Diari digital d'Andorra Bondia
Els tres adolescents que van donar ahir el seu testimoni durant el primer Pride Andorra, després de la lectura del manifest.
Els tres adolescents que van donar ahir el seu testimoni durant el primer Pride Andorra, després de la lectura del manifest.

El primer Pride Andorra reivindica la visibilitat del col·lectiu LGTBIQ


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“Això ho fem per donar visibilitat, per trencar tabús i ho fem al carrer perquè no ens hem d’amagar.” Així es va manifestar una de les impulsores del primer Pride Andorra, Rocio Soler, mare d’una nena trans de cinc anys. El marc d’aquesta festa de l’orgull va ser la plaça Coprínceps d’Escaldes, que va anar aplegant durant tota la tarda d’ahir un bon nombre de participants en les diverses activitats preparades per a l’ocasió, com ara tallers de maquillatge, els balls d’una escola de dansa i l’actuació dels Castellers. El moment àlgid va ser el de la lectura del manifest, moment en el qual tres adolescents van explicar les seves experiències personals. 

“Estem molt orgullosos dels nostres fills [va continuar Soler] perquè són molt valents i això és el que a nosaltres ens fa tirar endavant.” Des del seu testimoni, aquesta mare va explicar que la seva filla va fer el trànsit social ara fa un any. En aquest camí, diu que han trobat “molt desconeixement al país”. A l’escola, l’actitud ha estat bona, va assenyalar, “perquè els nens no tenen prejudicis”. La seva filla està cada vegada més feliç, oberta i contenta. “Des dels dos anys, que parla d’ella en femení”, va dir. Com a pares, va explicar que han fet un procés d’acceptació i que la seva tasca és “acompanyar el seu procés”. Precisament, però, és en el camp de l’educació on estan convençuts que “s’hi hauria d’incidir molt, perquè s’han de prevenir situacions d’assetjament escolar”. 
Tot i que han aconseguit ja moltes coses, “veiem que falta visibilitat i una legislació que específica LGTBI”. Per això, volen constituir una associació “per poder reivindicar els drets dels nostres fills”.  En l’actualitat, són un grup de quatre famílies que quan vam començar estàvem soles, però cada vegada estan aconseguint més suports, va remarcar Soler.  
Una de les seves demandes és una major implicació de les administracions i molta sensibilitat envers el col·lectiu. Per aquest motiu, va decidir organitzar aquest Pride, per donar a conèixer que existeix no només a Andorra, sinó arreu del món i perquè creuen decididament que s’ha d’estar al seu costat, perquè els seus drets, “són drets humans”, va refermar. 
En aquest sentit, es va mostrar satisfeta per l’aprovació de la llei dels drets de la infància i l’adolescència, que reconeix el dret a l’autodeterminació de gènere, però consideren que s’ha de desenvolupar amb uns protocols i uns serveis. Igualment, pensen que els professionals han d’estar informats “perquè el que no pot ser és que les famílies sapiguem més que ells”. Fins i tot, va afegir, “nosaltres estem formant els professionals per voluntat i interès propi”. 
D’altra banda, el secretari d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, va valorar de manera positiva l’evolució que s’ha donat al llarg d’aquests darrers anys i va dir que això “és un motiu de satisfacció per tota la societat andorrana”. A més, va subratllar que “aquest  Govern és molt sensible a tots els assumptes que tenen a veure amb la igualtat”. I va afegir  que “des del 2009 s’han fet passos de gegant pel que fa a la igualtat a Andorra i la perspectiva és molt bona”. 

primer
Pride Andorra
reivindica
visibilitat
col·lectiu
LGTBIQ

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte