Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS intenta calmar el personal d’Urgències anunciant nous efectius
El SAAS intenta calmar el personal d’Urgències anunciant nous efectius

El SAAS intenta calmar el personal d’Urgències anunciant nous efectius


Escrit per: 
M.S.C.

Després que el personal del servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell esclatés per la situació que està vivint arran de la manca d’efectius, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va intentar ahir tranquil·litzar la plantilla anunciant noves contractacions. En una reunió amb els metges d’aquesta àrea, la direcció va assegurar la incorporació de tres facultatius al febrer i cinc al març. Segons van informar des del SAAS, en la trobada es va analitzar conjuntament la situació i les mesures a prendre per poder pal·liar les mancances. Demà serà el torn de les infermeres. La intenció és crear una comissió de treball  en què hi haurà la presència de quatre metges i quatre infermeres per trobar solucions. En tot cas, avui està previst que l’hospital informi la premsa sobre aquest tema.
Des del Govern es va reconèixer que els treballadors ja havien exposat la inquietud per les mancances i, per aquest motiu, la direcció ja va planificar mesures, que s’han anat implantant. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va indicar, però, que aquestes actuacions “no han evitat” que en l’època de màxima activitat com és l’hivern s’hagin posat “més en relleu aquestes mancances”. Així, Cinca va acceptar que, tot i que la direcció “ha anat posant nous incentius per tenir professionals”, “no han donat el resultat esperat” i per això caldrà “tornar-ho a revisar”. El ministre també va afirmar que “no és fàcil trobar facultatius” perquè els professionals no es volen desplaçar fins a Andorra tenint en compte que “disposen d’altres opcions més a prop”, un fet que “cal mirar de resoldre”. Per Cinca aquest, i no pas els llargs tràmits burocràtics, és el principal problema per incorporar nou personal. Així mateix, es va mostrar a l’espera de la compareixença, avui, dels responsables del SAAS, que han de donar a conèixer les solucions que s’estan implantant per les puntes de feina i els moments de més col·lapse, va concloure.

Preocupació del PS
La carta feta pública pel personal d’aquest servei en què alertava de la situació a Urgències ha generat preocupació al Partit Socialdemòcrata (PS). La consellera general de la formació, Rosa Gili, va remarcar que aquest servei “és essencial” perquè “només en tenim un” i “és important que funcioni bé”. Així mateix, va lamentar que “no entenem que s’hagi pogut arribar fins aquí i volem saber les explicacions de demòcrates amb relació a aquests fets”. És per aquest motiu que ahir mateix Gili va tramitar una sèrie de preguntes perquè el Govern expliqui per escrit quina és la situació al servei d’Urgències de l’hospital. 
En l’escrit tramitat a Sindicatura, la política escaldenca fa referència a “la carta signada per metges i professionals del servei, en la qual exposen la seva preocupació per les condicions en què treballen”. Així, remarca, “denuncien una important manca de personal que fa que la plantilla real estigui molt per sota de la que seria necessària” i que “això provoca que hagin de cobrir aquesta mancança realitzant jornades laborals molt per sobre de les habituals”. Aquest fet, alerta, “pot afectar de forma important la qualitat d’un servei tan essencial”. 
Davant d’això, la consellera general formula diferents preguntes a l’executiu. En concret, Gili vol saber quin és el nombre actual de treballadors a Urgències i quants efectius serien necessaris per cobrir amb plenes garanties el servei. A més, pregunta quina ha estat en els darrers cinc anys l’evolució del nombre de treballadors del servei i els efectius que serien necessaris; quins són els motius que expliquen el dèficit de metges; quines mesures s’han pres per mirar de solucionar aquest dèficit; i quines mesures es prenen per mirar de garantir la cobertura del servei malgrat les mancances. A banda, Gili també vol saber quina mitjana d’hores mensuals treballen els metges d’Urgències i quina hauria de ser si es tinguessin coberts tots els facultatius necessaris. La consellera socialdemòcrata, a més, s’interessa per les baixes que s’han produït de metges i altres professionals del servei durant els darrers cinc anys i per quin motiu es produeixen. A l’últim, vol saber quina és la mitjana d’hores d’espera dels pacients que fan ús del servei actualment i quina ha estat l’evolució en els darrers cinc anys.

Neguit també de Bonet
La consellera general independent Sílvia Bonet també va expressar la preocupació per la situació “límit” a Urgències. Per aquest motiu, va adreçar una pregunta amb resposta escrita i una demanda d’informació. Amb això vol conèixer “amb dades que les accions preses fins ara no han pogut resoldre el problema”. Bonet vol saber quants efectius haurien de treballar per cobrir el servei d’Urgències, SUM, transport terrestre i helicòpter i quants treballen actualment, i que s’indiqui la jornada de cadascun. També vol saber les altes i baixes que hi ha hagut a la plantilla en els últims quatre anys, el nombre de visites diàries a Urgències durant aquest mateix període i la classificació segons el model de triatge i les accions que preveu fer el SAAS a curt, mitjà i llarg termini per resoldre la situació. A més, sol·licita la descripció de la planificació, organització i gestió de recursos humans i materials.
Bonet recorda que en diverses ocasions ha denunciat que el sistema sanitari afavoreix més freqüentació al servei d’Urgències en detriment de la proximitat. “Si això ho relacionem amb una planificació de recursos humans que no és adequada ens aboca a la situació actual”, assenyala. La consellera remarca que aquest és un problema que ve de lluny i lamenta que els salaris baixos, les hores extres i el descontentament dels professionals està provocant una rotació que pot arribar a posar en perill la qualitat assistencial.

SAAS
calmar
personal
urgències
efectius
nous

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte