Diari digital d'Andorra Bondia
La constitució de la Taula de salut mental i addiccions s'ha fet al departament de policia.
La constitució de la Taula de salut mental i addiccions s'ha fet al departament de policia.

El SAAS espera tenir l’equip complet abans de triar el cap de Salut Mental


Escrit per: 
M. P. A. / M. S. / Foto: SFGA

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) s’esperarà a tenir tota la plantilla al complet abans de convocar el concurs per escollir el cap del servei de Salut Mental, posició vacant des de la renúncia del doctor Joan Escoter.

Així ho ha assegurat avui el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ho ha avançat al matí en el marc de la Taula nacional de salut mental i addiccions i ho ha reiterat a la tarda en seu parlamentària responent a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, a qui ha recordat que ja abans de la marxa d’Escoter “es va veure que calia reforçar la plantilla orgànica amb una nova posició de psiquiatre”.

Per això, ha continuat el ministre, es va convocar inicialment aquesta posició, plaça que ha obtingut el doctor Carlos Mur, exdirector de Coordinació Sanitària de la conselleria de Sanitat de Madrid, “únic” facultatiu que “es va presentar al concurs” i que encara no s’ha pogut incorporar degut “als compromisos previs”.

Amb tot, Martínez Benazet ha destacat que la incoporació d’aquest nou professional ja està en procés, de manera que aviat es donarà la plantilla per completa. Serà aleshores quan es convocarà el concurs per cobrir la plaça de cap del servei, procés al qual es podrà presentar qualsevol dels professionals que formen part del servei i es farà “en base a un comitè de selecció”, ha explicat. “Volem que tothom hi pugui optar i que amb un procés rigorós es pugui escollir el millor i el candidat més idoni per al servei”, ha assegurat el titular de Salut, que responent a una segona interpel·lació de Vela en relació amb els criteris que s’utilitzaran, ha explicat que qui opti a la plaça haurà de presentar un projecte, fer una entrevista amb el comitè de selecció i que evidentment es tindran també en compte “criteris curriculars”, tot per “triar el millor candidat possible”.

Martínez Benazet, que ha dit a Vela que “s’està anticipant” quan aquesta s'ha referit a una informació de l’estiu passat que ja apuntava al doctor Mur com a cap de servei, ha defensat la tasca del comitè de selecció i ha demanat “respecte” pel procés, que es farà en base al reglament existent. Així, el ministre ha insistit que el comitè és “molt plural i molt transparent”, i ha recordat també que abans del reglament de funcionament del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària del 2016 “els càrrecs de cap servei eren vitalicis i es podien triar d’on es volgués”, ara és un càrrec de responsabilitat laboral amb un termini de cinc anys, un primer any de prova i quatre en la tasca de gestió del servei.

Mentre que no es produeixi aquesta selecció, el ministre ha remarcat que el director assistencial del SASS, Marcel Prats, és qui “assumeix les funcions de cap de servei de Salut Mental” comptant amb l’assessorament del psiquiatre català Pere Bonet, encarregat també de l’elaboració del Pla integral de salut mental i addiccions. 

Finalment, Martínez Benazet ha manifestat que és normal que preocupi que un dels dispositius més representatius d’atenció encara no estigui del tot ajustat, “però estem en el bon camí”. I pròximament, quan tinguem la plantilla completa, es pugui treure a oposicions i tindrem el cap de servei visible que substituirà el doctor Joan Escoter.

Andorra disposarà el 2022 d’un dispositiu per a persones amb malalties de salut mental cròniques

Andorra disposarà d’un recurs per a les persones amb malalties cròniques de salut mental. Ho ha confirmat avui el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de la constitució de la Taula nacional de salut mental i addiccions. Així, ha explicat que ja hi ha una partida reservada als pressupostos de l’any vinent per començar a tirar endavant el projecte, almenys per portar a terme un pla funcional i començar els treballs d’adequació d’un emplaçament que encara s’ha de decidir on serà. El ministre també s'ha referit al Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) per explicar que les obres “estan avançades”, de manera que el mes de desembre els podrien fer ja l’entrega de les claus. Ara bé, ha precisat que l’objectiu del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat entrarà en funcionament durant el primer semestre de l’any vinent, ja que s’haurà d’estudiar de quina manera es gestionarà i s’organitzarà.

Segons Martínez Benazet, la constitució de la Taula de salut mental és una fita “important”, com també ho és poder materialitzar finalment el Pla de salut mental. Com ha explicat, la taula compta amb la participació de diversos ministeris, els comuns, la CASS, el SAAS, i diverses associacions. Però avui hi ha hagut una absència significativa, ja que no hi ha participat cap representant de l’Associació de familiars per a la salut mental d'Andorra. Per la seva banda, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha indicat que les associacions que han participat en l’elaboració del pla han fet arribar més de 50 aportacions que s’incorporaran a l’esborrany del pla i se’n farà un retorn, de manera que a finals d’octubre o a principis de novembre es preveu tenir el document tancat.

Per la seva banda, el doctor Pere Bonet, l’assessor que ha coordinat els treballs d’elaboració del pla, ha posat en relleu que al voltant d’un 3,5% de la població presenta patologies de salut mental, una xifra similar a la d’altres països que tenen registres. Són, però, els menors de 18 anys els que tenen ara per ara més problemes d’aquest tipus, ha dit, associats als efectes de la pandèmia. Precisament, en aquests casos cal discriminar el que és patiment del que és patologia, ha afegit. I per això ha insistit que cal realitzar un treball conjunt amb Educació, Afers Socials i els àmbits que tinguin a veure amb l’oci i els esports. També ha fet notar que “sabem les persones que han demanat ajuda però no sabem quantes no ho han fet i els caldria”. En aquest sentit, ha anunciat que un dels aspectes que es començarà a treballar com a prioritari del pla és la lluita contra l’estigma de la salut mental.

SAAS
cap de salut mental

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte