Diari digital d'Andorra Bondia

El SAAS rebaixa el pressupost en sis milions, dos per congelar complements


Escrit per: 
M. F.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va presentar dijous les mesures que ha pres, a demanda del Govern, per estrènyer-se el cinturó i aconseguir rebaixar el pressupost en sis milions d’euros.

D’aquesta manera, es passa dels 63 milions anteriors a 57, una rebaixa que s’ha aconseguit, tal com va explicar ahir el director general de la parapública, Josep Maria Pla, gràcies a una reducció en la partida de personal xifrada en tres milions més de dos milions més que es rebaixen en la partida d’inversions, i la resta s’aconsegueix a través de la contenció de la despesa de funcionament.
S’ha d’assenyalar que dels tres milions que s’estalvien en personal, uns dos corresponen a la partida de complement salarial que tenien per acompliment d’objectius. De fet, tal com va exposar Pla, aquest complement es va liquidar el mes de juny d’aquest any i ja no s’han fixat objectius de cara al que s’hauria de liquidar el mes de juny de l’any que ve.
Quant a la retallada en els salaris, Pla va posar en relleu que un 47% dels 800 treballadors del SAAS tindran una millora, ja que estan per sota dels 2.000 euros. Un altre 35%, aproximadament, no veuran afectat el seu salari ja que cobren entre 2.000 i 3.000 euros i la resta de personal és a dir, un 18%, sí que patiran la rebaixa anunciada pel Govern, ja que els seus sous superen els 3.000 euros mensuals.
Amb aquestes mesures, segons Pla, “es va més enllà d’aturar el creixement del pressupost del SAAS” que s’havia experimentat els últims anys. De fet, va afegir que s’aconsegueix la reducció del 25% en la transferència del Govern, que marcava el ministeri de Finances.
A banda de la disminució de la despesa en personal, pel que fa a les inversions el criteri serà el de reposició. És a dir, que només es reposaran els aparells que es facin malbé o els que pugui suposar, a la llarga, un estalvi més gran. En aquest sentit, Pla va exposar que aquesta contenció suposarà fer una anàlisi aprofundida per veure quins aparells tenen més possibilitats d’avariar-se o de donar problemes, i preveure les mesures que s’hauran d’aplicar.
Pel que fa a la contenció de la despesa en general, algunes de les mesures que es volen prendre lliguen amb els projectes estratègics que es volen impulsar des del SAAS. D’aquesta manera, i abans que s’acabi el treball que està fent el Consell Assessor de Salut sobre la cartera de serveis (i que servirà per fer reformes estructurals), ja es tiraran endavant iniciatives urgents, com són implantar un nou protocol en els estudis preoperatoris per fer realment aquelles proves que realment siguin necessàries abans de la intervenció, ja que ara el protocol és el mateix per a tots els casos. Així mateix, s’impulsarà que els pacients ingressin el mateix dia de la intervenció. Pla va remarcar que els professionals del SAAS estan molt implicats en la contenció d’aquesta despesa.
Quant al projecte assistencial, es basarà en la revisió del pla estratègic del SAAS, que s’examinarà. De fet, un dels objectius és potenciar la prevenció.

D'altra banda, els projectes estratègics del SAAS estaran molt centrats en la qualitat i, així, Pla va recordar que estan immersos en diverses iniciatives de certificació i acreditació. De fet, s’està treballant en un pla de qualitat que entre altres objectius vol potenciar un sistema de mesura de la qualitat mentre es presta el servei. També es pretén que el mètode de funcionament dels professionals que tenen despatxos a la clínica sigui la mateixa. Pel que fa a la xarxa de centres d’atenció primària, un dels objectius seria fer més properes als usuaris especialitats que ara només es troben a l’hospital. De totes maneres, aquesta reestructuració es farà quan es rebi l’estudi del Consell Assessor de Salut.

Comentaris: 6

Comentaris

Si les coses s'expliquessin com cal potser es veuria la incapacitat d'arreglar el caos fundat pels anteriors gerents de l'Hospital.
Quan el primer que es fa és retallar els sous es mostra la incapacitat de la gerència per arreglar els mals d'una empresa. Es retallen els sous, però es mantenen hores extres en serveis que fan m-es de 400 hores al mes!!!
En lloc d'unificar el salari dels metges, n'hi hauran que cobraran entre 2500-3500€ que altres per la mateixa feina (en serveis diferents). Els sobresous per coordinacions d'una persona es mantenen
Hi han més coordinadores d'infermeria que Hospitals de llits a Catalunya i infermera que cobra 9000€ però té cognom, passaport i un contracte blindat. Més exemples?
Només és un petit rentat de cara, perquè no interessa millorar el sistema sanitari, s'intenta retallar la despesa en base dels treballadors extrangers
els metges lliberals no tenen cap sistema de control, i el Sr Martí demana "patriotisme" per tothom. Si seguim així tothom marxarà o si més no, la qüalitat assistencial disminuirà. Temps al temps.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic