Diari digital d'Andorra Bondia
El concurs d'idees per a la unitat de radioteràpia la situava en un mòdul annex a l’hospital.
El concurs d'idees per a la unitat de radioteràpia la situava en un mòdul annex a l’hospital.

El registre de tumors, clau per decidir sobre la unitat de radioteràpia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La necessitat de tenir dades sobre l’afectació del càncer al país i la tipologia de tumors és clau en la presa de decisions sobre l’evolució de l’oncologia i la radiooncologia al país. I en això estan d’acord tant l’actual titular de Salut, Albert Font, com  l’Associació andorrana contra el càncer (Assandca). Així es va posar de manifest ahir mateix en la reunió que van mantenir les dues parts, segons va compartir el president de l’entitat, Josep Saravia. Per aquest motiu, des d’Assandca confien que el registre de tumors que està portant a terme el doctor Raimon Miralvell, l’assessor contractat pel Govern per fer-ho durant un any, pugui obrir ni que sigui una escletxa per tornar a replantejar el projecte. 

De fet, des de Salut s’hauria reconegut que “tard o d’hora” caldrà que hi hagi un centre de radioteràpia més a prop. Com sempre ha mantingut Saravia, tenint en compte la incidència oncològica en els països veïns, els casos a Andorra se situarien entre els 300 i els 400 anuals, si és que no són encara més, “fins a 500 o 600”, va afegir. Una xifra, d’altra banda, molt plausible, si es té en compte l’estudi sobre la seroprevalença d’anticossos contra el SARS-CoV-2 en pacients oncològics que va portar a terme la doctora Cristina Royo amb una mostra de 373 malalts de càncer del país. Saravia es va mostrar molt clar sobre el posicionament del Govern pel que fa a la unitat de radioteràpia al Principat: “la posició del partit és no fer-la” però considera que estan “jugant amb el temps” perquè “més tard o més d’hora l’hauran de muntar”, va insistir. I és en aquest sentit que espera que les dades que es podrien conèixer entre el setembre i l’octubre avalin aquesta necessitat de tenir-la aquí, recuperant el projecte que havia d’encapçalar fa anys el mateix Miralbell de muntar una unitat al país que donés servei també a l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Arieja, va recordar. Un projecte que l’anterior ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va descartar entre altres motius perquè considerava que els casos de càncer no passaven dels 120 anuals, segons va exposar Saravia.

Els cribratges, pendents
Tot i que el president d’Assandca va reconèixer que en la reunió “hem avançat poc”, sí que va servir per tornar a posar sobre la taula els temes pendents i aclarir algunes qüestions. Així, pel que fa al cribratge del retinoblastoma, tot i que ja està protocolaritzat com es pot comprovar si s’entra al web de Salut, no s’ha fet encara la formació als metges, i per tant Assandca considera que no serveix de res. Font va justificar la poca incidència del càncer però es va comprometre a parlar amb el Col·legi de Metges. Quant al cribratge de còlon, el ministre els va informar que ja estava tot a punt i s’havia elaborat el protocol per portar-lo a terme, però encara no estava en disposició de posar una data d’inici. En relació amb el de pròstata, sembla que no es farà un cribratge específic sinó que s’introduirà a la cartera de serveis la realització d’unes proves.

Psicooncòloga “interina”
Pel que fa a la cobertura de la plaça de psicooncòleg, Salut va confirmar que s’ha cobert de manera interina per evitar que estigui més temps buida. La intenció és convocar un concurs per cobrir-la definitivament. De manera que la psicòloga que des de fa poc més d’un més ocupa la plaça pot ser que es quedi, si guanya el concurs, o no. Saravia va celebrar que “almenys la tenim”, però va lamentar que tot aquest procés “s’ha fet molt malament” perquè ja fa mesos que s’hauria hagut de fer un edicte amb tots els requeriments perquè la plaça ja estigués consolidada.  

Afers Socials ajuda 5 famílies amb els diners de la gala

Nou capítol en l’afer dels diners recaptats en la gala benèfica que es va celebrar el 30 de gener del 2020 a l’Andorra Park Hotel. Una gala en la qual van participar més de 400 persones i es van recollir fins a 110.000 euros, la meitat dels quals (55.000) s’havien de destinar a la investigació del càncer infantil i l’altra meitat a programes d’ajuda a famílies. En concret, 27.500 havien d’anar a parar a la Fundació Sant Joan de Déu per al programa d’acompanyament de famílies amb pocs recursos, per finançar-los l’allotjament en residències especials, com ara la Casa dels Xuklis o la Casa McDonald, el menjar o les despeses de transport amb la finalitat de promoure la relació familiar, segons es valorarà en cada cas. Els altres 27.500 els havia de gestionar en un primer moment el ministeri de Salut per complementar aquestes ajudes. Han passat dos anys i mig des de llavors i en les successives reunions amb Salut i Afers Socials, Assandca ha demanat una i altra vegada com es podien beneficiar les famílies d’aquestes ajudes. Ahir se’ls va informar que les prestacions per a aquests ajuts les gestiona Afers Socials i segons van saber en la reunió mantinguda amb Salut hi ha cinc famílies amb pocs recursos que s’han beneficiat d’aquests ajuts. Però, a part d’això, continuen sense conèixer quin és el procediment que s’ha de seguir per poder rebre les ajudes ni quins criteris s’han de complir. 

D’altra banda, a Assandca no els consten quines poden ser aquestes famílies beneficiades atès que les que s’han adreçat a l’associació per a aquest motiu no s’hi han pogut acollir perquè no hi havia, ni hi ha a hores d’ara, publicats ni els circuits ni els criteris per poder-les sol·licitar. Uns criteris, d’altra banda, demanats pel BonDia en diverses ocasions sense obtenir cap resposta concreta. Assandca va recordar, a més, que l’ajut ha d’anar destinat o bé al tractament, o a l’allotjament o al transport, ja que consideren que no pot anar a parar a la família “sense definir les necessitats”.

Andorra
Salut
càncer
cribratges
psicooncòleg
afers socials

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte