Diari digital d'Andorra Bondia
Els equips de la central hidroelèctrica de FEDA.
Els equips de la central hidroelèctrica de FEDA.

El preu mitjà de les tarifes de FEDA s’incrementarà un 1,8% l’any 2020


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Amb l’actualització de les tarifes de FEDA previstes per al 2020, el preu mitjà de venda s’incrementarà l’any que ve un 1,75% respecte d’aquest 2019. Així ho recull l’avantprojecte de pressupost de la companyia pel proper exercici. El fet és que, segons s’indica al document, el preu de compra d’energia per al 2020 es preveu que sigui un 11,8% més car que per a l’any en curs. Aquest increment es deu al fet que no es van poder tancar “molts futurs” per a aquest any a un preu avantatjós i s’ha hagut “d’anar a mercat”, on s’espera un encariment.

La despesa inclou la compra d’energia elèctrica i de gas natural liquat i puja a 31,6 milions d’euros (el pressupost del 2019 hi destinava 28,3 milions d’euros). Si s’atén tan sols a la compra de gas natural liquat, l’import previst és de 704.000 euros, un 12% més que el 2019. Això ve motivat per la previsió de creixement de la necessitat d’aquesta energia tot i que s’espera una disminució del seu preu. Per a l’any que ve, FEDA preveu que el consum d’electricitat sigui de 589 MWh, la mateixa xifra recollida al pressupost de l’exercici anterior. Als comptes també s’indica que al 2020 apareix un subconcepte nou que fa referència al cost que li suposa a FEDA la subcontractació de la transformació de gas natural liquat a calor i electricitat. Aquest import ascendeix a 1,5 milions d’euros. 

El pressupost total de FEDA és de 80,5 milions d’euros, un 18,5% menys que el 2019. Quant a les inversions reals, s’hi destinaran 20,5 milions d’euros, un 8,4% més que l’exercici anterior. S’ha previst 5,2 milions a línies d’alta tensió, 2,1 milions per a l’ETR de la Massana, 1,5 milions per a equips de cogeneració i 1,5 milions d’euros per a línies de mitjana tensió, com a projectes més destacats.

Al pressupost del 2020 també s’hi ha inclòs, per “criteri de prudència”, una partida excepcional de 236.000 euros per fer front a possibles despeses del projecte de la plataforma intermodal en cas que el 2019 no s’hagi realitzat el traspàs d’actius de la plataforma de FEDA a FEDA Solucions.

Prevista una inversió de 2,7 milions d’euros en el projecte de cogeneració del Pas per al proper exercici
L’avantprojecte de pressupost de FEDA per a l’any que ve assenyala que actualment s’estan portant a terme els estudis tècnics per conèixer el potencial tèrmic i el consum teòric d’una xarxa de calor al poble del Pas de la Casa, conjuntament amb la configuració de la central de cogeneració associada. En el cas que aquests estudis compleixin les expectatives i conclusions inicials, la intenció de la companyia és desenvolupar un projecte de calefacció centralitzada en un sector de la població encampadana amb una central de cogeneració que funcionarà amb gas natural. Això permetrà produir electricitat a través d’aquesta energia i aprofitar la calor residual d’aquest procés per a produir aigua calenta. El cost total del projecte puja a 9,8 milions d’euros. Per al 2020, però, només està previst invertir-hi 2,7 milions d’euros (1,7 milions per a estudis i inversions en instal·lacions i 1 milió d’euros per a la xarxa de distribució). El projecte finalitzaria l’any 2022. Així, el pla d’inversions quinquennal de FEDA preveu 6,9 milions per al 2021 i 79.500 euros per al 2022.

preu
mitjà
tarifes
FEDA
increment
Comentaris: 1

Comentaris

Visca la transició energètica que anuncia tant el Ministeri de Medi Ambient com Feda fomentant les plantes de cogeneració que recordem funcionen amb gas que a més de ser una energia fòssil no renovable te uns preus que augmenten (+3% al novembre a França) i les importacions provenen de països com Noruega però també d'Argelia, Nigeria, ... amb el risc que això comporta. A França es vol prohibir la producció de gas per a l'any 2040. Per tant, és millor que el gasoli però no és una energia renovable ni sostenible.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic