Diari digital d'Andorra Bondia
Vista exterior de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Vista exterior de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

El SAAS aposta per l’atenció centrada en el pacient i no en les patologies


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Les necessitats sanitàries de la població han canviat arran de la pandèmia de la Covid i ara “l’accés a la sanitat és un tema cabdal per a la ciutadania”. Un tema cabdal en un moment complex perquè tot just sortim d’aquesta pandèmia “que ha provocat un bloqueig del que és el desenvolupament global d’una estructura sanitària com l’hospital i el SAAS”. També ha comportat redreçar recursos humans i materials a donar resposta a una situació excepcional “que ha deixat de costat el que era el desenvolupament d’una activitat normal”. Així doncs, el model d’abordatge del pacient també ha canviat i s’encamina cap a la descentralització quant a les estructures, però també pel que fa a l’atenció. I si abans el pacient quedava en un segon pla ara n’és “el principal actor”. Així ho explica el director assistencial del SAAS, Marcos Gutiérrez, que planteja aquest com un dels reptes més importants que té avui en dia el SAAS. 

En aquest sentit, exposa que un dels reptes principals del SAAS és posar en valor la medicina al voltant del pacient i la transversalitat dels processos. “El model sanitari del qual venim era molt depenent dels serveis” i cadascun treballava de manera autònoma i sense massa interrelació, comenta Gutiérrez, però “el procés patològic del pacient afecta molts nivells assistencials i això s’hauria de coordinar molt millor”. Es tracta d’una tendència que s’està donant arreu, no només a Andorra, matisa. Abans es tractava la patologia i no tant la situació del pacient. Ara “hem d’anar cap a l’abordatge del pacient i de les seves circumstàncies, hem de veure el pacient en el seu conjunt”, remarca. I més tenint en compte que l’edat mitjana del pacient cada vegada és més elevada, amb el que comporta de cronicitat en els processos i de canvi en les seves necessitats. L’aposta és doncs “l’acompanyament del pacient al llarg del seu procés patològic”, fa notar el director assistencial del SAAS. 

Un altre dels reptes del SAAS està relacionat amb el desenvolupament d’accions que portin a la descentralització de l’activitat assistencial perquè no tot passi pel centre hospitalari, com ja s’ha explicat en diverses ocasions. Per portar a terme aquesta  descentralització, Gutiérrez explica que cal portar a terme accions de prevenció i predicció que evitin que la gent hagi d’arribar sempre a l’hospital. En relació amb això es refereix a iniciatives que ja s’estan portant a terme per atendre el pacient en el seu entorn natural com ara la reducció del temps d’estada hospitalària en el cas de la cirurgia major hospitalària, per exemple. I és que tot i que el centre hospitalari és un entorn segur, “comporta uns riscos d’infecció intrahospitalària”, a més de generar una quantitat de recursos molt gran. I en el cas de pacients grans, quan surten del seu ambient es desorienten. D’aquí que per al director assistencial del SAAS “el desenvolupament d’estructures fora de l’hospital és primordial”. La intenció, doncs, és “deixar l’hospital per al que sigui estrictament necessari”

El tercer gran repte és el desenvolupament de la digitalització tant pel que fa a l’ús de les eines informàtiques per establir canals de comunicació entre els pacients i el SAAS, com per tenir “un bon registre de l’activitat assistencial” de cara a la millora de la gestió. Precisament arran de la pandèmia, hi ha hagut una introducció de les noves tecnologies “que han entrat amb molta força al món sanitari que no estava preparat”.

Es tracta d’uns reptes que s’han d’anar treballant i assolint tenint en compte que els professionals sanitaris que els han de portar a la pràctica ha passat per un esgotament i una pèrdua de motivació “que ara estan en vies de recuperació”, reconeix Gutiérrez. 

Col·laborar  amb la primària, imprescindible

La transversalitat en l’atenció al pacient concerneix en bona mesura l’atenció primària, tant el personal mèdic com el d’infermeria. Ho té claríssim el director assistencial del SAAS, Marcos Gutiérrez: “és una feina de país”. D’aquí que la col·laboració i el treball conjunt entre el SAAS i l’atenció primària sigui imprescindible per tal de revertir la situació i “anar cap a un model molt més generalista”, deixant l’hospital “com a últim recurs”. És per això que considera que “el metge referent té un sentit molt justificat”. Per Gutiérrez, cal treballar perquè el primer nivell assistencial sigui, doncs, l’atenció primària i no l’hospital.

SAAS
pacient
patologies
Atenció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic