Diari digital d'Andorra Bondia
Padreny i Sánchez en la roda de premsa de presentació de les esmenes pel text d’economia circular.
Padreny i Sánchez en la roda de premsa de presentació de les esmenes pel text d’economia circular.

El PS proposa obligar per llei separar tèxtils i orgànics d’altres residus


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: PS

Separar els envasos, el vidre i el paper d’altres residus és una pràctica de reciclatge ja establerta al Principat. Ara bé, una de les 60 propostes d’esmenes al projecte de llei d’economia circular que ha anunciat aquest matí el grup parlamentari socialdemòcrata pretén incloure per llei l’obligació de separar la matèria tèxtil i orgànica dels residus urbans amb l’objectiu de fer “més òptims” els sistemes de triatge i de reciclatge, disminuir i garantir el “bon tractament” de residus, adaptar-se a un canvi de model que s’ajusti a la realitat andorrana i desenvolupar mesures més respectuoses amb l’activitat, el medi ambient i la protecció de la salut humana. 

En aquest sentit, els consellers socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez han suggerit canviar la jerarquia de les opcions de gestió de residus i acabar amb la incineració d’aquells que es recullin de manera selectiva per apostar per alternatives “més eficients” centrades en la prevenció, la reutilització i el reciclatge. “No té cap sentit incinerar allò pel qual s’han destinat uns diners”, ha puntualitzat Sánchez, en el mateix sentit ha opinat Padreny, que ha especificat que “si apostem per la millora de la recollida selectiva, no té cap sentit incinerar els residus en els quals hem invertit recursos i temps per recollir-los selectivament, especialment si volem que tingui cabuda dins la lògica de l’economia circular”. A més, han indicat que per fer una llei “més efectiva i aplicable” volen establir una gradualitat pel compliment dels objectius de reutilització o reciclatge del 55% per al 2025, del 60% per al 2030 i del 65% per al 2035. Padreny ha aprofitat per recordar que Andorra produeix al voltant de 130 mil tones de residus cada any, les quals correspon a 697 quilograms per càpita, unes xifres que es troben per sobre de les dels països veïns. Segons l'Eurostat, França genera 546 quilograms per càpita i Espanya 476 quilograms per càpita.

Així doncs, el PS ha presentat un total de 60 esmenes al projecte de llei d’economia circular, de les quals 43 són de modificació dels articles del projecte, 17 són d’addició amb dues disposicions addicionals i tres disposicions finals noves, i cap supressió.

El malbaratament
En un altre ordre de coses, el conseller Sánchez ha explicat que una de les esmenes que han introduït a l’apartat del malbaratament alimentari se centra a incloure la data de consum preferent i introduir els productes invenuts, els que encara són aptes per al consum, amb l’objectiu que figurin en un lloc visible o que s’apliquin mesures com ara descomptes per facilitar-ne la venda. De retruc, el PS proposa l’elaboració d’inventaris de malbaratament alimentari anual per part de les empreses perquè aquestes puguin trobar mesures per revertir-lo. Pel que fa al sector de l’hoteleria i el comerç, suggereixen prohibir els productes monodosi, els quals han assegurat que “no tenen cabuda en el marc de l’economia circular”.

Finalment, han indicat que volen introduir la separació en origen per “facilitar” i “agilitzar” els processos de triatge i de selecció, per als ciutadans, les empreses i, en especial, per al sector de la construcció. En aquest sentit, Sánchez ha assenyalat que des del partit proposen l’ús de bosses compostables per fer “més fàcil” la separació. 

Fiscalitat mediambiental
Durant la presentació de les esmenes, Padreny ha dit que consideren important que hi hagi un debat al voltant de la fiscalitat ambiental. Per aquest motiu, han encomanat al Govern l’elaboració d’un projecte de llei en matèria de gestió de residus que taxi la incineració de residus en les modalitats de valorització energètica i d’eliminació i que estableixi l’harmonització fiscal de figures ambientals, tals com són la disposició de residus de la construcció d’un abocador. A més, el conseller ha afegit que una altra de les mesures que inclouen dins del projecte de llei fa referència a les sancions, perquè “tota aquella multa o recaptació econòmica vagi destinada al fons verd de la llei de la transició energètica del canvi climàtic”.

Tot i això, han assenyalat que les esmenes que han entrat “han de significar un canvi de model en l’estructura empresarial andorrana”, fet pel qual han manifestat la disposició de crear un índex d’empreses d’economia circular i apostar per la diversificació econòmica del país oferint oportunitats als projectes d’emprenedoria sobre aquesta matèria.

En últim lloc, el conseller Sánchez ha assenyalat la proposta de la reducció del paper en l’administració pública mantenint els drets de l’administrat, la promoció d’instal·lació de fonts públiques a la via pública per disminuir els residus de plàstic i donar accés a l’aigua potable, a més de proposar en matèria de contractació pública el reconeixement de l’etiqueta ecològica europea.

Andorra
economia circular
PS
residus
tèxtils
orgànics
separar
esmenes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte