Diari digital d'Andorra Bondia
Els participants en la Comissió nacional d’habitatge celebrada dimarts.
Els participants en la Comissió nacional d’habitatge celebrada dimarts.

El raonador diu que el lloguer donat pel Govern s’allunya de la realitat


Escrit per: 
Pepa Gallego/Agències/Foto:SFGA

Les dades d’Estadística fetes públiques dimarts passat per la Comissió nacional d’habitatge sobre el preu del lloguer han indignat diferents estaments de la societat i molts ciutadans, que van fer bullir ahir les xarxes socials criticant les xifres i fins i tot demanant dimissions. Entre dels indignats, el raonador del ciutadà, Marc Vila, que va assegurar que les dades d’Estadística que apuntaven com a preu mitjà de lloguer entre els 539 i els 587 euros, “no corresponen a la realitat i no reflecteixen el que avui en dia viu la societat”. Vila va ser clar i va remarcar que el que cal és saber “la xifra concreta del percentatge d’increment que estan demanant per aquells lloguers que aquest any han acabat el termini del contracte”. Segons el raonador és aquí on hi ha el problema del preu del lloguer. 
La institució del Raonador ja xifra en més de 100 els particulars que s’han queixat per increments de més del 40 i més del 50% del preu del lloguer. “Això significa que la realitat actual és que a la gent quan renova el contracte els fan increments desmesurats, i això no són casos puntuals, perquè nosaltres ja tenim constància d’un centenar de famílies que ho pateixen”, va avançar Vila. 
El raonador diu que les  xifres d’Estadística estan extretes d’un context global, “on han tret una mitjana de tots els lloguers”, els que  no han acabat el contracte, els de totes les parròquies, “Canillo, Os de Civís, són dades brutes, a l’engròs i s’han de particularitzar per llocs i per augments del preu de lloguer, un cop han finalitzat els contractes”, va apuntar. 
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va proposar ahir “que sigui el Govern i l’AGIA els qui paguin la diferència entre el preu del lloguer mitjà que va dir Estadística dimarts i el preu que cada ciutadà paga realment” per mostrar la seva incredulitat davant les dades fetes públiques. Segons Ubach, “és una vergonya que el ministre Espot presenti el problema així”, va lamentar. 
El sindicalista, igual que el raonador, critica que les xifres genèriques oferides per Estadística no especifiquin la tipologia de pisos. “Estem disfressant la realitat”, va denunciar Ubach. Des de l’USdA proposen diferents solucions. Una, la regulació del mercat, “perquè l’habitatge és una primera necessitat”, i establir un preu per metre quadrat de set euros. “Això significa que un pis de 100 metres quadrats  per a una família costaria 700 euros, i aquesta quantitat hauria de ser el 30% del salari”, va dir. També proposen que el Govern faci pisos de protecció oficial, “a part dels pisos socials que són per a persones que pateixen violència de gènere o d’altres, és a dir, altres tipus per a treballadors del país”. 
D’altra banda’ Ubach, va augurar en clau irònica, que la pròxima setmana, “quan facin públic l’informe sobre el cost de la vida, vaticino que diran que és més barat viure a Andorra que a Etiòpia”, va dir el sindicalista. 

Les immobiliàries 
Paral·lelament, i en sintonia amb Ubach i Vila, el sector immobiliari contradiu les xifres presentades aquest dimarts pel departament d’Estadística. De set negocis consultats per l’ANA, només Immoser té un parell de pisos per sota dels 600 euros. L’habitatge més barat de la immobiliària Oceànic, d’una sola habitació, a Canillo, costa 650 euros, mentre que la Immobiliària OVP només disposa d’apartaments de 60 metres quadrats a partir dels 700 euros a qualsevol parròquia. 
Totes coincideixen en el fet que la mitjana dels preus és més elevada, i que sobrepassen els gairebé 600 euros que es presentaven aquest dimarts a la Comissió nacional de l’habitatge fins a arribar als 800. A més, des de les immobiliàries afirmen que hi ha pocs pisos de lloguer perquè els propietaris decideixen tenir-los tancats, la qual cosa fa apujar el preu dels que hi ha disponibles per la llei de l’oferta i la demanda. “A Andorra la Vella, pisos de dues habitacions que fa cinc o sis anys costaven 500 euros, ara valen 1.200”, afirmen des d’Exes.

De la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va remarcar que les dades fetes públiques dimarts s’han de posar en context i no permeten extreure conclusions contundents sobre els preus. Així, va recordar que la informació està basada en l’enquesta de pressupostos familiars feta el 2017, i per tant, només dona informació sobre les persones que viuen a Andorra tot l’any. Així, no incorpora els residents temporals ni l’oferta que ara hi ha al mercat. Cinca va dir que les dades dels comuns i l’estudi del cost de vida permetran disposar de xifres més ajustades. Això serà després de festes. El ministre també va afirmar que quan es conegui la variació de l’IPC es decidirà si es congelen els lloguers.

El PS demana amb urgència l’estudi d’Estadística

El Partit Socialdemòcrata  troba “inversemblant” l’estudi sobre el preu de l’habitatge presentat pel Govern davant la Comissió nacional creada específicament per abordar la problemàtica del cost dels lloguers. Per això, el conseller general Pere López va tramitar ahir una demanda d’informació mitjançant la qual vol tenir accés al mateix informe així com a totes les dades i el mètode de treball emprat per realitzar-lo. En l’escrit també es demana que atesa la importància del requeriment i la greu situació que es viu, s’atorgui a la petició la declaració d’urgència, ja que en cas contrari el termini de tramesa se n’aniria al mes de març en quedar interromput els mesos de gener i febrer, fora de sessions.
En l’escrit tramitat ahir a Sindicatura, López demana, en primer lloc, “l’estudi sobre els preus de l’habitatge de lloguer realitzat pel departament d’Estadística i presentat a la reunió de la Comissió nacional de l’habitatge celebrada dimarts 27 de novembre”, així com “totes les dades (...) utilitzades per a la realització”. També es vol que el Govern aporti “explicacions sobre com s’ha arribat a la conclusió relativa al preu mitjà del lloguer a Andorra”. La demanda d’informació és conseqüència de la “sorpresa” que “com a la gran majoria de ciutadans” han generat en el si del PS les dades fetes públiques, segons un comunicat del Partit Socialdemòcrata. 

Raonador
lloguer
Govern
dades
realitat
allunya
Comentaris: 1

Comentaris

Un Govern que viu fora de la realitat no té cap futur... s'ha de fer fora per què demostra que no té interés en les persones.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic