Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere, que va tenir lloc ahir.
Un moment de la reunió de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere, que va tenir lloc ahir.

El programa per als agressors atén 15 homes, un de derivat per la justícia


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El programa per a la promoció de relacions no violentes, que es va posar en marxa a inicis del 2018 i que està adreçat a persones que han comès actes de violència de gènere, ha atès 15 homes. Tot i que la majoria el van seguir de forma voluntària, una persona provenia de part de la justícia. També hi va haver dos casos que van ser derivats per l’àrea d’Infants. Tal com va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, actualment hi ha el marc legal per implementar el programa, ja sigui amb l’assistència voluntària dels agressors o obligatòria per imposició dels batlles i magistrats. Per potenciar-lo, el ministeri està fent accions de sensibilització al col·lectiu judicial i també entre els maltractadors.

Per altra banda, Espot va informar que el Govern vol incidir en els joves a través d’un treball preventiu per evitar que la violència masclista es perpetuï en les pròximes generacions. I és que, segons va indicar, tot i que es constata un canvi generacional i de mentalitats, encara queden restes de patrons de discriminació per raó de gènere entre aquesta part de la població. És per això que els darrers mesos s’ha estat elaborant un protocol d’actuació amb els comuns que ha de facilitar la detecció de situacions de violència de gènere a través dels punts joves, i un protocol específic per a l’àmbit educatiu. Del que es tracta és d’entrar més al detall i fixar canals de detecció i circuits de derivació molt ben establerts, va dir el ministre. Ara ja es disposa de l’esborrany d’aquests dos protocols i també d’un tercer amb el servei de mediació. Els textos s’han d’acabar de consensuar amb les parts i la previsió és tenir-los aprovats per a la pròxima reunió de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere, que tindrà lloc d’aquí a sis mesos. Espot va insistir que “és una evidència que ens preocupa la violència de gènere entre els joves”, en primer lloc perquè “és violència de gènere” i a més perquè “és doblement preocupant perquè les noves generacions són les que han d’incorporar una mentalitat i un missatge d’erradicació absoluta de la violència de gènere”.
Així mateix, Espot va explicar que en la reunió de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere, que va tenir lloc ahir, també es va fer balanç de la implementació de la guia de col·laboració i el protocol d’actuació en l’àmbit sanitari. Aquests substitueixen l’antic protocol, que havia quedat “obsolet”, i recullen de forma detallada els circuits de derivació i la intervenció precisa de cada professional davant d’un cas de violència de gènere. Tot i que a nivell sanitari ara “estem perfectament coberts”, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va afegir que el que cal és que la guia i el protocol s’interioritzin per part dels professionals i s’apliquin de forma pràctica. Per tractar els aspectes a millorar en la seva implementació, s’ha constituït un grup de treball amb el SAAS, que ja hi ha introduït canvis. Cal recordar que l’antic protocol de l’hospital va generar crítiques fa un temps per un cas de violació.

Formacions
En el marc de la lluita contra la violència de gènere, una altra de les accions que continua desenvolupant el Govern són les formacions a diferents col·lectius professionals. En concret, en els darrers sis mesos s’han organitzat sessions de formació adreçades al cos de bombers que han tingut 80 participants i una formació amb el grup de treball de violència de gènere del SAAS, amb cinc participants. A més, s’ha ofert una formació a tot el cos docent de la Universitat d’Andorra (UdA) i una formació obligatòria a tots els advocats que formen part del torn d’ofici i del torn de guàrdia. Per als pròxims mesos també hi ha programades altres sessions amb els professionals del Col·legi de Psicòlegs i una segona fase de formacions al personal de policia, a membres de l’administració de justícia i del ministeri fiscal, entre d’altres. 
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va declarar que les formacions s’adapten al col·lectiu. Per exemple, en el cas del cos de bombers s’ha tractat sobre la guia de col·laboració o com atendre persones que denuncien violència de gènere, sobretot a través dels operadors telefònics dels bombers. Amb els advocats, en canvi, les sessions estan més orientades al tractament processal i judicial de les víctimes. Espot va voler deixar clar que els darrers dos anys s’han impartit formacions a molts d’altres professionals, com poden ser el personal educatiu de les escoles, els batlles, magistrats, fiscals o la policia.
El ministre va concloure que “ja hem implementat íntegrament la llei per la prevenció i l’erradicació de la violència de gènere, però anem més enllà i no abaixem els braços per eliminar aquesta xacra”.

promoció de relacions no violentes
agressors
violència de gènere
violència masclista
comissió nacional de prevenció de la violència de gènere

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte