Diari digital d'Andorra Bondia
El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, va informar ahir de la situació al servei d’Urgències.
El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, va informar ahir de la situació al servei d’Urgències.

El SAAS parla de “tensió terrible” però que no ha afectat la qualitat


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Joan Martínez Benazet, va acceptar ahir que la manca d’efectius a Urgències ha comportat en períodes punta com el que ens trobem un increment de l’estrès laboral i de les llistes d’espera, que han arribat a les quatre i sis hores en els casos de baixa complexitat. Aquesta situació, però, no ha afectat la qualitat assistencial  (que es manté elevada segons els indicadors), ja que els professionals s’han donat suport els uns als altres, en paraules de Martínez Benazet. A més, va remarcar que el temps d’espera dels pacients no és més llarg que als països del voltant, si bé va recordar que el servei d’Urgències d’Andorra és diferent perquè, a banda de les tasques a l’hospital, assumeix les urgències extrahospitalàries amb el SEM, el transport sanitari, i actua com a centre regulador. El director assistencial va acceptar que fa temps que no es té la plantilla coberta i això ha provocat que “el grau de tensió” sigui “terrible”.

És per aquest motiu que ja es van introduir diverses mesures, que tot i que no han estat suficients ja han produït una “inversió de la situació”, va dir Martínez Benazet, encara que no siguin perceptibles pel personal. Una d’aquestes mesures va ser reconèixer la categoria professional dels metges d’urgències, que fins ara no eren considerats especialistes. Això comporta un augment de sou però encara no és aplicable perquè no serà efectiu fins que no s’aprovi el pressupost del 2018 (tot i que l’increment s’aplicarà des de l’1 de gener). També s’ha aconseguit que el Govern modifiqués el decret d’acreditació dels requisits que ha de tenir un metge per exercir a Andorra (abans es demanava el títol d’especialista, que en el cas d’urgències als països veïns no existeix, i ara es requereix una experiència superior a cinc anys en emergències). A més s’han canviat els mòduls de les guàrdies i s’ha deixat a elecció del facultatiu fer 12 hores o 24 hores. A banda s’ha demanat al Govern trobar una solució que permeti accelerar els tràmits de contractació, que avui són “llargs i farragosos”, una qüestió en què el SAAS va assegurar tenir la col·laboració de l’executiu. I, a l’últim, la recerca “activa” de professionals. El director assistencial va assenyalar que avui hi ha més dificultats per contractar metges que fa anys perquè “som menys competitius”, ja que “no tens tantes sortides professionals” i “poca carrera professional”.

Des del SAAS es va informar que els metges d’Urgències no han superat les 60 hores setmanals amb hores extres i es van atribuir les queixes al tracte “despòtic” del cap de servei als moments d’estrès. Amb tot, es va assegurar que tot això s’analitzarà en la comissió de treball que s’ha creat a banda de fer una investigació interna. Amb relació a les retribucions, Martínez Benazet va indicar que hi ha unes escales salarials que no es poden moure tot i que entén que no són suficientment atractives per portar personal de fora. També comparteix la necessitat que la formació i recerca es pugui fer en horari laboral, tot i que va advertir que perquè això succeeixi cal tenir la plantilla completa.

En els últims mesos s’han produït sis baixes i avui hi ha 18 jornades de 40 hores. A més, dos metges marxen en breu i es perdran 60 hores. Per tenir una plantilla confortable caldrien 28 jornades de 40 hores. Ara hi ha hagut la reincorporació d’una metgessa i durant els mesos de febrer i març s’integraran a la plantilla nou efectius, un dels quals també és una reincorporació. Això permetrà arribar aviat a les 27 o 28 jornades de 40 hores. El fet que els tràmits per contractar nou personal s’hagin allargat tres mesos ha fet perdre un dels onze metges que es van seleccionar, va dir Benazet. 

El director assistencial també va afegir que la comissió de treball amb els metges i infermeres ha de permetre estudiar les millores i cercar canvis en el disseny del model, que “molt probablement” caldrà adaptar a l’actualitat.

 

El personal es mostra crític amb el cap de servei

El personal d’Urgències va celebrar la bona predisposició de la direcció a trobar solucions amb la creació d’un grup de treball, que considera positiu. Amb tot, avisa que la preocupació persisteix perquè en les properes setmanes tot es mantindrà igual i sense poder garantir la millor atenció als pacients. Així denuncien que la situació és insostenible fins al punt d’haver de fer malabars per realitzar el calendari mensual, “sempre a costa dels treballadors”. I recorden que la davallada d’efectius fa temps que es produeix. Així, consideren que la gestió del cap de servei, Josep Gómez, ha fet que en el darrer any hagin deixat el servei sis metges i tres més en el que ha transcorregut de gener, incloent-hi un dels coordinadors. Consideren que aquest darrer és un dels elements que desincentiva els professionals de fora a venir.

 

SAAS
urgències
benazet
hospital

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aixo de que no ha afectat la qualitat es veritat. El divendres hi van trigar me de 6 hores en atendre a gent a Urgències.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte