Diari digital d'Andorra Bondia
Joves i acompanyants en una de les activitats fetes durant aquest any.
Joves i acompanyants en una de les activitats fetes durant aquest any.

El programa JEI podria entrar a la cartera de serveis de Govern al gener


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: JEI

Fa tot just un any es va engegar el programa Joves en Inclusió (JEI) d’atenció a joves de 16 a 25 anys amb el trastorn de l’espectre autista (TEA) promogut per la Fundació Privada Tutelar. Com explica el seu president, David Claverol, la Fundació té pressupostat el programa fins al pròxim mes de desembre, i en aquests moments s’està negociant perquè entri a formar part de la cartera de serveis de Govern a partir del gener del 2020. 

Fins ara se n’han beneficiat quatre joves, i el mes de setembre se n’incorporarà un de nou.  L’especificitat del programa es basa en l’atenció individualitzada i personalitzada de cadascun d’aquests joves amb TEA amb alta o moderada necessitat de suport, i també es treballa amb tècniques d’evidència científica. Així ho detalla la responsable del programa, la psicòloga Eva Flotats. Tant ella com la tècnica del programa i també psicòloga, Judith Sansa, valoren molt positivament aquest primer aniversari i consideren que molts dels objectius plantejats amb cada jove s’han assolit: “han millorat les habilitats d’autonomia i això ha incidit directament a millorar la seva qualitat de vida i la dels seus familiars”. 
I en posen  exemples: “tenim un cas que ha après a cordar-se les sabates, un altre que ha après a comunicar-se d’una forma més funcional, un altre que ha reduït considerablement les conductes socialment inadequades”. A més, un dels joves ha començat a realitzar una activitat terapèutica a la comunitat. Concretament, la realitza en un bar, un cop a la setmana, i pot practicar algunes habilitats apreses i desenvolupar-les en un entorn més natural. I com ho saben? Pels registres que minuciosament recullen i per l’avaluació del SAAS i d’un assessor extern.
Les famílies tenen un paper molt actiu i important al programa. Les educadores hi tenen una comunicació diària i realitzen  diferents reunions individuals a l’any per poder valorar l’evolució dels seus fills. Per tal de millorar aspectes de funcionament, cada trimestre els han passat qüestionaris de satisfacció, “ja que els seus comentaris i suggeriments ens permeten millorar dia a dia”, explica Flotats. Aquests qüestionaris han estat molt satisfactoris.
Hem volgut saber els tres moments més emocionants de l’any, i sense pensar-ho dues vegades ens han respost així: el primer dia del programa, amb tots els usuaris, la primera excursió junts a Naturlàndia i la primera trobada amb els joves del Punt Jove de la Massana. En aquest sentit, volen remarcar la gran importància que han tingut en el programa els voluntaris d’edats similars a la dels joves del JEI que han compartit estones amb ells. Creuen que ha estat molt beneficiós, tant per als usuaris com per als voluntaris”.
Com a educadores i acompanyants d’aquests joves, Flotats assegura “que és un gran privilegi poder treballar amb ells cada dia i poder posar-me al seu lloc per entendre com veuen i perceben el món”. També diu que ha après a valorar les petites coses i els petits èxits. Per la seva banda, Sansa remarca que ha après “que amb l’esforç i la constància en el treball s’assoleixen molts èxits”. Està plenament convençuda que “aquests nois i noies tenen molt per ensenyar-nos, són molt purs”.

programa
JEI
cartera de serveis
Govern
gener

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte