Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Martínez Benazet i Odile Sarroca durant la compareixença després de confirmar el primer cas de coronavirus al país.
Joan Martínez Benazet i Odile Sarroca durant la compareixença després de confirmar el primer cas de coronavirus al país.

El primer pacient amb coronavirus al país "evoluciona favorablement"


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Les autoritats sanitàries han confirmat a primera hora d'aquest matí que les analítiques del pacient de 20 anys ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per una sospita de coronavirus han resultat positives. Es tracta així del primer cas confirmat del virus al país. El jove resident va ser ingressat a l’hospital dissabte, havia estat a Milà i presenta una afectació lleu.

Així, i seguint els protocols establerts per fer front a aquesta malaltia, el noi restarà a l’hospital fins que no s’obtinguin dos resultats analítics negatius en un període de 24-48 hores. Els protocols també estableixen que es monitoritzi el seu entorn més proper. 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat que el pacient afectat per coronavirus té un quadre lleu d’infecció i es troba en un “excel·lent estat de salut”. Des de la cofirmació del cas de Covid-19 s’està investigant quines persones més haurien tingut un contacte estret amb ell per procedir al seu possible tractament. Els sospitosos hauran de passar dues setmanes en fase d’observació a casa seva i estan en contacte permanent amb les autoritats sanitàries. Un cop passats els catorze dies, que corresponen al període d’incubació del virus, si no mostren cap afectació podrien reincorporar-se a la seva rutina. En aquest sentit, el ministre ha remarcat que tant el pacient com les persones amb aïllament domiciliari tindran “una baixa laboral coberta per la CASS i la mateixa cobertura que si tinguessin qualsevol altre malaltia”.

A hores d’ara no hi ha cap altre pacient pendent de diagnòstic. Les autoritats sanitàries van posar dissabte sota observació domiciliària a dues ciutadanes que van coincidir en un avió amb un afectat per coronavirus recentment diagnosticat. Així des de Salut, davant el risc lleu d'exposició al virus, i com a mesura d'extrema prudència, es va acordar amb les dues dones que romanguin a casa durant els pròxims dies i que segueixin les recomanacions preventives que dicten els protocols.

El ministre de Salut ha tornat a fer una crida a la calma a la població, recordant que “la mortalitat infantil del coronavirus és zero”. En relació a aquest aspecte, el titular de Salut ha afegit que estan en contacte permanent amb el ministeri d’Educació per transmetre a les escoles els protocols i recomanacions de l’OMS per evitar el contagi. Segons Martínez Benazet, “en el 80% dels casos els afectats pateixen un refredat fort o una grip”. La resta tenen una afectació més greu i només el 5% dels afectats, amb un perfil mèdic més fràgil, patirien una pneumònia pulmonar en el cas d’estar infectats per coronavirus. També ha tret importància al fet que puguin aparèixer nous casos al país, “sense que això hagi de ser un motiu per alarmar-se” i ha assegurat que no s’està fent cap recomanació als turistes perquè el Govern no ho considera necessari.

Amb tot, s'ha tornat a recomanar no viatjar a les zones amb més presència de la malaltia (la Xina, el Japó, Singapur, l’Iran, Corea del Sud i quatre regions d’Itàlia), així com la necessitat de posar-se en contacte amb el telèfon d’emergències consulars del Ministeri d’Exteriors si es prové d’algun d’aquests territoris: +376 324 292. Si es té qualsevol tipus de simptomatologia cal trucar al telèfon 116. També s’insisteix a aquells ciutadans que tinguin previst un viatge proper, que s’inscriguin al registre de viatgers disponible al web d’exteriors.ad.

La setmana passada van rebre 14 trucades al servei d’emergències consulars, 10 de les quals eren de persones que havien viatjat a països amb presència de Covid-19, i la resta de ciutadans comunicant que tenien previst fer-ho. Pel que fa al registre de viatgers, es van notificar 57 persones que van ser a Itàlia, 3 a Corea del Sud i 50 a d’altres països.

D’altra banda, la metgessa internista Odile Sarroca ha volgut explicar que el Covid-19 és el menys perillós dels tres coronavirus que han aparegut els darrers anys, juntament amb el SARS i el MERS.

Els protocols i les recomanacions, establerts pel Consell Assessor sobre la Patologia Infecciosa, el grup d’Infeccions nosocomials del SAAS i tècniques de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, són dinàmics i s’actualitzen de manera constant i es poden consultar aquí: https://bit.ly/2HXGPmW.

Confirmat
primer
cas
coronavirus
Andorra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic