Diari digital d'Andorra Bondia
Un edifici d'habitatges del Principat.
Un edifici d'habitatges del Principat.

El preu de l’habitatge es dispara com a primera preocupació dels ciutadans


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia / Gràfic: ARI

El preu de l’habitatge és la primera preocupació dels ciutadans i el principal problema que cal millorar al país. Almenys és així per a gairebé la meitat dels 752 enquestats de l’Observatori del segon semestre (47%), segons ho ha presentat aquest mati el coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), Joan Micó. I és que tot i que aquesta problemàtica va en augment des del 2016, respecte al darrer observatori del mes de juny s’ha disparat i ha augmentat fins a 14 punts, situant-se al mateix nivell que el 2019, tot just abans de la pandèmia, i també el 2007.  En relació amb això, Micó ha afegit que l’impacte de la crisi causada per la Covid ha provocat un canvi de prioritats que a mesura que s’ha anat normalitzant la situació ha fet aflorar de nou que l’habitatge és una de les qüestions que provoca més neguit.

Tot i que aquest problema de l’habitatge “afecta àmplies capes de la població”, els més joves (de 18 a 29 anys) són els que manifesten més preocupació (58%), ha subratllat Micó. Aquest percentatge disminueix fins a un 26% en les persones de 65 anys o més. Per nacionalitat, els que més ho diuen són els enquestats de nacionalitat portuguesa (53%), seguits dels andorrans (51%). I segons l’ocupació destaca que els que més l’esmenten són els treballadors no qualificats (60,5%), el personal administratiu (59%) i els estudiants (57%). 

En segon lloc, els enquestats  han assenyalat com a neguit els salaris (23%), que han desbancat així les prestacions socials del segon lloc, segons va sortir reflectit al juny. El trànsit (21%) ocupa la tercera posició. Les infraestructures i equipaments (15%), les polítiques socials, prestacions i pensions (14%), els aparcaments (12%) i el transport públic (11%) són altres de les temàtiques que generen preocupació. Precisament tot el que té a veure amb la mobilitat, com ara la manca d’aparcaments o l’augment del trànsit, es troba en aquests moments “en auge” perquè és un tema que “està al debat públic”, i més havent estat les fronteres dels estats veïns tancades, ha argumentat Micó. “Ara la gent n’ha pres més consciència un cop reobertes pel que suposa el trànsit generat per a una major activitat econòmica i l’arribada de turistes”, ha fet notar.

Finalment, entre els aspectes que cal millorar agrupats per àmbits, els ciutadans destaquen en primer lloc el preu de l’habitatge, els salaris baixos i el nivell de vida car. Ho diuen el 55% dels enquestats davant un 37% en el darrer Observatori. Segueixen les infraestructures, equipaments i aparcaments (un 24% respecte un 14% en el darrer observatori) i el trànsit (un 22% davant un 9% l’anterior observatori). Les prestacions socials, pensions i sanitat es mantenen en un percentatge similar al passat observatori (al voltant d’un 18,5%).

Un de cada tres enquestats arriba amb dificultat a final de mes
Tot i que la percepció dels enquestats és que la situació econòmica del país ha millorat, el parer canvia quan parlen a nivell personal. Així es desprèn dels resultats de l’enquesta del segon Observatori de l’any. I és que prop de la meitat (42%) qualifiquen la seva situació econòmica de regular i un 12% de dolenta o molt dolenta.

Segons l’enquesta, dos terços dels enquestats (64%) afirmen arribar a final de mes amb facilitat, certa o molta facilitat, mentre que la resta (36%) ho fan amb dificultat, certa o molta dificultat. Profunditzant en l’anàlisi es comprova com el sexe, el nivell d’estudis i l’ocupació tenen una incidència directa en la percepció dels ingressos mensuals en l’actualitat. En relació amb el sexe, les dones presenten pitjors percepcions que els homes, amb un 58,5% de situacions que apunten cap a una facilitat econòmica, contra un 68,5%, respectivament. Pel que fa als estudis, a més nivell menor és la dificultat per arribar a final de mes. Finalment, fent referència a l’ocupació, es constata que els treballadors no qualificats i el personal administratiu són dels més perjudicats en aquest sentit, amb prop d’un 47% de respostes que expressen cert grau de dificultat econòmica per arribar a final de mes, seguits dels treballadors del comerç i l’hostaleria, amb un 45%. No obstant això, el col·lectiu més afectat és el de la població aturada o en altres situacions, que se situa amb un 72,5% de respostes que denoten una certa dificultat econòmica per arribar a final de mes.

Si es compara la percepció de les persones enquestades envers la facilitat o dificultat econòmica que tenien per arribar a final de mes abans de la pandèmia, es constata un empitjorament notable respecte les sensacions actuals. Concretament, ambdues situacions han patit una modificació de prop de 14 punts respecte del context anterior a la Covid.

Un 8,4 de nota per a l’Oficina Covid a l’octubre
Ja va anunciar ahir el director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé,  en la compareixença davant la comissió legislativa de sanitat, que la nota dels enquestats se situava per damunt del 8. Avui, en la presentació de l’Observatori, es va desvelar la nota exacta a l’atenció rebuda: un 8,4. En aquest sentit, Micó ha posat l’accent que cal tenir en compte que l’enquesta es va realitzar el mes d’octubre i que ara potser les percepcions haurien variat una mica. Hi van tenir contacte un 44% dels enquestats, 330. Els qui la puntuen millor són les mestresses de casa, amb un 9,6, mentre que els estudiants, amb un 7,6, són els qui la van valorar pitjor. 

 

preu
Habitatge
preocupació
ciutadans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte