Diari digital d'Andorra Bondia
Martínez Benazet i Piqué han explicat aquest matí com serà l'hospitalització domiciliària.re.
Martínez Benazet i Piqué han explicat aquest matí com serà l'hospitalització domiciliària.re.

El SAAS engegarà el nou servei d’hospitalització domiciliària al juny


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El programa d’hospitalització domiciliària es posarà en marxa el mes de juny. Així ho han anunciat aquest matí el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director assistencial del SAAS, Josep Maria Piqué, en una roda de premsa per presentar-lo, ja que des d’avui entra a formar part de la cartera de serveis. Ja feia temps que es volia posar en marxa i amb la pandèmia s’ha fet encara més “idoni” fer-ho, ha justificat Piqué, ja que així s’evita el contacte del malalt amb els entorns hospitalaris, afectats per un risc alt de contaminació per aquest tipus de virus. La intenció és iniciar-lo amb l’atenció simultània de sis malalts a domicili i a poc a poc anar-lo ampliant i arribar fins a vuit pacients “quan estigui més rodat”, ha dit el ministre. De fet, se’n podrien beneficiar entre un 15 i un 20% dels pacients que haurien d’ingressar a l’hospital.

El programa va adreçat a persones grans seguides ambulatòriament dins del programa de persones fràgils que presenten una agudització d’algunes de les seves malalties cròniques, com ara una diabetis, una malaltia pulmonar obstructiva o una insuficiència cardíaca. També s’adreça a persones de qualsevol edat que pateixen una malaltia aguda que requereix hospitalització. Ara bé, perquè aquestes persones puguin ser hospitalitzades a casa, cal que el pacient pugui tenir un cuidador al seu costat, que hi hagi un consentiment acceptat per part de tots i que no hi hagi cap complicació psiquiàtrica significativa associada al malalt. També serà important que el domicili del pacient estigui “a una distància raonable que faciliti el desplaçament de l’equip sanitari”, ha apuntat Piqué.

S’encarregaran del servei els metges del serveis de medicina interna i de salut i envelliment, un dels quals serà el responsable de l’hospitalització, i el personal d’infermeria especialitzat que farà com a mínim una visita diària al pacient. En un principi, els professionals adscrits a aquests serveis seran suficients per atendre els pacients a domicili, ja que últimament el SASS s’ha reforçat amb nou personal sanitari, ha explicat el ministre. A més, es disposarà de recursos tecnològics per poder monitorar els pacients. 

L’hospitalització a casa representa un estalvi de despesa tant per al SAAS com per al pacient: en concret, suposa fins a un 40% de reducció de costos, ha detallat Piqué. De manera que si la tarifa puja uns 2.200 euros per estada, amb l’hospitalització domiciliària seria d’uns 1.300 euros. També suposarà una reducció de malalts que passen per urgències i una major disposició de llits d’hospital per a aquells pacients aguts que necessiten més recursos tècnics i altament especialitzats. Segons Martínez Benazet, també es reduiran les infeccions nosocomials que els pacients poden agafar a l’hospital i que afecten entre un 8 i un 10% dels ingressats.

Pel que fa als beneficis per al pacient, cal destacar la disminució de riscos, la millora de la intimitat, una dieta més ajustada que reduirà el risc de pèrdua de pes, una atenció més personalitzada o una major implicació del propi malalt en les seves cures Amb aquest sistema, a més, no es treu el malalt del seu entorn habitual, una situació que afecta sobretot la gent gran, “que sovint se sent desorientada quan se la ingressa”, ha subratllat 
Piqué.

“La visita telemàtica ha vingut per quedar-se”
“La visita telemàtica ha vingut per quedar-se”, ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per a qui representa un avantatge tant per al pacient com per al metge referent o l’especialista. Es tracta d’una tipologia de visita, ha dit, “feta des d’un altre punt de vista”. Segons ha explicat avui, precisament avui es debatrà al si del consell de ministres com quedaran establertes les tarifes d’aquestes visites no presencials. A conseqüència de la pandèmia els metges van intensificar les visites telefòniques amb l’objectiu de poder atendre els malalts sense que es desplacessin als consultoris per evitar la propagació del virus. 

El ministre també es va referir a la licitació d’un nou programa d’atenció a domicili que es publicarà pròximament al BOPA. 

programa
hospitalització domiciliària
funcionament
juny
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic