Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS disposa de dades relatives als pacients menors de 14 anys diagnosticats els darrers sis anys.
El SAAS disposa de dades relatives als pacients menors de 14 anys diagnosticats els darrers sis anys.

El SAAS diagnostica fins a 16 casos de càncer en infants des del 2016


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Avui es commemora el Dia mundial de lluita contra el càncer infantil. Es tracta encara d’una realitat molt invisible al país per la manca de dades exhaustives i perquè en aquesta, com en altres patologies, alguns dels diagnòstics es fan a l’estranger. Tot i així, el SAAS ha facilitat les dades  que té registrades. Es tracta “dels  pacients que atenem nosaltres”, especifica el cap de pediatria del SAAS, Josep Estrada, que com ja va dir l’any passat, desconeix si hi ha un registre oficial al país, però creu que “estaria bé fer-lo”. 

Així doncs, des de l’any 2016 el SAAS ha diagnosticat 16 casos de càncer en població pediàtrica menor de 14 anys. Estrada recorda que la  incidència acostuma a ser d’1,5 casos nous a l’any (és a dir de 3 casos cada 2 anys), “si bé hi pot haver un cúmul de casos en un any, com va passar el 2019, i després passar 2 o 3 anys sense cap cas nou”. Segons explica, aquesta incidència coincideix amb la dels països de l’entorn, que en població infantil és de 150 casos per 1.000.000 d’habitants. Pel que fa als tipus de càncer més comuns en infants, continuen sent les leucèmies i limfomes, que representen el 40%, i els tumors cerebrals, entre el 20 i el 25%. 

Des de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca),  s’informa que han conegut de primera mà fins a nou casos de càncers infantils del país els darrers anys. En aquest sentit, exposen que un dels serveis que presten és el de complementar les prestacions existents per part de la CASS assumint l’import d’aquestes prestacions per al segon progenitor, és a dir, 60 euros per a l’allotjament i 15 per als àpats. També ofereixen altres ajudes en funció de cada  situació familiar.

Precisament amb motiu d’aquest Dia mundial, Assandca “celebra alguns dels avenços aconseguits recentment a Andorra”  i es mostra satisfeta per la  implementació d’una prova en els procediments pediàtrics per a la detecció del retinoblastoma, una afectació ocular de major freqüència en la infància. “Teníem el dubte sobre la seva aplicació i ara ja sabem que s’està fent a tots els nounats”, assenyala la secretària de l’Associació, Lídia Neiva.
També remarca que a poc a poc s’han fixat els criteris per poder accedir a les ajudes atorgades per Afers Socials procedents dels diners recaptats a la gala benèfica per la lluita contra el càncer infantil el 30 de gener del 2020 destinats a les famílies amb fills amb càncer. En concret, s’ha definit, ja que les famílies poden sol·licitar l’ajuda a les treballadores socials dels Centres d’Atenció Primària. 

Neiva recorda que es tracta d’una subvenció destinada a complementar les necessitats d’aquestes famílies que s’han de traslladar a centres especialitzats com ara Sant Joan de Déu o el Vall d’Hebron a Barcelona. A més, també agraeixen el criteri de flexibilitat, ja que pot ser per cobrir despeses d’allotjament, de transport, aparcament o cobertura del segon tutor.  Amb el que no estan massa d’acord és amb el criteri de vulnerabilitat econòmica que han d’acreditar les famílies, ja que consideren que la situació que viuen ja és en si mateixa prou greu i que tota família que ho necessiti hauria de poder accedir a l’ajuda. 

Quant al cost de la repatriació dels infants que moren en unitats oncològiques infantils de centres hospitalaris catalans,  almenys n’hi ha hagut dues els darrers anys, ara han pogut esbrinar que hi ha un ajut assignat de 1.800 euros que cobreix part del cost. Es tracta d’un tema especialment sensible i sobre el qual el president d’Assandca, Josep Saravia, s’ha manifestat en diverses ocasions per reivindicar que l’Estat s’hauria de fer càrrec del que costa  perquè els infants han de ser tractats sempre fora del país perquè aquí no hi ha una unitat específica.

Punt de venda de polseres solidàries

L’Assandca realitza aquests dies amb motiu del Dia mundial contra el càncer infantil una acció solidària en benefici de l’associació Pulseras Candela que inverteix en investigació. Aquesta associació neix de la unió d’amics i moltes famílies, entre les quals també n’hi ha d’andorranes, amb un objectiu comú: la investigació del càncer infantil. Així, ja es poden  trobar en els establiments col·laboradors  i també avui en un estand situat a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella, la Candela Solidària 2023, una polsera de color daurat, unisex, creada per a l’ocasió amb una granadura infantil a un preu de 5 euros. Les aportacions es destinaran íntegrament a la investigació d’aquestes malalties. 

SAAS
càncer
infants

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte