Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari del PS, Pere López.
El president del grup parlamentari del PS, Pere López.

El PS vol que l'Ingrés Familiar Medià sigui la referència per fixar els preus dels pisos de lloguer assequible


Escrit per: 
Redacció / Foto: PS

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat un document amb un total de nou aportacions a l’avantprojecte de llei de mesures urgents per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania i que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari per la via de l’extrema urgència. 

Segons s'informa mitjançant un comunicat, les aportacions que proposen són algunes de les que ja s'han anat reclamant prèviament al Govern i tenen un objectiu clar: afegir polítiques per a la problemàtica de l’habitatge, ja que es considera que és l’element central de l’actual crisi de poder adquisitiu de la ciutadania i el document presentat per l’executiu només contemplava l’opció d’oferir un augment de les ajudes en aquesta matèria.  

En aquest sentit, els socialdemòcrates proposen incloure mesures com encomanar al Govern de fer efectiu l’augment del salari mínim de 2023 fins a assolir el 60% del salari mitjà vigent aleshores, tal com recomana la Carta Social Europea. Així mateix, s’aposta per incloure la definició d’Índex de Preus de Referència i que es prengui com a referència per als habitatges de preu assequible l’Ingrés Familiar Medià (IFM). D'aquesta manera, la renda que es destini a l’arrendament de l’habitatge de preu assequible ha de ser inferior al 30% de l’IFM i s’ha de ponderar amb l’Índex de Preus de referència de la zona i de la tipologia de l’habitatge. Pel que fa al termini de la pròrroga a la finalització del contracte de lloguer, el grup parlamentari del PS aposta perquè s’ampliï a dos anys més, com a màxim, i que la part arrendatària pugui exigir-la a l’arrendadora.

Els socialdemòcrates també proposen que el Govern hagi de destinar els ingressos obtinguts amb l’impost sobre els pisos buits a la construcció d’habitatges de protecció pública de preu assequible i que creï un Fons ministerial per a l’habitatge de protecció pública de preu assequible, que ha d’estar finançat a través de l’impost als pisos buits i, en funció de les disponibilitats, “amb els ingressos genèrics previstos al pressupost de l’Administració general”.

Andorra
PS
Partit Socialdemòcrata
Habitatge
ingrés familiar medià
preus
pisos
assequibles
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic