Diari digital d'Andorra Bondia
El Raonador del Ciutada, Marc Vila, considera una prioritat solucionar el problema de l’habitatge car al Principat.
El Raonador del Ciutada, Marc Vila, considera una prioritat solucionar el problema de l’habitatge car al Principat.

El Raonador i l’AGIA constaten que el mercat de lloguer té difícil solució


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, es va reunir ahir amb el president i alguns membres de l’Associació de Gestors Immobiliaris per analitzar la problemàtica sobre la manca de pisos de lloguer. La principal conclusió que totes dues parts van extreure és que no hi ha dades per tal d’analitzar la temàtica i “per poder atacar l’arrel del problema”, va dir Jordi Galobardes, president de l’AGIA. D’altra banda, també van copsar la dificultat d’aplicar mesures per millorar l’oferta del mercat de lloguer i més en concret l’oferta de lloguer per als treballadors temporers. 

Anem per parts, Galobardas va informar al Raonador que l’estudi que l’AGIA està fent sobre el sector immobiliari es troba amb impediments d’aquelles institucions que han d’oferir-los les dades per fer el diagnòstic. Com ja ha denunciat en anteriors ocasions, Galobardas va apuntar sobretot als comuns perquè no ofereixen certes dades perquè diuen que són confidencials. L’AGIA assegura que necessita la xifra i no tant les dades personals per fer l’estudi que preveu tenir finalitzat a finals d’any. 

En aquest sentit, Vila va fer una crida a totes les institucions perquè siguin el màxim de col·laboradores en oferir la informació sol·licitada per tenir una base de dades sòlida i un estudi que dibuixi l’estat del sector. 

Sense les dades, des de l’AGIA asseguren que no es pot xifrar l’increment de preus del lloguer que des de diferents estaments de la societat s’ha denunciat. De fet, aquesta associació nega que sigui un increment de dos dígits, perquè malgrat que són coneixedors de casos “extrems, només constatem que hi ha un increment moderat dels preus de lloguer en les parròquies centrals”, va dir Galobardas.

L’AGIA reconeix que les mesures que el Govern vol aplicar en matèria de pisos de lloguer “són insuficients” i a més tindran resultats “després d’uns quans anys, és a dir no seran immediats”, va dir Galobardas.  Per això, també reclamen altres mesures que al parer de l’AGIA farien crèixer l’oferta de pisos de lloguer com és que el Govern ofereixi incentius als promotors perquè construeixin habitatges per llogar. Però també d’altres solucions, com destinar la part de la cessió de terreny o econòmica urbanística obligatòria a  pisos d’habitatge de lloguer. 

Lloguer per temporers

Pel que fa a la dificultat que els treballadors temporers tenen a l’hora de trobar pisos de lloguer, Galobardas va dir que “en aquest problema la solució és complicada perquè els propietaris no volen tenir llogat el pis només per cinc o sis mesos, i és un problema que passa cada any”. 

Pel que fa a les mesures de pisos buits, agraeixen que la llei determini el concepte de pis buit perquè consideren que no ho són aquells que els propietaris només habiten un o dos cops a l’any si tenen el comptador de la llum que consumeix el mínim, i tampoc consideren que hagin de ser buits els que estan permanentment en venda. 

Per tot, Marc Vila, va constatar ahir que l’AGIA té “ara una major sensibilitat” sobre el problema de l’habitatge de lloguer que pateix Andorra. Vila però vol continuar una sèrie de contactes amb sectors implicats en el mercat de l’habitatge del Principat “però també de fora, per tal de comparar i copsar de manera global la problemàtica que viu Andorra en matèria d’habitatge”, va dir. 

Raonador
AGIA
mercat
lloguer
solució
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic