Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici de l’hotel Casamanya.
L’edifici de l’hotel Casamanya.

El quart, dividit per la sortida que se li ha de donar al Casamanya


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: CDANI

El quart d’Ordino està dividit entre partidaris i detractors de donar una sortida a l’hotel Casamanya que passi per la intervenció de la iniciativa privada. Així ho exposa un dels seus membres, Simó Duró: “Públic tot el que vulguin, però privat?”. En aquest sentit, defensa que “el quart sempre ha permès l’ús dels seus terrenys per a una utilitat pública”. D’altra banda, es dona una interpretació controvertida del suposat conveni al qual va arribar el quart amb el comú, ja que segons Duró, “l’acord amb el comú no ha estat mai acceptat”.  Segons la seva relació dels fets, el consell de talles del mes de desembre del 2017 no va acceptar la solució que alguns proposaven per al Casamanya, entre ells l’exconseller Lluís Babi, de cedir els drets del quart, perquè la iniciativa pública i privada se’n fes càrrec “sense consultar”, insisteix. Segons Duró, el que sí es va aprovar és que una comissió del quart es reunís amb el comú per mirar de trobar una sortida. Duró considera que es va firmar un acord sense el vistiplau del quart i fora de temps i amb una alteració de la cronologia dels fets, “i el més greu és que el mes de maig del 2018 presenten un consell de talles on fan una barreja de totes les coses, però si et mires les dates  no es corres-ponen”. 
Pel que fa a debatre la iniciativa a nivell de reunió del poble d’Ordino, Duró espera que els qui convoquen la reunió d’avui 15 de gener informin bé de totes aquestes qüestions, “però que siguin conscients de la realitat jurídica i constitucional”. Per Duró, el quart és la institució andorrana més antiga, documentada ja al segle XII i recollida en la Constitució del 1993, per tant, posar en qüestió el paper del quart correspon a un debat parlamentari i s’hauria de traduir en una reforma de la Carta Magna. “Que presentin una proposta per derogar-ho de la Constitució”, subratlla. 
D’altra banda, manifesta que hi ha prou mecanismes perquè es pugui parlar del tema de l’hotel Casamanya i de tots els que afecten els béns patrimonials del quart dintre dels consells que celebra la institució. Això sí, afirma amb reticències que els darrers tres anys se n’han convocat només tres. Segons els estatuts que regeixen la institució, els ciutadans andorrans que tinguin com a mínim un any de residència a la parròquia poden demanar entrar-hi com a representants d’aquella llar. El que passa és que  a l’hora de la veritat només en són 36 i no tots assisteixen a les reunions. 
L’hotel Casamanya es va construir en una parcel·la propietat de la institució que es va comprar “amb diners del quart d’Ordino que vam treure de la fusta”. Al llarg dels seus 70 anys d’història, ha tingut diversos pretendents. Alguns dels arrendataris que el van explotar com a hotel van treure’n un bon partit que va beneficiar fins i tot altres establiments turístics d’Ordino, afirma Duró. Quant als pretendents de caràcter públic, les diverses iniciatives plantejades no van acabar mai d’arribar a bon port, com ara fer-hi l’escola andorrana o un “annex” del ministeri de Cultura.

quart
dividit
sortida
Casamanya
donar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic