Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge dels test de Linkcare.
Imatge dels test de Linkcare.

El SAAS inicia la validació clínica de dues proves ràpides en saliva de detecció de la Covid-19


Escrit per: 
Redacció / Foto: Linkcare

Linkcare Health Services, spin off de l’Hospital Clínic dedicada a la medicina col·laborativa, ha anunciat l’inici de la validació clínica a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell de dues noves proves ràpides en saliva i mucosa bucal de nova generació, que seran instrumentals per aturar l’epidèmia causada per la Covid-19. Segons s'ha informat mitjançant una nota de premsa, es tracta d’una d’antígens i una altra d’anticossos IgA/IgG, no invasives i que es podran administrar massivament i amb la freqüència necessària, facilitaran la identificació i aïllament dels portadors asimptomàtics del virus.

Els kits diagnòstics, dissenyats per Linkcare i l’empresa de Singapur Zhongrun Biotech, actualment produïts a la Xina, han comptat amb el consell d’experts mundials en l’àmbit de la saliva, i han obtingut resultats preliminars de laboratori excel·lents.

Detectar els positius asimptomàtics, el gran repte
Linkcare també considera que un dels reptes principals de la pandèmia Covid-19 és la importància i dificultat d'identificar els portadors asimptomàtics. Així, expliquen, els tests ràpids d’antígens utilitzats actualment, basats en una mostra nasofaríngia, s’han demostrat útils en trobar els portadors asimptomàtics més infectius, com s’ha vist a Eslovàquia, on el seu ús va permetre trobar 57.402 portadors en dos caps de setmana del mes de novembre passat, mentre que en els set mesos anteriors tan sols s’havien detectat 76.072 casos. No obstant això, aquest tipus de proves ràpides requereixen d’una infraestructura humana i logística que fan molt complexa la implantació d’estratègies massives de cribratge i aïllament.

El nou test d’antígens en saliva de Linkcare facilita fer proves ràpides i econòmiques a determinats col·lectius i fins i tot a poblacions senceres per identificar i aïllar els positius. D’aquesta manera es trenquen les cadenes de transmissió i es limita al màxim el confinament als portadors.

En el cas de les persones amb símptomes, i en períodes on la grip estacional pot ser fàcilment confosa amb la Covid-19, aquest tipus de proves ràpides també permetran als professionals diferenciar amb celeritat la Covid-19 d’altres malalties respiratòries estacionals.

D’altra banda, les proves d’anticossos, i en particular aquelles que poden detectar els IgA primerencs que apareixen en els teixits mucosos on es fixa el SARS-CoV-2, obren la possibilitat d’identificar pràcticament tots els subjectes que han estat exposats al virus des del sisè dia fins setmanes després del contacte.

Des de Linkcare també s'assenyala que fer els tests no és suficient, sinó que també cal gestionar els resultats. Per aquest motiu, totes les proves dissenyades per Linkcare, inclosos els nous productes, porten un identificador QR únic que es pot associar a una recepta electrònica, mantenint la privacitat i l’anonimat dels participants. D’aquesta manera, la realització de la prova no requereix l’accés a cap dada personal i els resultats es poden compartir amb carpetes de salut com “La Meva Salut” a Catalunya, o d’altres serveis sanitaris.

Andorra
covid
Covid-19
linkcare
hospital
validació
test
proves
antigens
anticossos
clínic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic