Diari digital d'Andorra Bondia
Les fronteres reforcen el control contra el contraban per ordre directa del cap de Govern, Antoni Martí.
Les fronteres reforcen el control contra el contraban per ordre directa del cap de Govern, Antoni Martí.

El reforç del control a les fronteres apuja un 190% el tabac confiscat


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: BonDia

La unitat de Fronteres i Estrangeria de la policia ha reforçat els controls a les fronteres i ha activat d’una manera notòria el grup antifrau. Els resultats no s’han fet esperar, ja que el  2017 es va requisar un 190% més de tabac que l’any anterior. En concret, el 2016 es van confiscar 88.235 paquets de tabac (que ja suposaven un 133% més que l’any anterior) i el 2017 aquesta quantitat va ascendir a 256.168 paquets confiscats. 
Des de la policia, informen que va ser ordre directa del cap de Govern, Antoni Martí, de reforçar la lluita contra el contraban. Per aquest motiu, des del cos es va crear el grup antifrau dins d’aquesta àrea de Fronteres i Estrangeria que, malgrat no tenir aquest grup específic, sí que tenia aquestes funcions. En anteriors èpoques, aquest grup ja s’havia creat, però va desaparèixer. Així doncs, es va tornar a reactivar per potenciar-lo i donar curs a les ordres directes del cap de Govern, asseguren des del cos. Va ser el 2016 quan es va reforçar aquest grup i quan van començar a recollir fruits de les diferents operacions, però l’any passat aquests resultats es van multiplicar. 
Si s’analitzen les xifres sobre les confiscacions de tabac, les infraccions penals són molt més nombroses. En concret, són 250.972 els paquets requisats  com a infracció penal, i 5.196 els confiscats com a sancions administratives. La diferència entre penal i administrativa es troba  en el fet que es penalitza més segons el punt i quantitat on són controlats i la distància a la franja duanera. 
Des de la policia, manifesten que una gran majoria de les confiscacions de tabac es fan a la frontera del Pas de la Casa. 

Drogues confiscades
Per altra banda, l’àrea de Fronteres i Estrangeria de la policia també requisa drogues. Des d’haixix, marihuana, cocaïna, heroïna, metadona, amfetamines, psicòtrops, speed, opi, èxtasi o LSD. Des del cos consideren que les quantitats requisades  de cada tipus d’estupefaent són estables. Tan sols destaca la quantitat requisada de cocaïna que en els darrers anys ha incrementat notablement. El 2015 es vam requisar 28 grams de cocaïna; el 2016 van ser 45 i l’any passat van ser 76 grams. 
L’haixix i la marihuana segrestats han notat una davallada, tot i que la policia considera que són quantitats estabilitzades.  De fet, l’any passat es van confiscar 970 grams i dinou unitats de haixix, i el 2016 van ser 1.594 grams i 23 unitats. 
La marihuana, en canvi, ha experimentat un petit increment quant a les unitats segrestades. L’any passat en van ser 67, quan el 2016 en van ser 51.
Pel que fa a les drogues, la major part de les confiscacions d’estupefaents es fan a la frontera del riu Runer.

Immigració clandestina
L’any passat la policia va localitzar divuit persones en situació irregular per temes relacionats amb immigració. Així, va incoar un total de deu dossiers referents a immigració clandestina per persones que no tenien permís, i va sancionar nou empreses per motius relacionats amb immigració irregular. 
Si el 2016 i el 2015 les persones en situació irregular controlades per la policia eren una trentena, l’any passat aquesta xifra va baixar fins a aquestes  divuit persones. 

Expulsions 
La policia també acompanya a la frontera aquelles persones que tenen dictades expulsions administratives o judicials, que són per sentència. Les expulsions administratives passen per dos motius. El primer grup el formen aquells que, sense poder (per diversos motius administratius), resideixen al país i, quan són controlats, se’ls donen  uns dies per abandonar el Principat. El segon grup són aquells que, vinguts de fora, han robat i se’ls expulsa i la segona vegada que son enxampats se’ls acompanya a la frontera. L’any passat van ser 169 les expulsions administratives, i 39 les judicials. En comparació amb l’any anterior, suposen una davallada les primeres, ja que el 2016 van ser 235 les expulsions administratives. Tot i això, des del cos es considera que, si es té en compte el període de cinc anys, el nombre d’expulsions s’estabilitza i destaca el 2016 quan hi va haver aquest pic de les administratives. 

Control de les fronteres
La unitat de Fronteres i Estrangeria de la policia s’ocupa bàsicament del control dels punts fronterers, així com del servei d’Immigració i, amb el seu grup d’antifrau, de tot el relacionat amb el contraban de tabac. Aquesta unitat té una especial col·laboració amb els cossos de seguretat espanyol o francesos, i es troba emmarcada en els límits que hi ha amb els convenis entre els estats. Pel que fa al dia a dia, hi ha molta comunicació. Que  les garites es trobin molt a prop les unes de les altres fa que la comunicació sigui constant, segons asseguren des de la policia. L’objectiu marcat és que hi hagi un intercanvi d’informació, per poder detectar les persones que siguin susceptibles de cometre algun tipus de delicte a Andorra, i poder actuar en conseqüència. No obstant, tota informació oficial s’ha de traslladar al Grup de Cooperació Internacional de la policia, el que se n’encarrega. 

reforç
control
fronterers
tabac
confiscat

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aquest fet té a veure amb el control exhaustiu que estan duent a terme els agents de duana francesos exigint documentació a tots els ocupants dels cotxes que entren i surten d'Andorra ? o estaria vinculat a la vaga de zel que està fent el col·lectiu a tota França ? En tot cas, no acabo d'entendre com és que els andorrans que entràvem a Andorra ahir al vespre erem requerits d'un control de la nostra identitat que ens feia estar parats uns quants minuts... Què en diuen les nostres autoritats ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte