Diari digital d'Andorra Bondia
La memòria del 2017 es va presentar la setmana passada, amb unes xifres molt generals del pressupost.
La memòria del 2017 es va presentar la setmana passada, amb unes xifres molt generals del pressupost.

El SAAS ingressa 1,9 milions menys pel retard de la reforma sanitària


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El departament econòmic del SAAS tenia previst ingressar, per al 2017, 1,9 milions d’euros per a activitats relacionades amb la implantació de la reforma sanitària però finalment no es van desenvolupar durant aquest exercici. Això ha fet que aquesta quantitat es restés de l’apartat dels ingressos del  pressupost general del SAAS, que va ascendir durant l’exercici passat a 63 milions d’euros. El director econòmic del SAAS, Lluís Buendía, va explicar  que durant aquest any s’esperava incrementar l’activitat de l’hospital arran de la reforma sanitària i de les inversions previstes, per exemple, amb “algunes tècniques d’oftalmologia, cirurgia vascular, radiologia intervencionista, oncologia o, dins de l’especialitat de traumatologia, la cirurgia artroscòpica d’espatlla. Aquestes activitats no es van afegir com es preveia l’any passat i algunes s’han pogut incorporar i s’espera que siguin una realitat durant aquest 2018”, van explicar des de direcció econòmica. 
De fet, la diferència dels ingressos previstos, 62,8 milions, en relació amb els 59,5 que finalment es van liquidar és de 3,3 milions, i Buendía ho va justificar per aquest retard en la implantació de diferents activitats que preveu la reforma sanitària, però també pels altres 1,4 milions que falten, que corresponen a una menor execució d’inversions previstes. D’aquestes inversions que no s’han fet tampoc s’han rebut els ingressos que les havien de finançar. Tot i això, aquesta partida és neutra en relació amb els resultats perquè tampoc va suposar cap despesa i, per tant, no ha generat cap dèficit.

Personal
Quant a les despeses, destaca la de personal. L’any passat es van liquidar 37,7 milions d’euros, gairebé dos milions menys del que es preveia en el pressupost inicial. Però, si es té en compte el pressupost de l’any anterior,  la partida s’incrementa un 1,3% o gairebé mig milió d’euros més. 
Les despeses corrents també han augmentat, si es tenen  en compte les partides de l’any anterior. En concret, s’incrementen en poc més de 400.000 euros, o un 2,3% més.

Resultat menys negatiu
Des de direcció econòmica del SAAS es destaca que, malgrat que el resultat pressupostari  de l’any passat ha estat negatiu per un import de 860.903 euros, ja que els ingressos han sumat 59,5 milions i les despeses, 60,3 milions, respecte a l’any anterior (2016) ha tingut un resultat menys negatiu. De fet, destaquen que el 2016 el resultat va ser d’un dèficit de 1,6 milions d’euros, per tant, “el diferencial negatiu s’ha reduït per un import de 735.417 euros, un 46,1% més”, expliquen des del SAAS. 
El director econòmic va destacar, de les inversions realitzades durant l’any passat, els sistemes d’informació, ja que s’ha creat la base de la plataforma de les infraestructures de la història clínica digital del SAAS. A més, durant el 2017 s’han dut a terme obres de millora al terra de la cuina de l’hospital per millorar la qualitat de la zona dels fogons i del túnel de rentatge i s’han habilitat noves habitacions per als metges de guàrdia al servei d’Urgències. Al centre sociosanitari d’El Cedre s’ha renovat la recepció i s’ha finalitzat la cuina per a persones amb al·lèrgies. 

El PS pregunta al Govern pel nou retard i manté que “el balanç és molt decebedor”

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, ha tramitat una sèrie de preguntes que el Govern haurà de respondre per escrit sobre la situació de la reforma sanitària. En aquest sentit, Gili ha lamentat que mesures importants, com ara la implementació de la figura del metge referent, estiguin encara aturades. La parlamentària ha posat en relleu que el balanç en aquesta matèria dels set anys de Govern demòcrata és “terrible”, ja que no s’ha fet cap avenç ni canvi significatiu.
En l’escrit tramitat aquesta setmana passada a Sindicatura, la consellera socialdemòcrata recorda que, “a mitjans del passat mes de maig, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va explicar que la previsió del Govern era que els usuaris del sistema sanitari poguessin triar ja el seu metge referent a finals de juny”. També remarca que aquesta mesura és “clau en la necessària reforma sanitària que fa tant de temps que s’ha d’implementar”. En canvi, “el dia d’avui, gairebé a mitjans de juliol, no ens consta que s’hagi establert ja el sistema” i, fins i tot, “algunes informacions apunten, citant fonts del sector sanitari, que la reforma sanitària i el metge referent no seran una realitat, com a mínim, fins a la propera legislatura”. 
Per això, Gili pregunta, en primer lloc, “per quina raó no s’ha implementat encara la reforma sanitària que havia de ser imminent a l’aprovació de la Llei de drets i deures dels usuaris del sistema sanitari votada el novembre del 2017”. També vol saber “quines accions ha fet el Govern per implantar la figura del  metge referent” i quines s’han fet “per implantar la història clínica compartida”. La parlamentària també demana “de quina manera ha pensat el Govern incentivar la utilització del metge referent per part dels pacients” i “quan pensa (...) tenir en marxa la reforma sanitària”. A més, interroga directament el Govern per si “està satisfet (...) del nivell i dels terminis d’implantació de la reforma sanitària després de dues legislatures amb majories absolutes” i, a més, “com s’explica tanta demora en les decisions”. A l’últim, reclama que s’expliqui si “té previst (...) tramitar alguna llei més relacionada amb la reforma sanitària”.

SAAS
reforma sanitària
PS
decebedor
resultat
1
9 milions
ingressa
menys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte