Diari digital d'Andorra Bondia
Respostes donades a la pregunta del CRES sobre els tres aspectes que caldria millorar, per ordre d'importància, al país.
Respostes donades a la pregunta del CRES sobre els tres aspectes que caldria millorar, per ordre d'importància, al país.

El preu de l’habitatge es dispara com a principal preocupació al país


Escrit per: 
Meritxell Prat / Gràfic: S. B.

El preu dels lloguers s’ha situat  com a principal preocupació dels ciutadans del país i no sembla que, per ara, hagi de canviar la tendència. De fet, si es comparen els resultats obtinguts en les enquestes realitzades pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) els darrers anys, aquesta preocupació va a l’alça. En l’Observatori corresponent al segon semestre del 2019 que es va fer públic ahir, un 47,4% dels enquestats situen el preu de l’habitatge com a primera preocupació. Una xifra que se situa sis punts per sobre dels resultats obtinguts en l’Observatori del primer semestre.

En segon lloc s’hi situen els salaris (24,2%), que van molt lligats amb la preocupació pels preus dels lloguers, i en tercer, el transport públic (18,7%). De fet, el director del CRES, Joan Micó, va destacar que quan s’agrupen el preu de l’habitatge, els salaris i el nivell de vida car, és el 53% dels enquestats qui situa aquest paquet com a primer problema. “Quan preguntem per què l’habitatge és la principal preocupació, la majoria et diuen que perquè és molt car i tenen una situació complicada”, va exposar Micó, que remarca que “és important afegir-hi la preocupació per un salari baix, perquè llavors ens trobem que hi ha un terç de la població que aquests dos problemes són els que més els afecten”. Igualment, un 23,2% dels enquestats asseguren que el cost del lloguer és el que més els afecta personalment.

Si es mira el perfil de les persones que situen el preu dels pisos com a primer problema del país, la majoria són persones d’entre 25 i 50 anys, majoritàriament de nacionalitat portuguesa, sense estudis i treballadors de la construcció, de l’hoteleria i el comerç, persones que estan a l’atur o personal administratiu.

Un dels fets que va destacar Micó és que les xifres de preocupació en relació amb l’habitatge i el cost de la vida van en augment des del 2017 i a hores d’ara han tornat a nivells dels observatoris elaborats just abans de l’inici de la crisi econòmica. “És un problema que no és nou, va apareixent de manera periòdica i potser sí que va més lligada a la situació estructural”, va exposar.

Transport públic
Pel que fa al problema que els ciutadans situen en tercer lloc, es pot veure que el transport públic ha passat al davant del trànsit. Aquest aspecte va en augment des del 2014 si bé l’increment de quasi sis punts registrat en aquesta ocasió (durant el primer semestre poc més d’un 13% dels enquestats citaven el transport públic), Micó el va relacionar amb el fet que justament al setembre s’havien posat en marxa les noves línies regulars de transport. “Haurem de veure si en pròxims observatoris la tendència segueix igual”, va indicar. En aquest cas, qui més es queixa són dones, persones d’entre 18 i 29 anys i de més de 55 anys, a més de treballadors de l’hoteleria i el comerç. Un perfil que respon, també, a qui més utilitza el transport públic. Per darrere d’aquests aspectes, s’hi troben el trànsit (17,3%), prestacions socials i pensions (16%) i infraestructures i equipaments (10,6%). En el cas de les prestacions socials i pensions, Micó va recordar que en l’època de recessió econòmica havia superat el 30% però que des de llavors ha anat a la baixa.

En el cas del trànsit, el director del CRES també va destacar que és una problemàtica que ha anat desapareixent dels primers llocs de les enquestes sobre els principals problemes del país. De fet, deixant de banda els anys de la crisi econòmica, actualment es troba en un dels nivells més baixos.

Condicionants
De la mateixa manera, i en relació amb les tendències que van lligades amb la situació econòmica global, Micó va recordar que mentre durant els anys de recessió prop d’un 50% dels enquestats situaven la principal problemàtica en la manca de feina, ara aquest tema ha quedat molt endarrerit en l’ordre de prioritats. De fet, aquest aspecte tan sols el 2,4% dels enquestats el situen com una preocupació principal, disminuint algun punt el nivell del primer observatori.

L’enquesta per elaborar l’Observatori del segon semestre del 2019 es va desenvolupar entre el 9 i el 22 d’octubre i es van fer entrevistes telefòniques aleatòries a 769 persones que fossin majors de 18 anys.

preu
Habitatge
principal
preocupació
país
Comentaris: 1

Comentaris

es una vergonya els lloguers d andorra,pero es normal, els propietaris son els que manen, encara estem a la época burguesa, pujeu els sous a 4000 eur, aixo no segur perque aquí nomes mana el que te diners

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic