Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà té competència en matèria de desigualtat, però no pot intervenir en els processos judicials.
El raonador del ciutadà té competència en matèria de desigualtat, però no pot intervenir en els processos judicials.

El raonador insistirà a modificar la llei per poder intervenir en els judicis


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El raonador del ciutadà, Marc Vila, vol insistir a reclamar un paper més actiu en els plets judicials que es deriven de situacions de desigualtat, dels quals ara n’és competent, i insistirà a canviar el text de la llei d’igualtat per obtenir aquest paper més implicat. Vila espera que a través de les esmenes que presentaran els diferents grups polítics hi pugui haver aquest canvi. 
El raonador del ciutadà va demanar al ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que al text del projecte de llei de la igualtat es canviés la tutela institucional que es dona a la figura del raonador i va reclamar poder intervenir en els processos judicials referents a temes de desigualtat. En un inici, Espot no va trobar malament la proposta del raonador, però finalment el text entrat a tràmit parlamentari continua sent el mateix que el de l’esborrany i s’hi explicita que el raonador del ciutadà pot actuar d’ofici o instància de part en situacions de desigualtat, però matisa que “no pot intervenir arran de les queixes i les reclamacions que es plantegin en assumptes en els quals s’hagi instat a un procés davant d’un òrgan judicial, ni pot anul·lar o modificar un acte administratiu, i s’ha de limitar a fer les recomanacions i els suggeriments que estimi oportuns”.
Per tant, tal com ja figurava en l’esborrany, el Raonador del Ciutadà és l’òrgan competent per rebre i tramitar les queixes i reclamacions que concerneixen les relacions entre els ciutadans i les entitats públiques o privades per a la protecció del dret de la igualtat de tracte i de no discriminació, i també de vetllar per aquests drets però no per actuar com a part en els plets judicials. Segons Vila, poder actuar com a part defensant el dret a la no discriminació davant del tribunals fa que les seves competències “siguin més reals”.
El que marca el text del projecte de llei és que “estan legitimades per intervenir en les processos judicials civils i administratius, en nom i interès de les persones afiliades i sempre que comptin amb la seva autorització les organitzacions sindicals, les associacions professionals, les organitzacions de consumidors i usuaris i les constituïdes per promocionar els drets humans”.  De fet, la llei marca que qualsevol persona pot accedir als tribunals de justícia per sol·licitar la tutela del dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació.

Raonador
insistirà
modificar
llei
intervenir
judicis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte