillo, i el segon està entre l’hotel Bonavida i les escoles. A banda, s’inclou la continuació del carrer de les Terres a Soldeu fins a la carretera General.

En sòl urbà els canvis són mínims. S’estableix que una façana pot tenir un màxim de 20 metres linials i es demanen separacions de sis metres cada 50 metres de façana. A més, s’han adaptat les alçades dels edificis al reglament d’eficiència energètica (es guanya 25 centímetres per planta) i es redueix al 70% l’obligatorietat d’utilitzar pedra a les façanes (fins ara era el 100%). A banda s’introdueixen modificacions en les construccions provisionals per minimitzar el seu impacte.

El Comú aprovarà com a màxim el 13 de setembre aquesta revisió del POUP. Després es portarà al Govern i s’aprovarà definitivament, un tràmit que pot allargar-se entre vuit mesos i un any i mig. Per tant estarà aprovat cap a la primavera del 2022, ha dit Camp. La revisió del pla d’urbanisme ja es troba a exposició pública i es podrà consultar fins al 31 d’agost. Durant aquest període els ciutadans hi poden presentar al·legacions. El cònsol major ha explicat aquest dijous que s’està treballant per obtenir la cessió anticipada de terrenys al centre del poble de Canillo en parcel·les que ara es tenen llogades per a equipaments.

 

POUP
pla d'urbanisme
Canillo
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic