Diari digital d'Andorra Bondia

El SAAS aposta per ampliar el perfil de persones que poden accedir a El Cedre


Escrit per: 
M. S. C.

Amb l’objectiu d’ocupar les plantes del centre sociosanitari El Cedre que encara estan buides, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) preveu obrir-lo a un nou perfil d’usuaris. Aquesta sortida passa perquè l’equipament també pugui acollir pacients que assumeixin el cent per cent del cost del servei.

Ara per ara aquesta opció, però, no és factible perquè no hi ha una estructura legal per donar-hi resposta. El fet és que El Cedre està pensat per a persones que necessiten el suport del Govern ja que no poden sufragar el preu del geriàtric.
El director del SAAS, Josep Maria Pla, va posar en relleu que aquest sistema de funcionament “fa que ens trobem amb un equipament finançat públicament i que està infrautilitzat”. El centre sociosanitari disposa de cinc plantes, però només dues estan obertes. Els requisits per accedir-hi fan que no hi hagi prou usuaris per poder posar en marxa els espais que estan sense ocupar.
La llista d’espera per poder ser atès al geriàtric és “extremament” reduïda, d’una o dues persones, remarca el director del SAAS. Aquesta xifra no es considera suficient per oferir més llits i s’opta per donar servei a aquests usuaris en altres centres, principalment residències que es troben a l’estranger.
Pla subratlla que “la lògica de funcionament voldria que s’intentés posar en funcionament la resta de plantes amb un tipus de pacient diferent i una tarificació diferent”, permetent la possibilitat que l’usuari assumís exclusivament el cost. La idea seria ampliar el servei obrint els espais que ara no estan ocupats per plantes, ja que si estan ocupades a mitges requereixen el mateix personal. Les plantes disposen de 30 places, tot i que l’última té menys capacitat.

Nou perfil de cara Al 2013

Perquè El Cedre pogués acollir persones que no requerissin el suport econòmic del Govern, l’executiu ha de crear l’estructura legal per donar-hi resposta. El director del SAAS va avançar que aquesta possibilitat podria ser una realitat de cara al 2013.
En el cas que això tirés endavant, Pla va remarcar que caldria tenir-ho present a l’hora d’elaborar el pressupost de la parapública per a l’any que ve, que s’està preparant en aquests moments. Així, va explicar que l’actual plantilla del centre sociosanitari està dimensionada per cobrir dues plantes. Per tant, en el cas que de cara a l’any que ve s’ampliés el nombre d’usuaris caldria augmentar el personal, dotant el servei a plantes. Aquest seria l’únic canvi que caldria afrontar, ja que els espais que ara no s’utilitzen no requereixen cap mena d’inversió. “Estan equipats. Només cal obrir el llum i començar a utilitzar-los. El que cal són usuaris”, remarca el director del SAAS.
Al mateix temps, Pla va assegurar que el fet que estigui infrautilitzat no comporta cap mena de disfuncionament al centre. Tot i així, va destacar que “s’ha fet una inversió de la qual no s’obté tot el rendiment social que se’n podria treure”.

Servei adaptat

El Cedre va obrir les portes el març del 2009 i va anar posant en funcionament els espais de forma progressiva a mesura que hi anaven ingressant els usuaris. Avui té unes 60 places cobertes, menys de la meitat de la capacitat total del centre.
El director del SAAS va recordar que el servei s’adapta als pacients. En aquest sentit, les dues plantes que estan en funcionament s’adrecen a un tipus d’usuari diferent. Fonamentalment es divideixen segons el grau de dependència. Així, hi ha un usuari que es pot valdre per si mateix tot i que pot tenir problemes diversos, com poden ser de tipus cognitiu. En una altra planta s’hi troba un altre tipus de pacients, que necessiten un nivell d’assistència més gran en el dia a dia. A més a més, l’equipament disposa d’un centre de dia.

Sàmper afirma que la proposta és una bona notícia per donar utilitat a uns espais que van costar “molts diners”

El president de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Lluís Sàmper, va expressar la seva satisfacció pels canvis que es preveuen aplicar a El Cedre. Sàmper va remarcar que això hauria de permetre donar una utilitat a unes instal·lacions que “van costar molts diners” i que fins ara no han rebut cap mena utilització.
Pel president de la FAAD, les plantes del centre sociosanitari que estan buides també es podrien destinar a programes respir, que “permeten descongestionar la situació de moltes famílies”. En aquest sentit, Sàmper va lamentar que al Principat no hi hagi una oferta “nítida i clara” en aquest aspecte i va afirmar que hauria de ser “un servei d’una certa permanència i obert al ventall de dependències i discapacitats” que hi ha.
Per altra banda, des de la FAAD s’ha remarcat diverses vegades els avantatges d’atendre les persones amb dependència a la pròpia llar. El president de l’entitat destaca que està demostrat que mantenir aquests usuaris al seu domicili el màxim de temps possible és més econòmic que no pas traslladar-los a un centre geriàtric. A més, el fet de no moure’s de casa permet que el pacient es trobi més còmode, ja que coneix l’espai on es mou, cosa que fa que sigui un servei més efectiu des del punt de vista social.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte