Diari digital d'Andorra Bondia
La impossibilitat de cobrar amb xec ha comportat problemes a la gent que no té compte bancari.
La impossibilitat de cobrar amb xec ha comportat problemes a la gent que no té compte bancari.

El raonador s’adreçarà al Govern per la prohibició de cobrar amb xec


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: BonDia

Arran dels problemes que ha generat la prohibició de pagar els salaris en metàl·lic o amb xec, recollida en la modificació del Codi de relacions laborals, el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va anunciar la seva intenció d’adreçar-se al Govern per intentar trobar-hi una solució. Vila va explicar que des de l’entrada en vigor de la nova normativa, la institució ha rebut uns sis casos relacionats amb aquesta qüestió. Entre aquests hi ha persones que no volen tenir compte bancari per motius ideològics, mentre que d’altres no poden obrir-los perquè tenen deutes, entre d’altres situacions que Vila no va voler detallar.

En alguns casos, la solució que l’empresari ha trobat per pagar el sou a l’empleat ha estat dipositar-lo a la Batllia. El problema en aquest cas, però, és que el treballador triga 15 dies a recuperar el salari. El raonador del ciutadà va exposar que en aquests moments està estudiant quin és el veritable problema abans d’iniciar les converses amb el ministeri de Finances.
De la seva banda, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va denunciar la manera com s’ha aplicat aquesta nova norma. Fornieles va assenyalar que la majoria de parlamentaris són patrons i a l’hora d’aprovar aquesta llei no van tenir en compte que la seva aplicació no podia ser immediata. En aquest sentit, explica que en el moment d’obrir un compte, el banc analitza la situació econòmica de la persona. El procés per regularitzar la situació d’aquesta, però, pot trigar ben bé tres setmanes per la lentitud de la Batllia, i aquest retard perjudica els treballadors. El secretari general del SAT critica que el legislador no tingués en compte les conseqüències de la modificació del text, fet que demostra la “insensibilitat” i “menyspreu a la dignitat econòmica dels treballadors”. 
Davant d’això va afirmar que “no es pot aplicar una norma en perjudici de la part més feble” (hi ha gent que viu al dia, va recordar) al mateix temps que va retreure al Consell General i al poder judicial que es rentin les mans amb relació a aquest cas. 

Amb deutes de quan li va fallar la feina i sense poder obrir un compte al banc

“El cap em va dir el mes passat que a partir d’ara no pot pagar amb xec. Vaig pensar: ja ha arribat la meva crucifixió.” Ho explica una afectada pels canvis legislatius que obliguen a cobrar la nòmina pel banc. Fa nou anys que no té cap tracte amb entitats bancàries i rep el salari amb xec. Percep poc més del sou mínim i 50 euros mensuals van a parar al saig per pagar els deutes que encara té pendents. La crisi la va enfonsar. “Arrossego deutes de quan em va fallar la feina”, explica, i recorda que el 2008 i 2009 van ser anys tan dolents que per subsistir fins i tot havia accedit a cobrar en negre. Però tot i així no arribava al salari mínim. I amb ella va haver de tirar endavant els seus dos fills, un d’ells malalt. Ella sola, perquè la seva exparella mai va pagar-li la pensió alimentària. És per això que defensa que el que deu “no és per la cara”, perquè “he deixat els diners en els fills”. Ara es troba que no pot obrir cap compte al banc fins que la Batllia faciliti la informació sobre els deutes. De fet, diu que una entitat ja s’ha negat a tenir-la com a clienta perquè cobra massa poc. Una de les opcions mentre s’enllesteixen els tràmits seria que el patró ingressés el salari a la Batllia, però els advocats li van aconsellar seguir cobrant amb xec o a través del compte bancari del fill. El mes passat va percebre el salari amb xec i tot sembla que el pròxim també haurà de ser per aquesta via, perquè la lentitud dels tràmits a la Batllia encara no li ha permès obrir un compte corrent. “Al final, el que tindré és problemes”, lamenta. 

Raonador
adreçar
Govern
prohibició
cobrar
xec
Comentaris: 3

Comentaris

hola buenos dia e estado 20 años por culpa de hesa ley me tuve que ir estaba pagado mi deudas donde travajaba me dijeron que no me podian pagar en cheque me que der sin trabajo y con deudas gracias govierno de andorra me amargo mi vida
Si senyor! Una llei q es va fer a mida dels bancs! Au, modificació. !!!
Aquesta és l'Andorra on les persones compten ! Mare meva, que ens expliquin com podem permetre aquestes situacions d'indefensió i de privar la lliure elecció dels ciutadans encara avui en dia...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic