Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà, Marc Vila, fa unes 60 visites de mitjana a l’any al centre penitenciari.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, fa unes 60 visites de mitjana a l’any al centre penitenciari.

El raonador vol que els coprínceps el consultin a l’hora d’aplicar l’indult


Escrit per: 
P. G. / Foto: Jonathan Gil

El raonador del ciutadà, Marc Vila, proposarà que els coprínceps tinguin en compte la seva opinió i criteri quan hagin  d’emetre l’informe de la mesura de gràcia de l’indult per als presos del centre penitenciari de la Comella igual com tenen en compte l’informe de la fiscalia general i del Tribunal de Corts. Almenys, demanarà que considerin la seva opinió per a la decisió que es prengui en la següent mesura de gràcia, que pot trigar quatre anys més.

El raonador fa una mitjana d’unes 60 visites a l’any al centre penitenciari, això vol dir que cada setmana acudeix a la presó almenys un cop per escoltar els neguits dels interns, que solen ser, assegura Vila, les penes de privació de llibertat més que queixes sobre el centre. Per aquest motiu, perquè creu que té un ampli coneixement de cadascun dels presos, i perquè la seva missió és vetllar pels drets i llibertats de la ciutadania davant de l’Administració i defensar-la en cas de desemparament, opina que el seu criteri s’hauria de tenir en compte.

A Vila el va sorprendre l’edicte publicat de l’últim indult, l’octubre passat. “En lloc de ser més restrictiu, com ha estat, pensava que seria tot el contrari”. I és que cal recordar que la darrera mesura de gràcia, a més d’excloure els presos que havien comès delictes contra la vida, la integritat, la llibertat, la llibertat sexual, el tràfic de droga però també el terrorisme, el blanqueig, i contra la comunitat internacional a més d’associació il·lícita, que ja s’apuntaven a l’anterior indult del 2014, ara s’hi afegeixen el delictede corrupció i el de tràfic d’influències. A més, també és més restrictiu perquè en l’article on s’exclouen els presos que hagin tingut mala conducta o els condemnats en rebel·lia, ara s’hi inclouen aquells que siguin reincidents. El raonador considera que hauria de ser una mesura amb menys restriccions, “més àmplia”.

És a l’article 239 del Codi de Procediment Penal on es diu que “salvaguardada la facultat dels coprínceps establerta a l’article 46, 1.a) de la Constitució, els coprínceps poden transmetre al Consell Superior de la Justícia (CSJ) les sol·licituds de gràcia que els són adreçades. El CSJ les sotmet a l’informe del president del Tribunal de Corts i del fiscal general i en el termini màxim de 30 dies de les actuacions són elevades als coprínceps, la resolució que recaigui és notificada pel CSJ als interessats”. És aquí on el raonador vol entrar en escena, perquè la llei diu que els coprínceps “poden” transmetre al CSJ les sol·licituds de gràcia, i Vila comenta que també “podrien tenir en compte l’opinió del raonador”. 

Per altra banda, i sense canviar d’àmbit, Vila va aplaudir la proposta de la degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, sobre la creació d’una figura de batlle d’aplicació de pena, com és conegut a França, que seria un batlle especialitzat dedicat només a la població interna de la presó i que tindria la facultat de poder fer un pla personalitzat de reinserció per a cada pres i podria modificar les penes i substituir-les per altres mesures.

VIS-A-VIS  
Finalment, el raonador es va pronunciar sobre algunes queixes dels presos centrades en el servei del vis-a-vis íntim. Asseguren que fer ús del servei els resta tenir altres visites familiars, i també es queixen perquè l’horari que s’ofereix per estar amb les seves parelles és en dies laborals, i això impedeix a algunes persones fer-ne ús, ja que haurien de sol·licitar un permís a la feina que no s’atreveixen a demanar. Segons el raonador, els presos no estan d’acord amb aquests dos aspectes, “i pel poc ús que es fa del vis-a-vis íntim s’hauria de replantejar el seu funcionament”, va comentar Vila.

Raonador
Coprínceps
consulta
indults
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic