Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i altres consellers del PS al Consell General.
Pere López i altres consellers del PS al Consell General.

El PS demana més mesures per fer front a la crisi de la Covid-19


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

Facilitar el pagament de salaris i mantenir els llocs de treball és l’objectiu de la bateria de mesures complementàries a la Llei òmnibus que els socialdemòcrates han traslladat al Govern per fer front a la crisi generada per la Covid-19. Un  objectiu que, segons apunta el PS, si l’Estat no fa un esforç més gran i assumeix el lideratge directe no es podrà complir. La Llei òmnibus la veuen com un bon punt de partida, però consideren que les mesures es quedaran curtes davant la situació que es viu. És per això que demanen al Govern l’activació immediata de les mesures proposades. Reclamen ajudes per pagar part de les nòmines d’aquells treballadors d’empreses amb dificultats (sempre que l’empresari pugui mantenir el pagament d’un percentatge del sou i el treballador accepti una rebaixa salarial), dotacions per a empreses que hagin de fer fallida perquè puguin fer front a les indemnitzacions i liquidacions de treballadors i proveïdors, també exposen la necessitat d’estudiar mecanismes com ara els expedients de regulació temporal d’ocupació perquè les empreses puguin prescindir momentàniament dels treballadors que no siguin necessaris, garantint que el Govern es farà càrrec del seu salari per no tallar la relació laboral, i es pugui reactivar quan l’activitat econòmica es normalitzi. Unes propostes que van quedar fora de la Llei òmnibus i que consideren que l’Executiu hauria de reconsiderar. 

D’altra banda, també demanen la gratuïtat dels serveis bàsics (com el telèfon o la llum) per a aquelles persones que perdin la seva feina a causa de la crisi, i que es pugui garantir el subministrament en cas d’impagament, així com la impossibilitat de resoldre hipoteques i lloguers. Pel que fa als autònoms, creuen necessari l’exempció de pagament de les quotes de la CASS a tots aquells que no facturin, mantenint-los la cobertura sanitària i l’exempció del pagament de l’impost de propietat a aquells propietaris als quals se’ls prohibeixi cobrar el lloguer.
Per fer possible l’aplicació d’aquestes mesures des del PS reiteren la necessitat de crear un Fons Públic Nacional de Solidaritat, deslligat de la gestió pressupostària, dotat d’aproximadament 250 milions d’euros. Els diners sortirien de les reserves d’Andorra Telecom o d’una nova emissió de deute públic.

 

PS
coronavirus
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic