Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS nega que s’oposi al servei de radioteràpia mentre sigui viable
El SAAS nega que s’oposi al servei de radioteràpia mentre sigui viable

El SAAS nega que s’oposi al servei de radioteràpia mentre sigui viable


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

El SAAS no s’oposa al servei de radioteràpia sempre que aquest sigui viable ni tampoc a l’arribada de l’Institut Oncològic Baselga o qualsevol altre operador de prestigi en el marc del concurs públic que vol convocar l’executiu per a l’establiment d’un servei integrat d’oncologia, sempre que pugui “aportar valor afegit” i coses que no s’estiguin fent ja al país.
Així ho va manifestar ahir el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Joan Martínez Benazet, que va defensar els “bons resultats” que està donant la nova organització del servei d’oncologia, una àrea “molt endreçada”.
Per aquest motiu, Martínez Benazet, que va insistir que “tot allò” que aporti una millora del SAAS “serà benvingut”, va remarcar que el futur operador que pugui arribar al país fruit del concurs públic internacional hauria d’aportar “segones opinions mèdiques, assajos clínics, tractaments que no es poden fer aquí, radioteràpia, formació als oncòlegs i diagnòstics de biologia molecular, entre altres aspectes”, ja que en matèria d’oncologia “són molts els serveis que es poden prestar”.
A més, en el cas concret de la radioteràpia, el director assistencial del SAAS va insistir en el fet que cal avaluar bé la viabilitat de disposar d’un aparell d’aquestes característiques al país o si, per contra, s’ha de fer un “acompanyament excel·lent” als malalts que van a rebre tractament fora el país i als seus familiars, no només en l’àmbit de la radioteràpia sinó en els casos de cirurgies que no es fan aquí.
En aquesta línia, Martínez Benazet, que va incidir també en el fet que cal veure si els usuaris de l’aparell han de ser només del país o també de les regions veïnes, va recordar que “no es tracta únicament de comprar o no un aparell” sinó que també cal pensar en les necessitats dels professionals necessaris per poder-lo utilitzar. 
Pel director assistencial del SAAS, que va assegurar que en cas que s’acabi implantant el servei de radioteràpia serà positiu perquè “aportarà valor afegit” i farà que “els malalts no s’hagin de desplaçar”, el propi concurs públic que es vol tirar endavant ha de plantejar aquesta viabilitat, a la vegada que ha de ser “prou atractiu” per garantir que hi hagi concurrència i que, al marge de l’Institut Baselga, s'hi presentin també altres operadors.

Tretze estudiants a les estades d’orientació

Fins a 13 estudiants de medicina dels 27 amb qui el SAAS ha contactat han participat aquest estiu en les estades d’orientació professional, una iniciativa “beneficiosa” tant pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària com pels propis estudiants, segons va destacar el director assistencial del SAAS. Joan Martínez Benazet va explicar que les estades permeten establir contacte amb els estudiants que s’estan formant fora el país i també orientar-los sobre les especialitats que poden tenir més sortides laborals a Andorra. En aquest sentit, Martínez Benazet, que va incidir en les dificultats amb què es troba el SAAS per “trobar professionals que vulguin venir a Andorra”, va precisar que la iniciativa, que s’anirà repetint cada estiu i s’ampliarà també a metges residents, està pensada perquè doni resultats a cinc o deu anys vista, ja que a la plantilla orgànica del SAAS hi ha molts metges que tenen entre 55 i 65 anys. Quant als joves estudiants, el director assistencial del SAAS va explicar que “els permet conèixer el funcionament del model sanitari andorrà i alhora conèixer les diferents especialitats i veure les que més els poden convenir o agradar. Tres de les estudiants que han participat en les estades, Fiona Pallarés, Carlota Badia i Natàlia Visa, van valorar positivament l’experiència”.

Formador de metges de cara a la posada en marxa de la història clínica compartida

A l’espera que el Consell General aprovi el projecte de llei de drets i deures dels pacients i sobre la història clínica, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha fet públic un edicte per a la contractació  d’un metge adscrit a la direcció assistencial de l’hospital que s’encarregarà de la formació en història clínica digital a tot el personal del SAAS.
Segons va explicar Martínez Benazet el sistema que s’acabarà implementant serà el que ja s’utilitza al SAAS i per tant sembla que seran metges de la parapública els que optaran a aquesta plaça de nova creació.
D’altra banda, el director assistencial del SAAS, que va destacar que ja s’ha fet alguna prova amb la història clínica amb el metge de primària del Pas de la Casa, va explicar que, excepte dos o tres facultatius que queden pendents, la resta ja ha signat el conveni amb el SAAS que els obliga a registrar la seva activitat a aquesta història clínica.

SAAS
radioteràpia
viable
oposa
nega
estudiants
medicina

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte