Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà, Marc Vila, rep una queixa diària de llogaters als quals volen incrementar-los el preu de l’habitatge.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, rep una queixa diària de llogaters als quals volen incrementar-los el preu de l’habitatge.

El raonador vol que la congelació dels lloguers s’allargui més temps


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Una mitjana d’una queixa al dia rep la institució del Raonador del Ciutadà de llogaters que encara han rebut carta dels propietaris que volen incrementar-los el preu del lloguer “en contra del que diu la llei”, explica Marc Vila. El raonador informa els ciutadans que per llei no els poden apujar el lloguer, perquè diu que encara hi ha gent que ho desconeix “i aleshores marxen més tranquils”, diu.  Malgrat que encara hi ha propietaris que intenten saltar-se la norma, el raonador remarca que en tot el problema de l’habitatge i del preu del lloguer la mesura que més impacte està tenint és la congelació del preu. “Ha tingut un impacte real sobre la carestia de l’habitatge”, remarca. Per tot, aplaudeix que el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, hagi prorrogat un any més, fins al 2020, del contracte amb tan sols l’increment de l’IPC. Però el raonador no considera el termini suficient i remarca que “aquesta congelació del preu del lloguer s’ha d’allargar fins que el mercat s’estabilitzi i les altres mesures anunciades per Filloy tinguin els seus efectes”, va dir. 

Vila considera que aquesta mesura és la que més impacte real està tenint i no s’ha de marcar amb una data límit, sinó fins que tots els preus del lloguer tornin a ser estables, hi hagi més pisos socials, més habitatges econòmics, i d’altres. 
Considera que “no s’ha de deixar cap buit en aquesta pròrroga, perquè els propietaris estan esperant que s’aturi per tornar a apujar els preus”, va explicar.
Pel que fa a les excepcions d’aquesta mesura, Vila està d’acord que la congelació no s’apliqui als pisos de més de 200 metres quadrats, considerats de luxe. “Em sembla bé que els treguin al lliure mercat”, va dir.
Opina que és una decisió “intel·ligent” deixar la possibilitat que el propietari incrementi amb efecte retroactiu l’IPC dels darrers tres anys, si no ho ha fet, però si es fa està obligat a fer un contracte de cinc anys. “Considero que això dona tranquil·litat i estabilitat a les famílies”, va apuntar. 
Per altra banda, va recordar que la creació de l’institut de l’habitatge ja la va proposar el raonador al juny de l’any passat, tal com va publicar aquest mateix rotatiu. Per tant aplaudeix la iniciativa.

Obligacions als comuns
El raonador remarca la responsabilitat que tenen els comuns amb el tema de l’habitatge. Segons Vila el Govern ja s’ha posat en marxa i “ara els toca a les corporacions fer polítiques parroquials encaminades a afavorir un habitatge digne per als ciutadans”. Així, proposa que els comuns siguin més proactius en la vigilància dels pisos buits i donin les dades. 
Una altra responsabilitat que Vila reclama a les corporacions és que dediquin cessions urbanístiques a lloguers moderats o pisos socials.
Finalment el raonador del ciutadà considera que ara amb les eleccions comunals és un bon moment per tal d’esbrinar quines propostes sobre habitatge fan els diferents partits polítics, perquè remarca que als comuns s’hi poden fer moltes polítiques per afavorir un mercat més estable. “Veurem quines propostes tenen els partits de visió de present de la realitat que tenen dels seus conciutadans”, va manifestar Vila.

Raonador
congelació dels lloguers
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic